Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KULTURNA POLITIKA

Kulturna politika

   

 

DrAgan Papić

Nacionalizam Pere Lukovića

Sreo sam pre neki dan Peru Lukovića...

Sreo sam pre neki dan Peru Lukovića. Nismo se videli 20 godina. Nije bilo potrebe.
Upoznao sam ga početkom osamdesetih. Radio je u "Džuboxu". Napisao je par afirmativnih textova o Idolima.
Nisam to smatrao posebno značajnom uslugom. Imao je "tešku ruku & opak jezik". Kamenovao je "jadne male debile" na estradi.
Tako da su pomenuti textovi bili možda i jedini afirmativni koje je on napisao. Moglo bi se reći da je tada Pera kao "došljak" i imao potrebu da naglasi svoju "urbanost", "kosmopolitizam" etc... Pa se stoga iživljavao na lakim metama .
Znam, ovaj diskurs smrdi na jednako mi mrzak beogradski elitizam "St. Prodanovića, Marka Goranovića, Mileta Protića":
Eee, oni znaju ko je kada došao i te stvari... I uglavnom kenjkaju "kako zbog ovih & onih Beograd više nikada neće biti isti...." (ni Sarajevo, Dubrovnik, Mostar).
Da li je to "rojalistički", "dositejevski" ili "arijevski" resentiman ni nije bitno, bitno je da se radi o resentimanu.
Babe.
Eeee, sad, ono što se meni činilo očiglednim je da su Perini sadistički ispadi (koji ispadi ni nisu bili, jer su se uobičajili), elem, njegova praksa da surovo maltretira "siromašne duhom", dakle slabije, za mene je bio jasan znak da bi on rado bio veći papa od pape, dakle, i veći Beograđanin od Beograđana, veći St. Prodanović od Marka Goranovića".
Nije bilo teško. No, gde je završio, sa ovakvom politikom Petar Petrović Luković, lažni car kritičkoga diskursa? Njegovi "dnevnici uvreda onih koji to ne mogu da shvate" oduvek su pisani za tuđi pogled.
Tužibaba!
Nisam ih voleo ni u školi. Mada ih ima, i uvek će ih biti. Korisni su. Režimima. Nisam voleo ni "Šuvarovu belu knjigu", kao što ne volim ni "crne liste". Spiskove. Jer spiskovi su uvek "viši stepen zla". Zlo sa sistemom.
Holokaust.
Visoko solidarne, organizovane grupe označile su naša teška vremena. Polarizacija: Ljotićevci. Dekontaminatori.
Justinijanovci. Demokrate. Otporaši. Obrazovci. Otvoraši.... da su se ovi iz kinološkog setili da im prodaju PEDIGREE, gde bi im bio kraj!? (kinolozima)

No, da se vratim na Peru: uvežbavši "britkost jezika i balavost pljuvačnih zlezda", naš će junak krenuti na krupnije komade. Žanr koji koristi je pamflet, a cilj antipropaganda. Sećam se Željka Malog Simića kada se "superiorno" zajebavao sa Bogdanom Bogdanovićem. Paja Patak a gradonačelnik. Nije mi bilo simpatično ("Bogdan je otac mogao da mu bude"). Pa se posle Bogdan razbesneo i tražio da bombarduju Beograd... Srpska posla. 

Elem - Pera: oblaporan, pohotan i poročan, kakav jeste, počeo je u BIGZ-u da "hastleriše". Dobro mu je išlo. Mada nije bio originalan: pokrao je Slovence ( "Vrući kaj" ), i tako ušao u istoriju presedana.

Onda je započeo "naš rat" u formi "večnog ponavljanja istog". Čovek koji je godinama trenirao "pornografski diskurs" našao je nov posao. Naradio se. Kažu da nije zaradio velike pare. Pa on to ni nije radio zbog para. Zato mu se i dešavalo da u žaru opauči, opendreči, nabode i svoje... Ali, "tamo gde se sve zna" Pera je uvek uživao posebnu naklonost. Danas radi na "Pinku"...

U okviru moje zbirke textova "Junaci našega doba" posebno mesto zauzeo je text o Peri Lukoviću. Razlog za to objasniće sam naslov "JND: Pera njim samim". Text je pisao junak sam - ja sam ga samo "obznanio". 

I, kao što rekoh na početku, sretnem ja narečenog ovih dana, i kako se nismo videli 20 godina, izljubismo se "ko ljudi". A onda će "JND" (do koga je moj "Pera njim samim" očigledno stigao):

"Vidim, napadaš me!? Šta je, postao si NACIONALISTA!?"

Onda se ja setim Mladena Stilinovića i njegovog znamenitog rada:
"NAPAD NA MENE JE NAPAD NA DRŽAVU I SAMOUPRAVNI SOCIJALIZAM" (po sećanju)

Logika Perine logike ne dopire mi do svesti: shvatam da on tvrdi da "ko god njega napadne, sebe legitimiše kao nacionalistu", znam i da on koristi atribut "nacionalista" kao negativan, pa da se dakle radi o nekoj vrsti "etiketiranja".
Ipak, kako Pera sebe vidi kao exponenta "progresivnih snaga", nikako mi ne ide u glavu da do u detalj kopira STALJINISTICKI, ili, ajmo mekše - TITOISTIČKI DISKURS! - SVAKO KO NAPADA PERU LUKOVIĆA JESTE NAJGORI NACIONALISTA! (i kao takvog ga treba "poslati u Hag, ukinuti mu građanska prava; lustrirati, prevaspitati bandu... već viđeno).

Zasto pišem ovaj text? Naravno, ne zbog Pere. Niti je ovaj text o Peri. Radi se "o nama". Nesposobnost da se sasluša drugi nemilosrdno nas deli od "civilizovanoga sveta". Sasluša, razume. Nesposobnost da se uči od drugih. Od "stranaca". Neistomišljenika.
Musil u svom eseju "O gluposti" genijalno pokazuje kako i "pamet može biti glupa"! Eto gde leži problem! Esej "O gluposti" je vizionarski objasnio šta će zadesiti Evropu (napisan je početkom tridesetih prošlog veka) - no nama ni iskustvo II sv. rata, ni socijalističko iskustvo, ni poslednjih 15 godina nisu pomogli da se otarasimo GLUPE PAMETI. I PAMETNIH GLUPAKA.

P.S.: O samoj unutrašnjoj logici Perine izjave da "ko njega mrzi, mora biti nacionalista" prepuštam vama da razbijate glavu.
Elem, ako je "nacionalista" onaj koji NELJUDSKI, VARVARSKI, OSTRAŠĆENO VOLI SVOJU NACIJU, i ako taj
NACIONALISTA mrzi "Peru", koji "entitet-identitet" u ovoj logičkoj jednačini sebi pripisuje Pera?

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM