Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Hronika - Politički život - Kosovo i Metohija

   

BEOGRAD, 2. februara (Tanjug)

 

Đorđe Vukadinović o Ahtisarijevom planu

- Politički analitičar i urednik časopisa "Nova srpska političa misao"  Djordje Vukadinović izjavio je danas Tanjugu da se Ahtisarijev predlog o statusu Kosova i Metojije ne može smatrati kompromisom jer taj dokument predstavlja gotovo apsolutno izlaženje u susret zahtevima albanske strane i jasno stavlja van snage suverenitet Srbije.

 "Suština njegovog predloga nije toliko u onome što piše, već u onome što ne piše a to je suverenitet države Srbije nad Kosovom i Metohijom", rekao je Vukadinović.
 On smatra da je ideja Ahtisarijevog plana zapravo bila da se pronadje "neki papir koji će delovati kao kompromis, a zapravo to nije, i u kojem neće biti pomena o Rezoluciji UN 1244 odnosno suverenitetu Srbije na Kosovu".

 Vukadinović je rekao da se, osim pominjanja zaštite manjinskih prava, kulturnog nasledja i sličnih odredbi, koje se pre mogu nazvati kozmetičkim, u predlogu ne navodi ništa što može ukazivati da taj dokument predstavlja kompromis izmedju zahteva srpske i albanske strane u pregovorima.

 Sve drugo - Ustav, državni simboli, zastava, grb, himna, policija - su atributi samostalne države i kao što je pomenuto u nezvaničnoj verziji Ahtisarijevog plana, koji su objavili mediji, reč nezavisnost se ne pominje ali sve što je navedeno zapravo predstavlja stvaranje Albanske države na Kosovu i Metohiji, rekao je Vukadinović.
 Ali čak i u detaljima Ahtisarijev predlog sadrži mnogo toga neprihvatljivog kao što je odredba po kojoj sva imovina države Srbije i prethodne SRJ prelazi u posed kosovskih vlasti, rekao je on.

 Prema njegovom mišljenju Ahtisarijev predlog ide čak i dalje od one mnogo pominjane uslovljene nezavisnosti za Kosovo i Metohiju, i nudi gotovo o punu nezavisnost  uz odredjenu dozu medjunarodnog nadgledanja i priustva što nije izuzetak u savremenom svetu.

 "Sve drugo je kozmetika koja bi trebalo da donekle zamuti vodu i pomalo relativizuje ono što je suština priče a to je da se ovim predlogom Kosovo i formalno izdvaja iz države Srbije i priprema teren za stvaranje još jedne nezavisne države u Evropi", zaključio je Vukadinović.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM