Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Polemike

   

 

Zoran Ćirjaković

Reakcija na polemiku Krstić - Antonić/Vukadinović

Debata između gospode Antonića i Vukadinovića i gospodina Krstića pokreće jedno izuzetno važno pitanje u predvečerje donošenja odluke o budućem stausu Kosova. Da li će u slučaju da bude nametnuta nezavisnost Kosova, odnosno ako ona nekim slučajem bude priznata od strane ključnih faktora u svetskoj politici, oni koji se budu zalagali za prihvatanje takvog stanja biti proglašeni nepatriotama? Ili, drugim rečima, ako se već uvodi pojam "elementarnog patritizma", kao nečega što "treba da bude zajedničko svim građanima ove zemlje", da li to sugeriše da je odnos prema budućem statusu Kosova merilo tog patriotizma?

Ako jeste, to bi bilo izuzetno loše za Srbiju i od toga bi najviše štete imale centrističke stranke, naročito DS i DSS. Takvo shvatanje bi, u najboljem slučaju, dovelo do opasne polarizacije u društvu, gurnulo bi birače u naručje ekstrema kao što su SRS i LDP, i onemogućilo bi smislen i otvoren javni dijalog. Ako svi oni koji jednog dana budu javno izašli sa stavovima u prilog preispitivanja stavova i postulata iz platforme o Kosovu budu proglašeni nepatriotama - a odatle je ovde, kako što znamo iz nedavne prošlosti, mali korak do etikete izdajnika i javnog linča - to bi predstavljalo veliki korak unazad i nanelo bi ogromnu štetu formulisanju nacionalnog interesa.

Srbija do najboljeg odgovora na ogroman izazov koji je možda čeka - a to je jedan od težih sa kojim se može suočiti jedna zemlja - može doći samo ako njena politička elita učini sve što može kako bi ovdašnje javno mnjenje prihvatilo shvatanje da odgovorni, razumni i pošteni mogu biti i oni ljudi koji veruju da bi, ako bude nametnuto, priznavanje nezavisnosti Kosova takođe bilo patriotski čin. Naši analitičari i političari (pa i savetnici) će imati ogroman uticaj na stvaranje atmosfere u kojoj će Srbija moći, ili neće moći, da racionalno i zdravorazumski odluči o svojoj budućnosti ako se nađe u tako jedinstvenoj situaciji. Zveckanje patriotizmom tu sigurno neće biti od pomoći.

 

 

 
 
Copyright by NSPM