Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Kosovo i Metohija

   

BBC 25 1 2007

Tim Džuda:

Sledi veliko cenjkanje

U Savetu Evrope u Strazburu govorio je i izaslanik UN za utvrdjivanje statusa Kosova Marti Ahtisari koji bi, prema najavama, članicama Kontakt grupe u petak u Beču trebalo da uruči svoj predlog rešenja za status Kosova.

Ahtisari je u Strazburu rekao da njegov dokument za cilj ima "da obezbedi multietničko Kosovo na kojem će biti zaštićena prava svih, posebno kosovskih Srba".

Da li se iz toga može zaključiti nešto o tome šta sadrži Ahtisarijev predlog?

To pitanje BBC je postavio britanskom stručnjaku za Balkan Timu Džudi, koji se nalazi u Beogradu, gde je pratio srpske parlamentarne izbore:

„Izjava samo potvrdjuje ono što već znamo. U samom dokumentu će se govoriti o garancijama za manjine, ali se reč nezavisnost neće pominjati. Diplomatski izvori, medjutim, kažu da će iz dokumenta biti jasno da Ahtisari opisuje nešto što ili jeste nezavisna država, ili je na putu da to postane. Moji izvori takodje kažu da će u propratnom pismu koje će Marti Ahtisari uz svoj dokument poslati generalnom sekretaru UN eksplicitno stajati da je reč o nezavisnosti. Gospodin Ahtisari je navodno čak negde rekao i da samo osoba sa koeficijentom inteligencije manjim od 60 neće shvatiti da njegov dokument znači nezavisnost. Ja lično nisam čuo te njegove reči, ali sam razgovarao sa ljudima koji tvrde da je to rekao.”

Nastavak pregovora?

Pojedine diplomate pominju mogućnost da, nakon što Ahtisari svoj dokument uruči Kontakt grupi i Beogradu i Prištini, budu nastavljeni pregovori?

“Mislim da ćemo verovatno imati period od oko dve nedelje u kojem će se dve strane ponovo sastati u Beču. Sumnjam da će to biti pregovori. Pretpostavljam da će i Beograd i Priština ponoviti svoje dobro poznate stavove, nakon čega će Ahtisari reći - hvala vam najlepše što ste ponovo došli u Beč i izneli svoje sugestije, ja ću sada svoj predlog podneti generalnom sekretaru UN.”

Šta se dešava ukoliko na osnovu Ahtisarijevog plana Savetu bezbednosti bude upućena na usvajanje rezolucija koja bi odredila rešenje za status Kosova, a Rusija, bez čijeg pristanka nema izglasavanja te rezolucije, uloži veto?

“Što se tiče izveštaja koje čujem ovde u Beogradu, da će Rusija iskorititi veto i da je ona definitivno protiv nezavisnosti, ja sam razgovarao sa diplomatama koje su bile u Moskvi, i koje kažu da to nije cela istina o onome što Rusi govore u četiri oka. Rusi prema tim izvorima kažu da su sve opcije na stolu. Ako je tako, onda su mogući i ruski veto i pristanak na nezavisnost. Niko ne zna šta će biti za dva meseca, kada počne veliko cenjkanje.”

Moskva kao ključni faktor

To znači da će sve zavisiti od pregovora izmedju Moskve i Vašingtona?

„U pravu ste - ključno pitanje tiče se Moskve. Zapadne diplomate brinu zbog toga što nemaju plan B u situaciji u kojoj Vladimir Putin definitivno kaže da nema rezolucije i nema nezavisnog Kosova. Budući da nema rezervnog plana, imali bismo haotičnu situaciju. Kosovski parlament bi verovatno proglasio nezavisnost. Neke zemlje bi to priznale. Kosovski Albanci kažu da bi to bilo isto kao u slučaju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske. Diplomate, medjutim, kažu da neće biti kao u slučaju Slovenije i Hrvatske - zato što ovde postoji rezolucija Saveta bezbednosti koja vrlo jasno kaže da je Kosovo deo SR Jugoslavije, čiji je Srbija naslednik. Bez rezolucije verovatno Evropska unija ne bi mogla da zameni postojeću misiju UN na Kosovu. Imali bismo neverovatan haos ako ne bude izglasana ta rezolucija” , kaže za BBC britanski stručnjak za Balkan Tim Džuda.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM