Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - polemika Basara - NSPM - prenosimo NIN

   

 

Čedomir Antić

O kaljugama

(“O Marinkovoj kaljuzi”, NIN br. 2942)

Sa pažnjom sam pročitao tekst g. Svetislava Basare. Učinio sam to sa velikim naporom pošto je taj tekst jedna prizemna invektiva protiv g. Marinka Vučinića, publiciste i dugogodišnjeg programskog direktora Beogradske otvorene škole, čoveka koga vrlo poštujem. Istovremeno, ovaj tekst u veoma ružnom svetlu predstavlja g. Basaru, književnika koga vrlo cenim.
Napisao bih nešto o radu g. Vučinića. Marinko Vučinić je jedan od najvećih i najupornijih pobornika demokratije i reformi koje poznajem. Čovek koji je član Demokratske stranke još od 1990. godine. Erudita velikih znanja, širokih interesovanja, i sagovornik jasne misli i čvrstih stavova. G. Vučinić ima za naše prilike retko strpljenje i tolerantnost u diskusijama. Pri tom on je čestit i pošten čovek koji baveći se politikom nije želeo da stekne bogatstvo, vlast ili počasti. Sve to značajno je doprinelo uspehu velikog posla koji je Beogradska otvorena škola izvršila u našem društvu tokom proteklih četrnaest godina.
Invektiva g. Basare predstavila je g. Vučinića kao ambicioznog, neobrazovanog, sebičnog i primitivnog čoveka. Pošto, koliko mi je poznato g. Basara ne poznaje g. Vučinića, ovakva vrsta neargumentovanih diskvalifikacija predstavlja pre svega sliku o njemu samom. Na takvu grdnju moguće je odgovoriti samo spustivši se na nivo njenog autora. Uopšte, slobodan sam da primetim da su intelektualci bliski LDP-u ponovo u srpsku javnost uneli neuračunljivi duh uličnog vređanja, nipodaštavanja i diskvalifikovanja neistomišljenika. Do njihovog pojavljivanja Srbija je imala samo jedan izvor govora mržnje i prostakluka. Sada ih ima dva. Ovo je bila mala zemlja i za jednu radikalnu partiju, a sada ih ima dve.

 

 
 
Copyright by NSPM