Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kolumne Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića u Politici

   

 

Đorđe Vukadinović

KOLEGIJALNOST KOJA SE PUŠI

Priznajem da sam preuzimajući svojevremeno obavezu ovog periodičnog komentarisanja srpskih društvenih nedaća gajio izvesnu sumnju u pogledu mogućnosti pronalaženja tema. Bojazan se, međutim, pokazala više nego neosnovanom. Srpska tranzicija je pravi rudnik koji bi mogao dnevno nadahnjivati čete poštenih kolumnista, istraživača i analitičara. Da i ne govorimo o hronično nedostajućim energičnim tužiocima, inspektorima i istražiteljima. Zato mnoge stvari naprosto promaknu, ili ostanu  nedovoljno osvetljene, zatrpane novim aferama, skandalima i nepodopštinama – na šta, uostalom, njihovi kreatori i računaju. Po principu: par dana medijske bure i blama, potom nekoliko odlučnih demantija i pretnji tužbom zbog povrede časti, narušavanja poslovnog ugleda i nanesenog duševnog bola, a onda tihi zaborav i uživanje u „tekovinama“ – do sledeće prilike.   

 

U toj beskonačnom klupku afera, aferica, dimnih zavesa i probnih balona  malo je nedostajalo da na kraju budu nekako zaturene i skandalozne odluke Saveta republičke radiodifuzne agencije o dodeli nacionalnih frekvencija. Uostalom, o tome je već bilo dosta govora, plen podeljen, izređala su se saopštenja, konferencije za štampu, tužbe i kontratužbe, i već je bilo vreme da ova tema polako nestane iz fokusa javnosti. Najzad, zar se iko pametan još može baviti tamo nekim frekvencijama dok nam „uzimaju Kosovo“, traje svetsko prvenstvo, otpočinje novi investicioni ciklus  i bliži Liga šampiona?

 

I verovatno bi tako i bilo da grupa gradjana pod imenom „advokatski tim BK televizije“ nije odnekud iščeprkala podatak da je poslednjeg dana konkursa TV Pink svom direktnom rivalu TV Košavi pozajmila novac da bi ova uopšte mogla konkurisati za nacionalnu frekvenciju. Za svakog bi to morao biti „pištolj koji se puši“ i kap koja preliva već ionako prepunu čašu mutljaga vezanog za ovaj, gotovo od početka nesrećno vođeni konkurs. Ili makar ozbiljan povod za preispitivanje procedure i donesenih odluka. Za svakog, sem za Savet RRA, koji je nakon kraće zbunjenosti i početnog kolebanja saopštio kako „zakon nije prekršen“ i kako je, što se njih tiče, sve u redu.

 

Ako se od direktnih aktera (Košave i Željka Mitrovića) i moglo očekivati da će čitavu stvar pokušati da zabašure pričom o „kolegijalnoj pozajmici“ i nameštaljkama od strane konkurencije iz RTL-a, teško je razumeti, a pogotovo opravdati što im se u tom poslu pridružuju i svojim izjavama asistiraju i članovi Saveta RRA. Pa čak i da je u vezi sa tom pozajmicom zaista sve čisto, zar ne bi bilo logično i prirodno da u Savetu budu, pre svega, ljuti na Košavu koja im je u svojoj prijavi prećutala taj svakako ne baš beznačajan podatak, pa i na Željka Mitrovića, s obzirom da su ih njegovo meko srce i kolegijalna solidarnost uvalili u probleme?       

  

Kada se malo pažljivije pogledaju dosadašnje odluke inkriminisanog Saveta može se uočiti kako čitava ta stvar sa frekvencijama uopšte nije urađena bez veze i nekog sistema. Vodilo se tu računa o mnogo čemu, a naročito o odnosu snaga, političkom uticaju i ekonomskim interesima. Zadovolj(e)ni su i vlast i opozicija. I Amerikanci i tajkuni. I Tijanić i Mitrović. Nisu zaboravljeni ni radikali, a bogme ni majka Bakija Anđelkovića. Za svakog se tu našlo ponešto i zato srpski politički knezovi (ne računajući malo ritualnog gunđanja od strane SRS i DS, više radi reda i opozicionog imidža) i nisu bili previše skloni kavzi i talasanju po ovom pitanju. Jedino su se u čitavoj toj kombinatorici negde zagubili osećaj za pravdu, principijelnost i elementarna logika.

 

Ima u tom savetu i osoba sa nesumnjivim stručnim i moralnim integritetom, kao i onih do guše upletenih u konflikt interesa. Nađe se čak i neki medijski znalac, ima sveštenih lica, osoba pod istragom, penzionera i prišipetlji. Rečju, Savet RRA je prava Srbija u malom, ni mnogo bolji, ali ni gori i (ne)pošteniji od preostalih Srbalja. Problem, dakle, nije toliko u pogrešnim ljudima na pravom mestu, niti bi bio manji da su se u Savetu umesto ovih članova našli neki drugi, na primer oni koji su – videći sebe na tom mestu – pisali zakon koji članovima Saveta RRA daje carska, odnosno „papska“ ovlašćenja.

 

Problem je u samom konceptu, u gotovo neograničenom diskrecionom pravu odlučivanja Saveta, u namerno nejasnim i neodređenim kriterijumima i u generalno sumnjivom maniru da se neke neprijatne odluke koje treba da budu donesene „delegiraju“, tj. sa izabranih nosilaca političke vlasti prebacuju u ruke „stručnih“ ekspertskih tela i „nezavisnih“ agencija. Možda to i jeste moderan trend, ali u današnjoj Srbiji, u kojoj su degradirani doslovno svi institucionalni i individualni autoriteti, to isuviše liči na prepoznatljivo bežanje od odgovornosti i pilatovsko pranje ruku. Znam da zvuči „etatistički“, ali umesto kvazi-nezavisnih „regulatornih tela“ Srbiji su danas potrebni funkcionalna država i odgovorni državni službenici, a ne pseudoplatonistička karikatura u vidu vladavine «eksperata» i «nezavisnih agencija». Saveti neka savetuju, ali odlučivanje treba prepustiti vladi i  ministrima. (A ne da, kao u ovom slučaju, resorni ministar bude najveći kritičar odluka RRA, žešći od opozicije i  većine poraženih učesnika konkursa.) Tako će se bar znati ko je za šta odgovoran i ko snosi konsekvence pred biračima, zakonom i bogom.  

 

  Pristigli komentari

milan petrovic (pmmj@sezampro.co.yu), 15.08.2006, 17:29
Bravo za gospodina Vukadinovica.Mislio sam da je sa odlaskom Milosevica stvaranje "burazerskih" tela tipa RRA predato proslosti.Na zalost enigma zvana Vojislav Kostunica za mene i dalje traje.Zaista sam mislio da je njegov nadmocni moralni autoritet neprikosnoven.Steta,za sve nas...


Vanstranacki analiticar (), 15.08.2006, 11:17
PPA autoru ocigledno sluzi samo kao dovoljan povod da na nacin stranke ciji je ovde portparol ocrni bas SVE u Srbiji. Nije ni u Srbiji bas sve tako crno kako vidi Ceda i autor - ali o tome drugom prilikom. Nebo je veoma interesantno za stvaranje profita, verujem da je autor u pravu sto sumnja u "pozajmicu" i "meko srce" vlasnika "Pinka" koji je je ocigledno nebeski jahac apokalipse i vlasnik nebeske ergele od vise TV i radio stanica. Ali nisam video da se autor zalaze da se njemu vec jednom stane na put, sudi ako je kriv i otera sa trzista u zatvor, a ako nije kriv da ga ostave na miru da pravi svoju imperiju bez monopola. Autor se zalaze da se ne osnivaju ekspertski organi sa visokim stepenom autonomije - nego da to sve radi Vlada. E bas svasta! Kako bi tek tada cedisti, kandici, pesici i ostali europejski liberali lupali po Kostunici i Vladi!!! Bilo bi zanimljivije nego lupati po PPA kome autor, uzgred priznaje, da je vodio racuna da zadovolji interese mnogih ( a to im je, po njemu, bila mana u radu). Bas smuseno a jasno.


Vera () (), 15.08.2006, 09:03
Sta reci osim da u Srbiji iza svake sljive vreba zamka/prevara za tudje a nigde klopke za domace lesinare.


paja (), 14.08.2006, 22:50
Odličan komentar. Samo jedna dopuna: RRA nije jedina javna agencija u Republici Srbiji jer ih u Srbiji ima više za razna pitanja. Javne agencije u Srbiji u zadnje dve godine nastaju kao pečurke posle kiše. To je modni trend i uglavnom su skrajnute i rade u tišini (što otvara prostor za razne radnje u rangu aktivnosti RRA ali bez ikakve javne kontrole). RRA je zbog prirode posle u centru medijske pažnje ali sličnu pažnju (ako ne i veću jer se bave i pitanjima od strateškog značaja za Srbiju sa većim parama, energetika na primer) zaslužuju i druge agencije. Kada kažem agencije ima ih i na republičkom nivou ali ih ima i na regionalnim nivoima (na nivou više okruga pri čemu neke nisu javne već doo – znači mešovita privredna društva – javno privatno partnerstvo) i koliko znam tu se vrte ozbiljne pare i kreiraju planovi i programi razvoja i ovoga i onoga bez ikakve kontrole kako države tako i javnosti. Ne tvrdi da u drugim agencijama i "agencijama" ima propusta ali ne mogu da tvrdim i da ih nema (sigurno ih ima - jedino treba malo zagrebati, jer su u pitanju pare i zgodna prilika da se nekažnjeno «omrste brci»)...

 

 
 
Copyright by NSPM