Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Pristigli komentari

   

 

Komentari sa sajta Politike na tekst Slobodana Antonića

Rizična igra s demokratijom

 
Popaj (), 28.07.2007, 12:57
CBETA: "На универзитетима Руске федерације уписан је далеко већи број студената из Западно европских земаља, него обратно. И то, како апсолутно, тако и сразмјерно свеукупном бројем студирајућих." Xa xa xa xa xa! Xo xo xo xo xo! Xe xe xe xe xe xe! Evo liste top 100 univerziteta na svetu, sve sami Rusi, ... http://www.msnbc.msn.com/id/14321230/


gradjanin x (), 28.07.2007, 12:43
CBETA:Drago mi je.Eto,neka se slozimo bar u zagovaranju pluralizma. Dugo toplo leto:Vase stavove ne znam (iako mogu da ih naslutim).Zamolio bih vas,zato,samo da nam vise ne saljete ona paklena 42-43 stepena u hladu.Zadrzite ovih prijatnih 30ak.Hvala unapred.


CBETA (), 27.07.2007, 20:38
Различитост у мишљењима неопходна су и у оцјени, да ли су и наши властити ставови исправни. Грађанин је био и остао један достојан супарник. Али никада и политички противник. Јер његови ставови су можда дијаметрално супротни, али ниуколико екстремни. У моје поштовање може се поуздати. А показао се и коректан.


Милорад Станојловић (), 27.07.2007, 20:02
Препоручујем свим учесницима да без ризика обавезно прочитају, с ове и с оне стране огледала, коментар "Milan Mitrovic(milan@drzava.org), 26.07.2007, 12:14". Врло корисно штиво. Исто важи и за низ опсервација читалаца у односу на постојећи генерално снисходљив и сервилан став наших званичних и незваничних дипломата, интелектуалаца, итд. итд. Какви људи, онаква и политика...


dugo toplo leto (), 27.07.2007, 18:43
Bravo Sveto ucutkao si svojim dobrim argumentima naseg gradjanina X!Nit rumori, nit govori........


CBETA (), 27.07.2007, 17:31
Браво пријатељу граћанину! Дебата је ипак и вама од неке користи била. Без претеривања, ово је ваш на тему наслова у ширем смислу, најбољи коментар. Јер поћива на логичним закључцима, па ма колико год се ни мени понеки од њих субјективно не допадају. У томе и јесте суштина, да се људи против силом наметнутих реалности свим силама - али и средствима, боре.


jefimija (), 27.07.2007, 17:11
Na vas komentar da se vozim Opelom ili BMW, ogovoricu vam NE, ali sam bila na Kosovu vec dva puta u humanitarnoj misiji noseci pomoc po enklavama gde su nasi Srbi getoizovani. Prvi put sam ostala 3 nedelje posle pogroma 2004, a drugi put u maju ove godine 12 dana.Tom prilikom sam se vozila blindiranim vojnim vozilom italijanskog KFORA.Toliko istine radi.


gradjanin x (), 27.07.2007, 16:57
Oprostite.Evo CBETA:O istoriji,ovom prilikom, vise necu polemisati.Rekao sam sta sam zeleo da kazem.A ni sada,u vasem najnovijem komentaru, nisam procitao nista u srpsku korist sa ruske strane.Cak i da ne poznajem proslost,sadasnjost,ovakva kakva nam jeste, ne bi mi bila dobro usmerena.Zapravo,cak i da je Rusija pomagala Srbiji u davnoj proslosti ne vidim kako cemo sada oko Kosova zbog toga imati koristi.99% tamosnje populacije ne zeli da cuje za Srbiju.Oni ce kad-tad proglasiti nezavisnost.70-80% sveta ce je priznati.I sta cemo onda?Zaliti se Rusiji? Divno je sto zapadni studenti studiraju u Moskvi.Upoznaju Istok,a Rusija upoznaje Zapad.To znaci da je Hladni rat zavrsen (iako neki ovde za njim zale i zele da se on "podgreje").Srpska politika je od svakog maximuma napravila minimum,a onda i njega svela na jedno veliko nista.


CBETA (), 27.07.2007, 15:58
Такође СВЕТА, а не Цбета, захваљује се гражданину света. Иако на мјесто аргументоване одговоре, читам само приговоре. "Ко о чему, бабушка о уштипцима" а светски грађанин на моје историјске факте, полемише о туризму у европским престоницама и размени студената. На универзитетима Руске федерације уписан је далеко већи број студената из Западно европских земаља, него обратно. И то, како апсолутно, тако и сразмјерно свеукупном бројем студирајућих. Те када се из Русије на Запад кучама врате, иду у опозицију. А српки студенти након повратка са америчких универзитета, равно горе у београдску позицију. Пре што gradjanin citoyen (ситоајен) посегне у дубљу историју српско руских односа, на пр. Букурешки мир 1812 г., који домачи западофили Русима ван ондашњих историјских факата, злонамјерно набијају на нос. Наиме, очекујући Наполеонов напад, Русија је, и поред војних успјеха, морала да заклључи по Турску релативно повољан мир. Од 16 уговорних тачака, осма се односи на српске устанике. Устаницима се даје амнестија, али су дужни да уступе градове турским гарнизонима. Турска се обавезује Србима препустити унутрашњу самоуправу. Букурешки мир је био максимум који је Русија могла да постигне, суочена са инвазијом француске армије од пола милиона војника. Али, одредбе букурешког уговора послужиле су као правна основа аутономије Србије после 2. српског устанка. Или, ради поређења, Кумановски уговор као међународно правна основа за територијални интегритет Србије данас. Ондашњи Срби су у односу на угрожену Русију, објективно гледајући, постигли максимум, а са српског субјективног становишта минимум, од којег су коју годину касније извојевали максимум. Док данас Срби у сличним временски размјерима од 1999 - 2007, од извојеваног максимума, успјели уз свесрдну "помоч" Запада, да од максимума спадну на минимум. То су факти. Све остало, приговори или изговори. Политичке контрахенте преферишем, јер ме мотивишу и пружају прилику да због других наших пријатеља реагујем аргументима.


Marko-2.. (), 27.07.2007, 12:54
...poslije nekoliko dana,"dokopah" se Politike Online...G.Sreto veoma razlozna analiza,..a o clanku g.Antonica..mislim da ga treba "citati " u svijetlu dogadjaja oko K i M-a u zadnjih desetak dana..i iznenadjen sam i razocaran..,pa Vi niste tako otvoreno i .." okolo kere ,pa na mala vrata" pisali imam utisak,nikada prije..Svako moze da VAS ovaj puta cita KAKO NJEMU ODGOVARA,nazalost...Mozda cu kasnije,opsirnije..trebalo bi.


gradjanin x (), 27.07.2007, 10:32
Cbeta:hvala vam na iscrpnom komentaru.Pazljivo sam ga procitao,ali ja tu malo sta vidim u korist Srbije sa ruske strane.Vidno je presudjivao austro-nemacki faktor,a Rusija se mesala samo toliko da prokopa neki prolaz sebi do Mediterana (neuspesno).Uostalom,nije knez Milos Obrenovic uzalud vodio austrofilsku politiku.Ili da skoknemo do 20v. pa da vidimo da su Karadjordjevici i Nikola Pasic Srbiju i KSHS takodje videli na Zapadu.Sadasnje rusofilstvo dela Vlade je lazno i takticko,a bice i beskorisno.Uostalom,nijedan ovdasnji patriota-politicar ne skoluje decu u Moskvi,vec u Zenevi,Becu i jos zapadnije. A sto se tice moje ljubavi ka Moskvi i ruskom jeziku,ona nije nista veca od moje ljubavi ka Parizu i francuskom.Uostalom,kada vec spominjete ljubavi i fobije,podsetimo da su najvece patriote dokusurile Srbiju.Toliko o tome.


CBETA (), 27.07.2007, 05:56
GRADJANINU. Naklonost za jedno, ne iskljucuje predrasude za drugo. Vazduhoplovni atentatori od 11. septembra volili su Njujork i engleski jezik, kao sto neki evro- i amerosrbi vole Moskvu i ruske balalajke, pa ipak ostaju rusofobi. Ali natrag na temu. Od Turaka u aprilu 1876 krvavo uguseni bugarski ustanak bio je povod rusko turskom ratu 1877-78 g. Tacno da je mir u San Stefanu rezultirao stvaranjem Velike Bugarske, ali pod vrhovnom sultanovom vlascu. Rusi u San Stefanu nisu ni Srbiju ni Crnu Goru zaboravili: C.G. dobija znatno uvecanje teritorije i medjunarodno priznanje nezavisnosti, a Srbija postaje nezavisna i dobija povecanje teritorija prema Sandzaku i Kosovu. A BiH, gdje su Srbi tada vecinski narod, dobija autonomiju. Te da se podsjeti: pola vjeka pre toga, ruski car Nikolaj I vodio je 1828 rat protiv Turske koji je 1829. zavrsen mirom u Jedrenju. Njime je Turska priznala autonomiju Srbije. Ali, vratimo se ponovo San Stefanu. I prisjetimo se da se Srbija u to vreme oslanjala na Austro-Ugarsku. Ili danasnjom terminologijom, vodila prozapadnu politiku, za razliku od Bugara. Te kada se ima na umu ondasnji geostrateski polozaj Bugarske u odnosu na Tursku, neprijatelja br. 1 Rusije, geopoliticki uslovi zahtjevali su rusko prisustvo u Bugarskoj, koje i uglavljeno sanstefanskim mirom. Na pritisak Engleske i Austro Ugarske, sanstefanski mir je revidiran. Tako, sto je Bugarska podeljena u cilju da se stvori siroka tampon zona izmedju Rusije i Turske. Kako ondasnjim, tako i danasnjim zapadnim silama cilj je bio da se Srbija drzi u sahu i spreci spajanje sa zapadnim Srbima. I jos jedan detalj u prilog Rusije: kada su Srbija i Bugarska pod njemackim knezom Aleksandrom fon Batanbergom zaratili i Srbiji zapretile posledice zbog poraza srpske vojske, Rusija je organizovala drzavni udar kojim je ambiciozni fon Batenberg zbacen sa vlasti. Po Berlinskom kongresu Austro-ugarska okupira BiH da se Srbija ne spoji sa Srbima i zaustavi prodor Rusije u dubinu Zapadnog Balkana.


gradjanin x (), 26.07.2007, 23:30
Bianca:Kisindzer je politicar 70ih godina.Od njega jos nisam cuo nista mudro,a ako je ta izjava njegova,zapravo cija god da je,to se zove paradoks.Ako jeste onda nije,ako nije onda jeste.Ne moze i jedno i drugo.Ja sam za prijateljstvo. Ne znam da li putujete po srednjoj Evropi,ali ja pomalo da.Madjarska izgleda kao Svedska za Srbiju.Budimpesta je svetska metropola.Prag takodje.Poljska je ekonomski lav na Istoku.A prica o dugu je zanimljiva ekonomistima ali gradjani to zaista ne osete.Kada se i ako se Srbiji ukinu vize (daj Boze vec sutra),putovace njeni gradjani pa ce videti i sami.Oci su najbolji sudija.Uostalom,i Moskva se kupa u sjaju i raskosi otkada se oslobodila komunizma i okrenula Zapadu.Kina i Rusija su mudro ucile od Zapada.I to im se sada basnoslovno isplacuje.


Bianca (balhamdy@hotmail.com), 26.07.2007, 22:49
Gradjanin x ne razumije Americku politiku, ni unutarnju a ni vansku. Kissinger je jednom (u polusali) rekao, da nije dobro biti neprijatelj Amerike, ali biti prijatelj Amerike je pogubno! Zna on o cemu se govori. Zanimljiva je konstantacija da su Poljaci, Madjari i Cesi prosperirali u liberalnom globalizmu. Drzave su u dugu, a lokalne vlasti nemaju sredstava za osnovne potrebe. Uvijek se govori o "stezanju kaisa", kao da jos ima sto da se iscijedi iz tih zemalja. Da, strane kompanije su prosperirale, ali taj prosperitet se ne pretvara u rast zivotnog standarda stanovnistva. Mjerila, kao sto UN upotrebljava, ukljucuju pristup i cijenu zdravstva, kvalitetu i cijenu obrazovanja, zdravsteveno stanje djece i starijih osoba, stanje infrastrukture i nivo stednje/duga. Po svim kriterijima, stanje nije dobro. U Americi je niz novih studija globalizma utvdio da Amerika GUBI na globalnom trzistu. To jest, dok transnacionalne kompanije zaradjuju, taj prihod se nije pretvorio u dobrobit Americkog naroda. Taj fenomen se zove "immisseration", gdje veliki prosperitet je na parelelnoj stazi sa gubitkom prihoda stanovnistva. Jednostavnije, javni kapital se baca kao nevrijedni u korist transnacionalnih kompanija, dok se privatni kapital stiti od nacionalnog poreza kroz globalnu mrezu financijskih instrumenata. Uskoro, to ce sve biti puno jednostavnije, jer ekonomije bazirane na papiru koji gubi vrijednost, nemogu se odrzati. Mozda ce liberali konacno shvatiti da mogu nesto nauciti od Kine i Rusije, koje su puno bolje razumjele globalizaciju. Nije potrebno biti niciji neprijatelj. Ali je absolutno potrebno ne dozvoliti ponasanje koje krsi osnovne norme ljudskih odnosa. Danasnja vladajuca elita (demokratska ili republikanska) je arogantna i gubi dodir sa americkom publikom. Narodu je u vrh glave nesposobnost i prepotentnost. Kosovo je o kontroli nad EU, a prepucavanje izmedju Rusije i US je dio igre. Rusija je na cvrstom tlu, sto nije slucaj za EU.


gradjanin x (), 26.07.2007, 22:09
Zoranu: Amerika nije = Dzordz Bus.Amerika je mnogo toga. Ona je strateski saveznik.Bus ce ubrzo u penziju,a njegov naslednik ce biti novi najmocniji covek sveta. Kina i Vijetnam su procvetali zalivani stotinama americkih milijardi.Drzave dikatura same sebi biraju takvo uredjenje.Sta da im radim? Cveta:naveo sam vec rusko-turski rat.Tu je i Berlinski kongres,gde je Rusija aminovala britanski plan za Balkan.Imate istorijske knjige pa se podsetite ( od 1876 do recimo 1918g.). Jefimija:lepo je ziveti u blagodetima trulog Zapada,voziti Opel,BMW,kupovati jeftino u Tescu i Metrou,a nama ovde u siromasnoj i ranjenoj Srbiji deliti patriotizam i lazno rusofilstvo.


Mladen Teofilovic (sigynteofilovic@msn. com), 26.07.2007, 21:44
Odluka vecine,volja rulje,"opste prihvacen etalon"-/osnova/nema uvek predznak pozitivnog ili napredno-progresivnog.Ima i onih koji su brutalno pravicni,bez obzira koliko mali i veliki nemali strpljenja.


Mladen Teofilovic (sigynteofilovic@msn. com), 26.07.2007, 20:51
Nisam za grubo bacanje kamenja na bilo koga ili na bilo koju stranu sveta ali,pogledajmo u clanak gde Solzenjicin daje intervju nemackom Spiglu.Uljudskoj prirodi je i po prirodi same stvari je da cak i neodlucni se cvrsto odlucuju/na pravoj strani se nadju/ kad vide da se preteralo sa ponizenjem i fizickim pritiskom malih.


rebus (), 26.07.2007, 20:31
Jedino je merodavno opste prihvaceni etalon.


Mladen Teofilovic (sigynteofilovic@msn. com), 26.07.2007, 20:29
Za krupnim se oblak dize i to je razumljivo ali, dati ovoliko prostora i reci po pitanju jednog ambasadora/pa i da je Amerikanac/ mnogo je.


Jefimija (), 26.07.2007, 20:04
Gradjaninu, rekoste "ko prkosi Americi nema buducnosti" i dodadoste, ima, ali mu je "mracna i sumorna", a sa Amerikom mu je sjajna ? Pogledajte Irak i Avganistan. Sve sjaji i puca od bombi!!!!Da su nasi preci mislili, kao vi,vi biste se Gospodine zvali Alija, ili mozda Adolf.Sto se tice Zapada u koga vi tako pomno gledate i dodajete da mu Srbija pripada, citiracu vam Svetog Savu "Za Istok mi smo Zapad,za Zapad mi smo Istok", sto ce reci i jedno i drugo.Procitajte jako dobar i lucidan komentar koji je dala Bianca bice vrlo istruktivan za vas.Cini mi se da Gospodja Bianca zivi bas na tom zapadu(kao i ja) i ima preciznije poglede na zapadnu politiku,nego vi veliki rusofil, koji razroko gleda u Ameriku.


posmatrac komentatorske scene (), 26.07.2007, 19:56
A vase gospodine rebusu takodje nista manje pravo, da i vi sa svoje strane iznosite svoje evroatlantske stavove, koji u pogledu na gospodina rebusa nikakva zagonetka nisu. Ali jos daleko od toga da evroatlantska opredeljenja kvalifikuju da se druge poucava o demokratiji. Pre na protiv, kako dogadjaji potvrdjuju.


CBETA (), 26.07.2007, 19:32
Gradjanin Bubas vidi jasno kao na dlanu da Rusija nikada u istoriji nije pomogla Srbiji niti ce sada. I time samo potvrdjuje kako svaki put kada Srbiji preti opasnost od Zapada, antiruski mitovi dobivaju na konjunkturi. Nestrpljivo ocekujem da gradjanin navede nesto konkretno sto njegovu pausalnu i nicim utemeljenu tvrdnju potkrepljuje. Na moj odgovor nece dugo cekati. Ukoliko nece da ostane utisak, kako je kod njega rijec o uobicajenim antiruskim refleksima. Jer opaska "gradjana" kako on "Moskvu i ruski jezik voli", pre navodi na zakljucak da tim izjavama ljubavi preduhitri sumnje u njegovu sposobnost i spremnost objektivnog rasudjivanja.


Zoran (srbin@usa.com), 26.07.2007, 19:26
Da se Srbija dobrovoljno odrekla svoje teritorije 1999., to bi rezolucija 1244 i rekla ali ona to ne govori i zato se sada posto-poto trazi njeno menjanje u Savetu Bezbednosti. A to za Ameriku je vrlo uopstena i u krajnjoj liniji netacna konstatacija. Primer: Vijetnam, zemlja sa jednim od najvecih privrednih rasta u svetu danas, Kina, koja ne ulazi u otvoren sukob sa Amerikom ali u spoljnoj politici insistira na svojim a ne americkim nacionalnim interesima, Indija, Rusija, Iran, Juzna Afrika, koja se i dalje javno suprotstavlja menjanju drzavnih granica Srbije protiv njene volje, Venecuela... Imate i obratnih primera, kao Nigeriju, zemlju prebogatom naftom u kojoj americke naftne kompanije gazduju i smatra se americkim saveznikom, u kojoj od sto miliona ljudi oko devedeset miliona gladuje, nema skoro nikakve drzavne strukture a zdravstvena zastita, licna bezbednost gradjana i imovine skoro nepostojeca, drzava i drustvo u totalnom kolapsu, bez da prodje dan a da se ne kidnapuje neki stranac i trazi novcana ucena za njegovo oslobadjanje. U Spaniji je prethodni premijer izgubio izbore jer je bio uz Ameriku kada je zapocela rat u Iraku, u Britaniji je Blair podneo ostavku da bi svojoj partiji dao kakve-takve sanse na sledecim opstim izborima jer mu se popularnost mogla porediti sa katastrofalbnom nepopularnoscu americkog predsednika koja ovih dana dostize daleko najnize nivoe populatnosti svih dosadasnjih predsednika od kada se vode ispitivanja javnog mnjenja. Vasa teza: bespogovorno isvrsavaj sve sto ti Amerika naredi i bice ti dobro, jednostavno ne stoji.


rebus (), 26.07.2007, 19:24
Gospodine Zorane, odgovor na vas komentar zahtevao bi, i predpostavljao ozbiljan dijalog. Umesto toga, cak sta, pisani koncept cu izloziti u obliku telegrama. Pocecu sa epilogom. Ne trudite se da odande dajete savete, pocev od stranih ulaganja, preko pretrcavanja preduslova da se ista pokrenu, jer ne poznajete ukupnu problematiku transformacije politickog, privrednog, drustvenog i zakonodavnog ambijenta, i to od zemlje do zemlje, ako je rec o prvoprimljenih deset zemalja. Rumunija i Bugarska primljene su na izvestan nacin "prekoreda", ali to ne iskljucuje "vecu koncentraciju napora ubrzanih reformi" u kracem vremenu nego sto su imale predhodnih deset drzava. Dalje, pausalno izjednacavanje Tibeta i Tajvana je dokaz da ste povrsno obavesteni. Daljim navodjenjima primera, koji bi trebali da budu koheretni, u posledicama, sa slucajem KiM, takodje je brzopleto. Ne zato sto bi se mogli povesti za sugestijom da je KiM jedinstven slucaj, nego iz prostog razloga sto nista ni sa kim nije uporedivo. Svaki slucaj, svaka zemlja, rec je sada vec o 12 drzava, je sasvim specifican i poseban, uz napomenu da je samo Slovenija izvan Istocnog lagera. Slovenija je vec izjednacena sa velikom petorkom unutar EU. Deo Vaseg komentara koji se odnosi na drustvenu, precizno, politicku klimu u Srbiji smatram punim demokratskim pravom da imate svoje izdvojeno misljenje i stav.


gradjanin x (), 26.07.2007, 18:08
Zoranu: inat nas ubija.Srbija se dobrovoljno odrekla svoje teritorije u Kumanovu juna 1999g.Toliko o tome. Ko prkosi SAD nema mu buducnosti.Odnosna,ima je,ali je mracna i sumorna.


Zoran (srbin@usa.com), 26.07.2007, 17:49
gradjanin x: Sve zemlje koje navodite svoj ekonomski prosperited dozivele su zbog stranih investicija pod povoljnim uslovima, pametnog ulaganja, dobre monetarne i fiskalne politike i svodjenja drzavne korupcije i finansijskog i svakog drugog kriminala na podnosljiv minimum. Srbija je trenutno na putu ka EU koji, po "jeftinim porukama iz Brisela" nema veze sa resavanjem statusa Kosova i Metohije a takodje nema uticaja na strane investitore, koji eksplicitno izjavljuju da ce investirati ukoliko imaju ekonomski interes, bez obzira na konacan status Pokrajine. Prema tome, netacna Vam je uopstena konstatacija da ce Srbija dobrovoljnim odricanjem od svoje teritorije (prestankom "teranja inata") jedino zarad ispunjenja americkih politickih zelja na Balkanu ista u ekonomskom smislu dobiti samom cinjenicom da ce se povinovati sili pred zakonom, na svoju sopstvenu stetu. Milanu Petricu: sve ta navodjenja sta koga interesuje i Bagzi i Legija i sto nije Legija, ne mogu oprati sramni stav LDP-a po osnovnom drzavotvornom pitanju Srbije danas: da li cemo opstati kao drzava u sadasnjim granicama ili cemo, kao ni jedna druga drzava na svetu, moci da se razgradjujemo kako se kome htedne. Probajte da kazete Turcima da im nije vazno hoce li Kurdi uspeti da otcepe istok zemlje ili ne, da Kurde ionako niko ne moze naterati da zive u Turskoj, pogodite sta bi im bila reakcija? Isto sa Kinom i Tajvanom ili Tibetom, Rumunijom sa madjarskom nacionalnom manjinom, Spancima sa Baskima, i mnogim, mnogim drugim drzavama sveta koje su se suocile sa separatizmom kao sto se suocila i Srbija 1981 godine. Znacajno je da su sve politicke opcije u Srbiji, osim jedne, podrzale pravac politickog delovanja drzavnog rukovodstva a tuzno je da ta jedna jedina to nije ucinila, ali kao sto rekoste, izbori ce brzo pa ce mozda pre nego sto glasaju, gradjani da se zapitaju ko je nosio rodjendanske torte Dusanu spasojevicu u CZ a sada se predstavlja kao jedini i osvedoceni zastitnik imena i dela pokojnog premijera.


lala (), 26.07.2007, 16:38
Poco Tosa da objasnjava a Mituska ga prekine Toso rode kad sam ove procito sad te jos vise volemo.


Milan Petric (mpetric@gmail.com), 26.07.2007, 16:30
Antonic se ne menja.Najveca opasnost i boljka njegovog idejnog instruktora Kostunice je LDP pa se i Antonic,u smislu dobrog i poslusnog jednopartijskog analiticara, uklapa i koristi stranice nacionalnog brenda"Politike" da nastavlja,do sada samo jedanput vidjenu kampanju u slucaju Djindjica, medijski linc jedne partije i njenog celnika.Ovog puta kao orudje za tu rabotu uzima americke ambasadore iako i sam zna da oni samo zastupaju stavove svoje zemlje i da od toga ne mogu da odstupe.Oni su u ovom clanku samo kolateralna steta.Glavna poruka je vrlo jasna:sadasnja Amerika(ambasador Polt)omrazena i angazovana na izdvajanju Kosova,podrzava nedemokratsku partiju LDP koja bi jednog dana"ukinula ustav,glajhsaltovala medije..." Bice da ipak u jednom drugom grmu lezi zec.Na petoj strani Politike objavljeno je ispitivanje javnog mnjenja pred lokalne izbore.E tu se vidi da DSS ima samo 3,8 posto glasova vise u Beogradu . Sad je doslo vreme straha jer ako se taj rejting jos malo promeni Dss moze ostati i bez ucesca u gradskoj vlasti obzirom da DS G17 iLDP nisu medjusobno "gadljivi".Jasno je da zbog istih razloga se siri kampanja protiv LDP i u zutoj stampi.Tuzioca najvise interesuje ko je uticao da se puste kriminalci GODINU I DVA meseca pre ubistva Djindjica.Ali ga istovremeno ne interesuje ko je pustio Milenkovica Bagzija dve nedelje pre atentata.Takodje ga ne interesuje gde se krio Legija,i ko ga je docekao na zuru u Republickom MUPu.


Prekodrinski Srbin (), 26.07.2007, 15:21
Nas uvazeni kolega citalac komentator gospodin Milos Kikic s pravom se spotice o neprincipijelan stav gospodina Antonica kada je u pitanju mjesanje americkih ambasadora u unutrasnju politiku Srbije, u stvari da se dostigne maksimalan uticaj na njenu spoljnu politiku sto i jeste konacan cilj spletkarenja. Kod tematike o kojoj je u kolumni rjec, ne igra nikakvu ulogu sto naseg prijatelja g. Kikica smeta neprincipijelan stav g. Antonica kada su u pitanju Ceda i Beba. Za Mene, a polazim od toga i vecinu drugih citalaca, generalno je nedopustivo mjesanje privremeno sluzbujucih stranih diplomatskih predstavnika, utoliko gore kada zastupaju interese jedne sile koja dokazano tezi globalnoj dominaciji u svijetu. U Antonicevom tekstu nedostaje jasno razgranicenje od takvog ruznog obicaja. Naprotiv, njihova masivna mjesanja postala su dio sistema kada je u pitanju unutrasnja i spoljna politika Srbije. A to zlo ima generalni karakter.


čovek se severa (coveksasevera@gmail.com), 26.07.2007, 14:54
Građanin x me je fascinirao svojim poznavanjem istorije i zaključcima koji sugerišu da su nam ameri i zapad veliki prijatelji, za razliku od Rusa jer eto Rusi potpisaše mir sa Turcima početkom 19 veka (zahvaljujući pohodu Napoleon na Rusiju), ali sve što posle sledi, hatišerif, Berlinski kongres, velika vojna i politička podrška mladoj i slaboj državi, ulazak u I svetski rat zbog Srbije, i odbijanje ruskog cara da iz rata izađe opet zbog Srbije što je na kraju i njega i njegovu porodicu skupo koštalo itd. su veliki i značajni primeri bratskog odnosa velike Slovenske i Pravoslavne zemlje. A sa druge strane zapad nas je veoma zadužio, austrisko sputavanje Srbije, aneksija Bosne, carinski rat, prvi svetski rat, drugi svetski rat (Englezi navukli u igru a posle i bombardovali, nemačka humanost tokom II sv. rata), sankcije, bombardovanja u Srbiji i RS, otimanje teritorija, dupli standardi. Možda su naši mediji kod običnog sveta stvarali nerealna očekivanja devedesetih, koja Rusija nije mogla da ostvari, ali ipak znam ko nam je prijatelj i kome sam prijatelj.


Predrag (), 26.07.2007, 13:20
"Ceda bi nam bio premijer, Prokic ili Srbljanovicka ministar za kulturu, Nikola Samardzic za nauku, Dereta za prosvetu"..Odličan predlog


Mile (), 26.07.2007, 13:04
"nа трећем месту међу странкама била би ДСС са 11,7 одсто гласова, а следили би Либерално-демократска партија са 7,9 одсто и Г17 плус са пет одсто гласова"...


Milan Čolić (colic.milan@gmail.com), 26.07.2007, 12:59
Postoji i uopšte američki ambasador, i to bilo gde na svetu, koji ume "civilizovano" da se ponaša, ako je osnovni kredo njegove zemlje "Ko nije sa nama, taj je terorista"? Drugi kredo Vašingtona je: "Podeli pa vladaj"... Biće da su učili sve (i dobro naučili, što je najvažnije!) od dr. Jozefa Geblsa...


lala (), 26.07.2007, 12:45
Mita Tosi juce si naveliko prico kod Lacike Madjarima ko vlada Srbijom ajde sada to isto ispicaj nama.


Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 26.07.2007, 12:14
Tamo gde se puno pise i prica o demokratiji i slobodi njih obicno nema. Veoma solidan clanak G.dina Antonica. Opet:) Tacno je da G.din Polt u ovoj zemlji predstavlja ekonosmke, politicke i svakojake druge interese svoje zemlje. Ali predstavlja on i nekakve ideoloske skole, razmisljanja, razmislja o svojoj buducoj karijeri i pozicionira sebe u stejt departmentu. Meni je veoma drago da je sve vreme bio prilicno otvoren i konzistetan po pitanju svojih stavova koje je zastupao u Srbiji. Sa njim ste barem bili nacisto. Redak kvalitet u danasnjoj diplomatiji. Obicno su tipa da ih covek ni za glavu ni za rep ne moze uhvatiti. Polt to lepo sa neba pa u rebra. Problem nije toliko u Poltu koluko u srpskom "elistickom" pristupu razvijanja odnosa sa USA. Pojedini srpski politicari misle da ce sa kokusom u kongresu u USA za srbe i Srbiju da naprave mnogo. Nece. Lobisticki pristup donosi kratkorocne rezultate. Americku spoljnu politiku formiraju cetiri "klana" duboko usidrena u americki univerzitetski, partijski i drustveni zivot. Efektivni pritisak na stejt department ne moze vrsiti Beograd iliti kokus(jer clanovi kokusa pripadaju vladajucoj administraciji), makar uspesno ali taj pritisak na stej itekako uspesno moze vrsiti americki narod, njihovi intelektualci, biznismeni i kapital. Najpametniju stvar za srpske interese u USA napravio je vladika Artemije poziionirajuci sebe u desne konzervativne hriscanske krugove koji imaju strahovito veliki uticaj na americko javno mnjenje. Potrebno je isto tako mnogo vise "gajiti" i "kultivisati" odnose sa pripadnicima medija, biznisa kulture. Koliko je tribina u Bgdu odrzano, povodom stava USA o Kosmetu na kome bi ucestvovali ljudi sa velikim autoritetom u USA a koji ne dele bas misljenje svoje administracije. I koliko je americkih novinara imalo priliku da poseti srbiju i prenese srpske stavove? Najlakse je krivca traziti u drugoj strani. I kako je uopste definisan srpski nacionalni interes kada je USA u pitanju? Plan, strategija?


Milenko (), 26.07.2007, 12:12
@gradjanin x (bubas@nadlanu.com), 26.07.2007, 10:54:Ubedlo si nas!Evo,ja cu koliko danas da pisem Busu i zamolim da nas bombarduje jos jednom jer mnogima od nas ocigledno nije bilo dovoljno.U bombardovanju je spas.Ili kolateralna steta ili nista!Bombardovanje vodi napretku i sreci!Cist prosperitet!A i tvoja beskrajna ljubav prema Moskvi me je naterala da ponovo razmislim i dodjem do novog zakljucka da nam rusi ustvari nisu pomogli i da ce teranje inata amerima da nam se ponovo polupa o glavu....


miroslav (), 26.07.2007, 12:09
Vlada Srbije,politicari ceo narod mora imati ′′self esteem′′ to osnovno sto uce decu u engleskim skolama a to znaci samopostovanje i nikome i nikada se klanjati drugome vise nego on vama, nedozvoliti sebi da budes u inferiornom polozaju i to ima efekta verujte.


120 dana (), 26.07.2007, 12:08
Nece biti prvi put da Srbi vide ono sto niko ne vidi, a nece da vide ono sto svi drugi vide. Proci ce i tih 120 dana. Mnogi se tada nece secati sta su sve ovde pisali.


Политички анонимус (), 26.07.2007, 11:47
Сваки амбасадор САД који буде спроводио несувислу, агресивну и каубојску политику САД према Србији у вези са Косов и Метохијом биће непопуларан. Разлика међу њима може бити само у методима рада, вокабулару, образовању, стилу - иначе они имају исти задатак. Ја сам уверен да ће САД променити и радикално ублажити свој став према КиМ када са Русијом договоре баланс на планетарном нивоу - а ко ће тада бити амбасадор није ни битно. Сигурно да ће бити нов, можда и српског порекла. Али потпуно независно од тога г. Полт се показао као потпуно неталентован дипломата чак и ѕа америчке стандарде. Задовољан собом, прича ли прича и где треба и где не треба, шта реба и шта не треба, обичан на један начин који је симпатичан само у Тексасу, не уме да слуша паметне Србе нити ослушне ситуацију - дакле, све супротно од суптилне, увек мало перфидне дипломатске праксе. Он није био пријатељ ни непријатељ Србије , за њега је Србија била непријатно радно место.Путуј, игумане, не брини за манастир: КиМ остају у границама Србије а Ви нисте оправдали нељудско бомбардовање Србије од стране САД.


gradjanin x (bubas@nadlanu.com), 26.07.2007, 10:54
Ono sto se olako previdja je cinjenica da od dobrih odnosa sa SAD niko nije imao stete vec samo koristi.Sveopsti prosperitet Poljske,Ceske,Madjarske itd. to potvrdjuje.Dugogodisnjim sukobom sa SAD trpimo visedecenijsku stetu (obicni gradjani,ne politicari). Rusija nikada u istoriji nije pomogla Srbiji niti ce sada.Cak i da to hoce,kako ce Moskva naterati 2 miliona Albanaca da zive u zemlji u kojoj je najjaca stranka SRS?Nikako,jasno.Srbija je Rusiji tek moneta za prepucavanje sa SAD,a radi sopstvenog prestiza. U 19v. Rusija je snazno podrzavala Srbiju u ratu protiv Turaka,a onda sa Turcima sklopila mir,a Srbe bez milosti ostavila strasnoj turskoj osveti. Srbija sansu ima jedino na Zapadu i sa Zapadom.Sve ostalo je prevara i gubljenje vremena,a steta polako postaje nepopravljiva.Zaostajemo sve vise cak i za komsijama,a uporno,na vlastitu stetu,teramo inat. Ja licno volim Moskvu,jedan od najlepsih gradova sveta kao i ruski jezik.Ali Srbija pripada Zapadu.


Nebojsa (nebausa@gmail.com), 26.07.2007, 09:51
Kao i uvek, bravo za Antonica!


Bianca (balhamdy@hotmail.com), 26.07.2007, 09:29
Clanak je pomalo melodramatican. Jednostavno receno, ambasador svake zemlje mora se ponasati u skladu sa obicajima i kulturnim normama drzave u kojoj je gost. Americka politika prema Kosovu je suprotna interesima Srbije, i ambasador je prisutan da to objasni domacinu. Kad ambasador preuzme ulogu "ucitelja" i kreatora aktuelnih politickih dogadjaja, domacin mora reagirati na nacin koji je uobicajen u diplomatskim krugovima. Melodrama usporedjivanja dva ambasadora je nepotrebna. Autor isto tako ubacuje melodramaticnu sugestiju da je Kosovsko pitanje rijeseno, i da je Kosovo fakticni izgubljeno. Kako se sjecam historije, i Srbija je bila "izgubljena" stoljecima. Medjutim, nisu ljudi imali CNN da im objasni kako je "sve izbubljeno" pa da "prihvate" stvarnost. Jos NIJE na stolu "end game", kako Amerikanci kazu. A po svemu sudeci, i na bazi iskusanih recepta, Amerika postavlje pozornicu vrlo pazljivo. ALBANCI su na toj pozornici meta obmane, ne Srbi. Najvazniji ishod Kosovskog statusa je Americka kontrola Albanskog stanovnistva Balkana. U tom scenariju, EU je u velikoj dilemi, i gubi na sve strane. Americi nije potrebno nezavisno Kosovo, nego oslabjeni EU pod Americkom kontrolom. Jedini za Ameriku ZASTRASUJUCI scenario bi bio dogovor izmedju Srbije i Kosovskih Albanaca! EU zna svoju slabost: prihvacanjem "Americke opcije" medjunarodno pravo se krsi, i EU gubi polugu u odnosu sa Amerikom. Kosovo priznato od "nekih" zemalja (vjerovatno Albanije), je sasvim dovoljno za US. Nezavisno Kosovo nije pozeljno za US ili EU, jer bi to znacilo clanstvo u UN i EU. Najpozeljniji ishod je slabi entitet, kao Turski Kipar, bez medjunarodne podrske i sa NATO vojnim snagama uz slabi UN kontingent. Kosovo ce najvjerovatnije ostati u limbu, manje ili vise od koristi NATO savezu. Ako Evropa (bez Engleske) uspije harmonizirati interese sa Rusijom, Kosovo bi postalo slijepo crijevo od malo buduceg interesa za Washington.


nislija (), 26.07.2007, 09:28
Stvarno ne razumem sta mi uopste diskutujemo. Ocigledno je i svakom slepcu da je oporavljen, ojacan i zeljan da dokaze svoju snagu lav u liku Rusije uspeo da ukroti kauboje sa zapada Ameriku i EU u nameri da protiv svih zakona covecanstva izvrsi otimanje, komadanje i cepanje jedne drzave. To su uspeli sa Jugoslavijom, bombardovali su Srbiju, Republiku Srpsku, dosli su na Kosovo i Metohiju da donesu mir i stabilnost, napravili su martovskim pogromom isaljavanje i ubijanje Srba. Onda ojacana Rusija kaze nemoze tako i oni svi zajedno nemogase progurati rezoluciju koja im se svidja. Mi tu, kao mali narod nismo nista mogli objektivni moramo biti. Rusi principijelno, jasno i nedvosmisleno staju radi svog dokazivanja snage i moci, a pogodilo se da nama to odgovara, ne popustaju u nameri da im stave do znanja da nisu to devedesete. Svesni da se situacija promenila kauboji Ameri i EU, ne mogu da proguraju komadanje i rasparcavanje Balkana kao interesne zone za njih.


AG (), 26.07.2007, 09:17
Jedino me u celoj stvari zanima kako to Antonic zamislja da bilo koji ambasador moze da uvede neku stranku u srpski parlament? Valjda o tome odlucuje narod na izborima!? Ili je Polt isao od vrata do vrata i lobirao za LDP. ...


Miodrag (), 26.07.2007, 07:17
Ne mogu da razumem razlog koji specava POLITIKU, ali i druge medije u Srbiji, da iznesu jedan detalj o poreklu Polta, koji mozda nije uopste vazan, ali je potrebno znati ga. Polt je Austrijanac rodjen u Austriji i kao decak od desetak godina je dosao sa roditeljima u Ameriku kao useljenik, bez znanja engleskog jezika. On i sada ima prilicno jak nemacki akcenat kada govori engleski. Miodrag


Zoran (srbin@usa.com), 26.07.2007, 05:23
Ne bih se slozio sa komentarima da trenutno Srbijom vlada americki ambasador a ne politicka struktura koja je dobila izbore jer da je tako, Ceda bi nam bio premijer, Prokic ili Srbljanovicka ministar za kulturu, Nikola Samardzic za nauku, Dereta za prosvetu...Takodje se ne bih slozio sa konstatacijom autora teksta da je ambasador odabrao tu minornu partiju za ostvarenje ciljeva drzave koju predstavlja: ... Od predstavnika te minorne partije jos nismo culi ZASTO Srbija treba da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije? Sta se time dobija? Zasto su poruke iz Brisela o odvojenosti resavanja konacnog statusa Kosova i Metohije i pristupanja Srbije EU "jeftine" i sta konkretno znaci "promena politickog kursa"? Bez podrobnijeg objasnjenja to ostaje isprazna fraza koja nista ne znaci i nista ne podrazumeva. Cemu bi trebalo da se raduju gradjani Srbije ukoliko bi drzavno rukovodstvo poslusalo te katastrofalne sugestije iz LDP-a i promenilo politicki kurs po pitanju Kosova i Metohije? Da li bismo doziveli da americki ambasador ode u Pristinu i tamo izjavi kako je Amerika veliki prijatelj Siptara ali nikada nece podrzati nezavisnost Pokrajine ili je ta totalna besmislica koja vredja zdrav razum rezervisana samo za Srbe i Srbiju? Da li bi strani investitori nagrnuli u Srbiju sutradan nakon predaje? Po US Steel-u, Lafarge-u, General Motors-u i mnogim drugim manjim svetskim investitorima koji su investirali u Srbiju, njihove investicije nemaju nikakve veze sa resenjem konacnog statusa Kosova i Metohije, i to pokazuju u praksi kupovinom na tenderima i investiranjem u pokretanje proizvodnje. Pregovori sa EU su uveliko u toku i nema nikakvih najava prekida zbog resavanja ili neresavanja statusa, vec sve zavisi od resavanja problema Ratka Mladica, po ko zna koliko puta ponovljena cinjenica.Kada je postalo vrlina biti otvoreni politicki poltron bez ikakvih skrupula?


Светислав Костић (kostic.svetislav@web.de), 26.07.2007, 02:21
Вашингтон тешко да ће да нађе још неку другу државу на глобусу која ће добровољно пристати да из руку једног скандалозног Полта прими акредитиве. У Београд је послат за једнократку употребу. Вјероватно је моје одсуство дуже од седам година ван Србије и Београда учинило своје, када не могу себи објаснити како је могуче да влада у Београду намјерно не примјећује када се један дипломат у земљи понаша као колонијални губернатор. Могуче да људи који своју домовину ни у њеним најтежим тренуцима нису напустили, постепено се навикли на једну такву абсурдну ситуацију. Али, иако са дистанце, али захваључи и Политикином широком и по мишљењу многих других, репрезентативном интернет форуму, у стању сам да оцјеним како се расположења огромне већине читалаца коментатора, не уклапају ниуколико у жалосну слику коју пружа београдска влада о њеном односу са амбасадорима из Западних земаља. А Полт и Цобел у томе само предњаче. Неки добро информисани кругови публициста који се почетком овог стољеча одцјепили од Социјалистичке Интернационале због инфилтрације неолибералних елемената из неких источно европских земаља наклоњених агресивној спољној политици Вашингтона, тврде како преко интернета тако и преко њима наклоњене штампе, да правосуђе у Србији у великој мјери стоји под утицајем америчке СИА. А западне војне службе комуникационе системе у Србији држе под контролом преко потплачених лица на одговорним функцијама. Ако је тачно да на мјесто Полта долази Камерон Мантер, не видим одакле колумнист Антонић црпи свој оптимизам. Ако ме сјечање не вара, Мантер је онај амбасадор у Ираку који се тамо одликовао бруталношчу, био крајње нетактичан и без икаквих скрупула. А у Прагу, одакле га Вашингтон прекомандује за Београд, тамо ионако није имао тежак посао. Стога би Антонићево питање било оправданије: да ли ће нови амбасадор Камерон Мантер бити онај из Ирака или из оближњег Прага. У ствари, такве треба на време вратити у границе дозвољеног. Јер што касније, то теже.


ljiljana jaksic (), 26.07.2007, 01:52
Bez obzira sto je ovo clanak napisan o ambasadoru Poltu, meni se cini da je Antoniceva namera bila da napise clanak o delu nase politicke "elite" koji bezkompromisno zastupa interese Amerike, a ne Srbije. Narvno, kao i uvek Antonic to radi brilijantno, ponekad alegoricno ali uvek sa veoma jasnom porukom. Nisam bas sigurna da ljudi njegove clanke procitaju kako treba. Eh, da nam je malo vise Antonica a manje Poltovih pristalica.


P.... (), 26.07.2007, 01:05
Kakav je bio Polt , takav ce biti i Cameron Munter. A, kako ce se Srbija postaviti prema njemu? I, kako cete se vi , iz media , postaviti prema njemu ? Sramota je da srpski politicari dozvoljavaju da bilo ciji ambasadori diktiraju i mesaju se u u sve sto se tice Srbije. Nadam se da Cameronove izjave nece dobiti publicitet kakav su imale one koje je Polt ′izbrbljao′.Sigurna sam da ce ovaj ′novi′ biti veoma drzak .Znate li da je on saradjivao sa ... Albright-ovom ? Takodje je imao misiju za prosirenje NATO-a. Ovo mu je prvi ambasadorski ′posao′. A, kod nas jelako biti ambasador ,jer smo tako plasljivi i ponizni.....


Miloš Kikić (), 26.07.2007, 00:36
Slobodan Antonić procenjuje uspešnost američkih ambasadora u Beogradu isključivo prema njihovom stavu prema Čedi Jovanoviću i Bebi Popoviću. Njemu ne smeta kada jedan ambasador, Montgomeri, „interveniše i vraća stvari u Srbiji u normalu“, samo zato što je u pitanju intervencija protiv Čede i Bebe, ali mu smeta kada drugi ambasador, Polt, interveniše jer to čini u njihovu korist, pošto ih, po Antoniću, „uvodi na pozornicu i u skupštinu (!?) i omogućuje im da se dokopaju velikih „reformskih“ televizija“. Znači, direktno mešanje američkih ambasadora u srpsku politiku, po Antoniću, nije a priori loša stvar, nego je ona loša samo kad se američki ambasador ne ponaša onako kako bi to odgovaralo Antoniću, a ako to Antoniću odgovara onda je sasvim o.k. Jasno upozorenje novom američkom ambasadoru Manteru da se njegov učinak ovde neće meriti prema njegovom odnosu prema Kosovu nego prema LDP-u jer, kako kaže Antonić,“otmica Kosova zaboleće Srbiju. Ali mnogo više bi je zabolelo ako se to uradi po cenu da bude oslobođena i „balasta“ demokratije“( koga balasta bi je, po Antoniću, oslobodio LDP ako bude dobio Manterovu pomoć). No comment!


Србин Обични (), 26.07.2007, 00:03
Два бих закључка извукао из овог коментара који је, узгред речено, и реквијем за Косово и Метохију. Прво, очито је да је "октобарски пуч" у Београду изведен под америчком равнатељском палицом... И друго, Србијом и данас влада амерички амбасадор умјесто изабраних представника народа. Какав пад Србије!


italy (), 25.07.2007, 23:46
Mislim da je se dala isuvise velika tezina nekim ambasadorima u Beogradu: ambasadori su da vode brigu o gradjanima svoje zemlje u zemlji domacinu, da organizuju kulturne svecanosti, a nikako da im se dozvoljava prostor da daju svoje poglede na uredjenje zemlje preko nacionalnih novina ili televizije. Pogotovu sto su to bile i jesu nedobronamjerne osobe: ne znam sta smo htjeli postici sa tim: da se naljutimo na Ameriku i Njemacku zbog dva nesrecna sluzbenika? Pa cak i ako nam uzmu Kosovo, mi ne bismo trebali nasjesti na glupost da idemo na ljutnju prema drzavama zbog trenutnih politickih grupacija: americki i srpski narod su prijateljski narodi, ali je u slucaju Polta trebalo uputiti pismo za njegov opoziv jos prije dvije godine. To je sasvim normalno. Amerika kao prijateljska zemlja bi ga povukla, i poslala bi drugog sluzbnenika. Ali, krivica je nasa, posto mi nismo profesionalci.


vuk,onaj pravi (), 25.07.2007, 23:32
Uopste nije vazno kako ce se ponasati novi americki ambasador jer ce Amerika priznati nezavisnost Kosmeta najduze za godinu dana a verovatno mnogo pre,pa ce "kalif umesto Polta" biti kratko u Beogradu i sasvim sigurno izlozen strahovitoj politickoj paljbi, kako vladajuce koalicije tako i veceg dela opozicije. I nevoljno ce nas napustiti...


Миле Беогхрађанин (), 25.07.2007, 23:17
Па не пада снег да завеје брег, већ да свака зверка покаже свој траг! Тако и ово са америчким амбасадорима и њиховим, назови, "недипломатским" понашањем. Осионост и безобразлук својствени свим империјама од кад је света и века ( томе се не треба посебно чудити, то је једноставно тако и закономерно се понавља кроз читаву историју!), само су добар повод да се на унутрашњеполитичком плану покажу и изађу на видело сви они који Србији "мисле добро", па се бржебоље слажу и сврставају уз "силу која Бога не моли", а која би да, ни мање ни више, отуђи Србији 15% њене националне територије! Браво за Антонића!


Americki ambasadori u Evropi... (), 25.07.2007, 22:35
...veoma cesto su poreklom iz zemlje u koju idu kao ambasadori, obicno nisu profesionalni diplomati, vec biznismeni koji su pomogli predsednicku izbornu kampanju. Kad bi se tako rezonovalo i kad je rec o Srbiji trebalo bi da nominuju Roda Blagojevica. Ili jos bolje dr Srdju Trifkovica. Uostalom, proverite dobro ko dolazi, pa ako nam se ne dopada, ne dajte agreman. To obicno funkcionise tako.

 

 
 
Copyright by NSPM