Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kosovo i Metohija

   

 

Đorđe Vukadinović

Komentar povodom smrti Ibrahima Rugove

Đorđe Vukadinović, politički analitičar iz Beograda, izjavio je Los Anđeles Tajmsu da sa srpske tačke gledišta Rugovina smrt nema veliki značaj "naročito ako imamo u vidu albanske zahteve". "Rugova u poslednje vreme nije igrao važnu političku ulogu", izjavio je Vukadinović i dodao da "njegova smrt može znatno povećati napetosti na albanskoj strani i zato posredno ipak može da se odrazi na pregovore. Albanski pregovarači možda sada postanu još tvrđi i nepopustljiviji zato što će se, u želji da prigrabe liderski tron, prosto utrkivati u radikalnim izjavama, a možda i postupcima. Ovaj dogadjaj će verovatno doneti izvestan kratkotrajan predah srpskim pregovaračima, ali i pojačane bezbednosne rizike preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji."

"Njegova smrt možda stvori probleme i međunarodnoj zajednici. U šumi lidera vrlo sličnih ambicija Rugova je bio neko ko je bio prihvatljiv i za svet i za kosovske Albance. On je bio kompromisno rešenje oko koga su, sa više ili manje oduševljenja, svi mogli da se usaglase", rekao je Vukadinović.

"Sada će se međunarodna zajednica suočiti sa pojačnim rivalitetom članova albanske delegacije... Ti rivaliteti su bili veliki u prošlosti, ali sada će eskalirati... Treba imati u vidu da ti rivaliteti svuda na Balkanu, a posebno među kosovskim Albancima, nisu obični politički sukobi, ve ć mnogo više nalikuju obračunima mafijaških klanova, a ne takmičenju različitih racionalnih političkih opcija. U ovakvim situacijama na Balkanu, a posebno na Kosovu, radi se o tome ko će biti novi kum, a ne samo ko će biti novi vođa", izjavio je Vukadinović.

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM