Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

(Vašington Voanews 03/05/2006)

Ted Karpenter Intervju za Glas Amerike

Moram reći da zahtev Evropske unije nije sasvim fer

Evropska komisija je odlučila da odloži preogovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom zbog toga što Beograd nije dostigao traženi stepen pune saradnje sa Haškim sudom. Kako bi to moglo da se odrazi na situciju u Srbiji, na unutrašnjem i međunarodnom planu, razgovarali smo sa potpredsednikom za pitanja spoljne politike i odbrane u vašingtonskom institutu KATO, Tedom Karpenterom.

Karpenter: Suspenzija pregovora EU o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom intenziviraće unutrašnju političku tenziju u Srbiji izmedju onih elemenata koji stavljaju najveći mogući prioritet na saradnju sa Evropskom unijom i Hagom i onih koji smatraju da je Srbija izložena prevelikom pritisku Zapada, uprkos uspešnoj dosadašnjoj saradnji, i žele da Beograd zauzme čvrstorukašku politiku.

Pored toga, moram reći da zahtev Evropske unije nije sasvim fer. On bi bio sličan, recimo, situaciji u kojoj bi SAD zahtevale od pakistanskog  predsednika  Mušarafa da izruči Osamu bin Ladena. Mada svakako neki elementi pakistanskih snaga bezbednosti imaju dosta dobru ideju gde se Osama bin Laden nalazi,  to ne znači da bi  predsednik Mušaraf mogao da ga pronađe i da bi bio u stanju da ga izruči SAD. Civilna vlada u Srbiji suočena je sa sličnim problemom u vezi sa Mladićem.

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu posledice za Beograd na međunarodnom planu?

Karpenter: Odlaganje pregovora će stvoriti napetu situaciju izmedu Beograda i Brisela i verovatno Vašingtona.

Percepcija u Evropskoj uniji i SAD je da Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom. To možda nije sasvim tačna procena, ali sadašnja situacija neće doprineti poboljšanju odnosa između vlada zapadnih zemalja i Beograda.

Glas Amerike: Da li bi ova odluka Evropske unije mogla da utiče na  pregovore o Kosovu?

Karpenter: Odlukom Evropske unije će se verovatno povećati pritisak na Beograd da ublaži svoju poziciju u pogledu Kosova kao način da odobrovolji EU i SAD.

U svakom slučaju, smatram da bi Beograd trebalo da zauzme  razumno čvrst stav o budućem statusu Kosova, jer bi u suprotnom, budućnost sadašnje vlade i regionalna stabilnost mogli da budu dovedeni u pitanje.
 
     
     
 
Copyright by NSPM