Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Polemike

   

 

Reakcija na tekst Slobodana Miladinovića: Jedanaest teza o monarhiji

 

Ko se Kralja seća još, tri za groš, tri za groš...

    Poštovani gospodine Vukadinoviću,

    Poštovani gospodine Antoniću,

    Poštovana redakcijo,

Spadamo u redovne čitaoce pojedinih tekstova Vašeg cenjenog časopisa i sajta. Naši članovi u zemlji i inostranstvu na zahtev dobijaju poneki tekst i konvertovano - na ćirilici. Softver je božija stvar! Tako smo pročitali i Jedanaest teza o monarhiji , nama potpuno nepoznatog autora, ali verovatno uglednog čim se pojavio na Vašim stranicama. Dosad smo držali da je tako, a ne nameravamo da prestanemo.

    Na žalost, ovaj put smo dobili tekst koji nije komunikativan ( Jedanaest teza o monarhiji ). Iako smo pokušali da vidimo šta je to teza , nismo uspeli do kraja. Otišli smo u anglosaksonski rečnik Blekburna i tamo to nema, tj. teza, već nas je on uputio na dijalektički materijalizam ("prvi u potpunosti razvio Engels"), te smo odustali od daljeg traženja. To je, eto, prva teškoća, iako nije nerešiva.

    Pokušali smo zatim sistematskom, neselektivnom analizom teksta i to je u početku izgledalo jednostavno. Naime, autor tvrdi da "potomak Karađorđevića" želi da uznemiri ovdašnju javnost idejom o restauraciji monarhije u Srbiji, što nije tačno, jer ovde nije moguća ni restitucija imovine, a kamoli nečeg tako ozbiljnog kao što je monarhija. Ali nije o tome reč. Postoji mnogo više realnih mogućnosti za ideju monarhije, koja je inače ovde već odomaćena, i to od specifičnog ustavnog i parlamentarnog uređenja, pa do ustavne kraljevine. Znači mi ne želimo, a verujemo ni "potomak", da išta restauriramo već da gradimo budućnost, jer se teško živi, a tako će biti i nadalje, jer nam teorija verovatnoće ne daje mnogo nade sa srpskim republikancima. Istina je da nas interesuje istorija, ali istorija 21. veka, prevashodno.

    "Šest i po decenija živimo pod republikanskim uređenjem", kaže autor dalje. Kako ko, kako ko, dragi gospodine. Mi bismo rekli, da ne živimo, a to sve manje i manje činimo, jer nije moguće živeti bez nade. Čak i naši knezovi i narod pod Turcima imali su nadu, pa su se digli kad su dahije pokušale da je ubiju...

    Optužnica da Kralj " želi da se ustoliči na vlast u zemlji koja luta nacionalnim i političkim bespućima tražeći sebe i svoj davno zaboravljeni, a možda i neki budući, državni identitet... " - ne stoji.  Zemlja ne luta, nikako ne luta, ide sigurnim putem u ambis i sigurni smo da ne traži ni sebe ni svoj identitet.

    Dalje smo došli do primedbe da je ideja monarhije samo dolivanje ulja na vatru, koja inače cepa i deli Srbiju (vatra, verovatno). No, ovde logično moramo da pitamo: zašto zajedno prvo ne ugasimo vatru, što monarhija može, jer je nadstranačka. Ako vatru pustimo da gori, te samo sprečavamo dolivanje ulja, jesmo li sigurni da je tako kontrolišemo. Naravno da ne. Što se cepanja i podela tiče tu monarhija ne pripomaže nimalo, jer vidimo da su se za šest i po burnih decenija republike razbuktali krvavi obračuni između srpskih republikanaca i na kraju se izlili na ulice poslednjih decenija. Kao i vatra, to se ne gasi izmačinjanjem, tj. nečinjenjem.

    Ovde smo prestali dalje da čitamo tekst, kao veštaci za analitiku...

    I dalje ćemo, nadamo se, pratiti neobičnu pojavu zvanu NSPM koju preporučujemo svim našim članovima u zemlji i inostranstvu. No, nije dobro da se sa toliko mržnje, bez imalo moralnog i intelektualnog integriteta, piše na tako cenjenom mestu. Upravo to smo želeli da Vam saopštimo.

    Verujte nam, razgovarali smo sa mnogim našim starijim članovima, koji su proveli po 10, 15 i više godina u srpskim republikanskim zatvorima. Nikada kod njih nismo primetili ni trunku mržnje prema onima koji su ih hapsili, mučili, sudili, zatvarali na decenijske kazne. Toga kod njih nismo našli. Ne znamo šta uzrokuje i stvara toliku mržnju kod autora Jedanaest teza. Bar on nije borački penzioner.

    Ali, ako je to zbog frustracija u vezi Crne Gore, možemo da razumemo i oprostimo. No, mislimo da nije dobro ćutati kad vatra gori i paziti samo na dozu ulja. Uostalom, kakav je to Kralj koji prisluškuje šta narod  želi da čuje, pa mu to i saopšti?...

    U svakom slučaju, predlažemo da zajedno učinimo ono što rimska civilizacija nije učinila: "da pobedimo varvare, one izvan zidina i ove među zidinama! "

    Primite naše srdačne pozdrave, s ljubavlju, uvažavanjem i poštovanjem,

Ravnogorski pokret DM

Predrag Medenica, predsednik Omladinskog pokreta

Milorad Stanojlović, generalni sekretar

 

 
 
Copyright by NSPM