Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - pristigli komentari

   

Pod lupom

Komentari sa sajta Politike na tekst Đorđa Vukadinovića

Sjaj tuđih zvezda

Aleksandra Smit (), 05.07.2007, 21:18
Djole majstore! podari nam jos puno takvih komentara. puno pozdrava iz Nemacke od Aleksandre, Gorana, Jakoba, Baje, Katarine i Kaje.


Bojan Todorović (bojanjuznjak@gmail.com), 05.07.2007, 19:26
Zaista je dirljivo ushićenje autora iznenađujuće velikom galamom koju je izazvao njegov tekst. Napokon. Došlo je njegovih pet minuta. Svi se osećaju pozvanima da o epohalnom tekstu nešto kažu. Dosta je bilo mastiljanja po memljivim i prašnjavim uredima. Skinuli smo naglavice za čuvanje rukava. Sad smo veliki. A za dan državnosti... ako nas se sete - sete... Ne mora baš praznik, ali da se recimo u kalendar upiše - Dan kada je objavljena "okupacija"? Slavom opijeni autor sada malo glumi naivnost i pita se šta li je to izazvalo toliku pažnju. Ono što mi možemo da Vam kažemo znate i sami pa nema razloga da se pravite nevešti i "izčuđavate". Reakcije na Vaš tekst su revolt zbog nivoa denunciranja i diskvalifikacija koji sebi dopuštate u tipičnom šešeljevskom maniru prozivanja "izdajnika", "ustaša" i ostalih nepodobnih koji ne zadovoljavaju Vaše kriterijume. Onako eksplicitno prišivanje "patološke odbojnosti prema svojoj zemlji i mržnje prema svemu što nosi srpski nacionalni predznak" zaista ne priliči nekom ko sebe smatra ozbiljnim čovekom, a kamo li političkim analitičarem. Pogotovu sa pozicije kolumniste u državnoj novini. Pre odiše smišljenim provokativnim nabojem prikladnijem žutoj štampi ili skupštinskoj govornici od koje su radikali napravili vašarište primitivizma. Eto šta je izazvalo gnev kod ljudi. Namera da se na prototip koji čini svetliji, bolji, napredniji, čistiji i plemenitiji deo Srbije nanese podebeo sloj izmišljene i iskonstruisane prljavštine i laži.


djole (), 05.07.2007, 18:20
Na kraju krajeva svako glanca svoju zvezdu, Vukadinovic i turbopatrioti domacu, DS i ostali prozapadnu, DSS bratsku rusku...ono sto je bitno je da se izvucemo iz zaostalosti i siromastva i da postavimo temelje jednoj uspesnoj i modernoj ekonomiji koja ce nas izvuci iz ove zabokrecine.


Predrag Kostic´ (), 04.07.2007, 20:57
@ REBUS, samo malo geografska ispravka: Abbazia, ili Opatija se nalazi u podnozju Ucke u Istri, Velebit se nalazi na Severnom hrvatskom primorju.


Slavomir Srpski (), 04.07.2007, 18:28
@Ivanu: zaista ste dali doprinos razumevanju kako je Hrvatska dozivela trgovacki interes Evrope i kako je sada ekonomski kolonizovana i stavljena u dugove do grla: sto je i strateski plan zapadne globalizacije. Unistiti lokalnu proizvodnju za inters robe sa zapada, i pri tome gurnuti lokalno stanovnistvo u dugove, tako da ce morati godinama da rbace da bi te bankarske interese placali zapadnim profiterima. 60 posto drzavljana koji imaju toliko izlaska na more (pokradeno ostalim narodima u Jugoslaviji i nekadasnjim Italijanima, prema Brozovoj komunistickoj podeli) sada u to more moze samo da gleda, jer mu je otudjeno ekonomski: dzaba je tom hrvatskom pucestvu da na papiru ima ono sto fakticki nema. Tamo sada u vilama na moru uzivaju oni bogati iz Evrope koji su to pokupovali a vas gurnuli u rat sa Srbima, u razbijanju Jugoslavije da bi oni postali globalni gospodari. Hrvati su ponovo postali drugorazrdni narod i raja u Evropi kao sto su drugorazredni bili i u Austrougarskij monarhiji. Promenuli su samo vladara, i od sustinske nezavisnosti im je ostalo samo ime drzave. Vidite, kod nas jos ima Srba koji su to razumeli i ovde se bore protiv takve sudbine u Evropi.


mlatko radicu (), 04.07.2007, 16:00
dijaspora ne pomaze sistem,nego narod,njima salje pare,a da im ne salje,pitao bih te ko je danas ziv,a ko mrtav i koliko bi danas stanovnika imala srbija,pricas kojestarije,umjesto da onima iz dijaspore kazes hvala


Mlatko Radic (), 04.07.2007, 14:45
Meni su najgadniji oni koji ceznu da se zaposle u nekadasnje nase uspesne firme (kao smederevska zelezara, na primer)gde dobijaju vece plate ali gore uslove rada, jer moraju da dolaze na posao i moraju da rade, sto je nezamisliv bezobrazluk. To su pravi izdajnici. Njima je lepse sunce tudjeg neba. Nocu spavam pa ne znam da li im je lepsi i sjaj tudjih zvezda. Ali kao sto autor clanka rece (on je na strazi nocu pa to zna), mora da se bave nekim gadnim izdajnickim rabotama. Sto se mene tice, oni koji su otisli u inostranstvo i pomazu taj prljavi sistem, a salju nam svoje prljave pare, su jos gori.

M (), 04.07.2007, 12:06
Još je veliki Jovan Sterija Popović svojevremeno markirao ''ljubitelje sjaja tuđih zvezda'' među Srbima i nazvao ih pokondirenim tikvama. Ovi današlji tikvani se u svojoj grotesknosti ni po čemu ne razlikuju od ondašnjih opisanih u Sterijinom delu. Jedino su zvezde onda bile ''nemecke'' i umesto slavlja se ''unterhaltovalo'', dok se danas i na ''stejdžu'' i u ''bekstejdžu'' na kojekakvim ''parti''-ima strogo vodeći računa o ''luku'' i ''personalitiju'' ( o ''pablikrilejšenu'' i da ne govorim), idolopoklonički klanja ''sjajnim'' Jenki zvezdama. No, u Sterijino vreme su za unterhaltung trošili svoj vlastiti novac, dok su ovi današnji od glancanja tuđih zvezda napravili unosan posao. Vazda ih je bilo i biće ih. Mislim na te pokondirene tikvane. Običan svet ih je tretirao kao dosadne komarce. A i Srbije je vazda bilo, bez obzira na štetu koju su joj pravili pomenuti tikvani. I biće je na ''polzu'' većine Srba kojima je Srbija u srcu. Što se komaraca tiče, znamo da kad iz dosade pređu u napast, sledi zaprašivanje. U tom smislu se ne bih složio sa tvrdnjom gospodina Vukadinovića iz poslednjeg pasusa njegovog traktata, da njihovo današnje delanje nije skopčano ni sa kakvim rizikom. Ko zna? Možda negde već čekaju dvokrilci sa DDT-em. Samo još da polete!


Miloš Kikić (), 04.07.2007, 10:43
Za Ivana S. Žalite što su hrvatska industrija, poljoprivreda i stočarstvo propali i kažete da je u „komunizmu“ proizvođeno dvostruko više dobara nego danas. Valjda je to bio Hegel koji je rekao da sve što je propalo, trebalo je da propadne. Tim je sve rečeno. Ko bi danas kupovao te hrvatske proizvode i koliko bi oni koštali, sve da se i danas proizvode ? Evo, ja ću Vam ovde priznati; i ja bih voleo da je, ne samo u Hrvatskoj nego svuda u svetu, ostao socijalistički sistem – besplatno školovanje i zdravstvo, stopostotna zaposlenost, stalni rast svih vrsta prozvodnje,itd.,itd., ali to očigledno nije bilo moguće, jer da je bilo moguće ne bi propalo. Taj sistem je izgubio bitku sa kapitalističkim sistemom , to su ekonomske zakonistosti koje je još Marks formulisao, a danas je (samo kod nas) prezren i ismevan. Ne treba tražiti nikakve izdajnike, kolaborante i strane plaćenike koji su za to krivi, radi se o društvenim odnosima nezavisnim od ljudske volje. Treba shvatiti realnost a ne živeti u prošlosti. To za šta se Vi i mnogi slični Vama zalažu, odvelo bi nas u sistem kibuca, Mormona, Severne Koreje, Enver Hodžine Albanije ili Branka Kostića koji je govorio da ćemo jesti korijenje ali ćemo ostati ponosni. Koliko znam, Branko ipak nije ostao da jede korijenje, a ne bi na to pristao i niko od onih koji se svojim političkim programima ili komentarima na ovakvim forumima za to direktno ili indirektno zalažu. Šta predlažete kao alternativu i, što je još važnije, kako da se ona u praksi ostvari ?


peri lozacu (), 04.07.2007, 07:25
nista nam novo nisi rekao,a pred kim je to trebao da se skloni?,evo sklonjen je 7 godina,pa sta,jos gore,pod protektoratom smo,jadni bjedni i cemerni,barem je pokusao da nas odbrani od ovog zla globalizacije,a ti ne vidis dalje od slobe.


Ivan S. (), 04.07.2007, 06:58
Odgovor gospodinu rebusu - treći dio. A kad već pričamo o NATO-u, znate li vi da je danas Hrvatska, iako nije članica NATO-a, topovsko meso u Afganistanu, a sutra bi lako mogla biti u Iraku? A znate li vi da je u Hrvatskoj dobar dio forumaša pukao od muke tj. zavisti kad su čuli da Srbija počinje proizvodnju Fiata Punta, a možda i nekog Opela, a da će se Hrvatska pridružiti tek kao jedan od nevažnih kooperanata? Očigledno sve to, vi dragi gospodine, ne znate, ali zato znate da ja ne trebam "uporedjivati ono sto se ne da uporedjivati"!?! Hrvati dragi gospodine danas žive na kredit, i zadužili su svoju ne djecu već praunuke, koji će se roditi dužni. Vi dragi gospodine kao da živite u hollywoodskoj fantazmi o zapadnom raju na zemlji, te sve što dolazi sa Zapada nekritički uzimate i prihvaćate. Ali to nije dobro! A ja vjerujem u zdravu Srbiju, koja neće biti i nije šovinistička, koja ne mrzi i poštuje druge narode, ali zato jest nacionalistička, što će reći da čvrsto stoji na zemlji u obrani svojih interesa, kako ekonomskih, tako i vojnih, a bogami i teritorijalnih (Kosovo). Po mom dubokom uvjerenju Srbija treba da uči na greškama Hrvatske, što će reći da se ne nudi Zapadu, koji bi ju kupio za mali novac kao što je kupio Hrvatsku, već da gleda svoje vlastite interese, po mom mišljenju najbolje usklađivati interese sa brzo rastućom Rusijom, koja se strahovito brzo razvija i oporavlja, ali i Bjelorusijom i Ukrajinom. Nadam se da će se kroz 10-20 godina, kad ljudi uvide gdje ih je dovela sanjarija o Zapadu, i Hrvatska pridružiti.


Ivan S. (), 04.07.2007, 06:53
Odgovor gospodinu rebusu - drugi dio. A kad već pričamo o uvozu, znate li da je ukupni vanjski dug Hrvatske preko 35 milijardi Eura? A znate li koliko je od tog ogromnog duga Hrvatska naslijedila od bivše Jugoslavije? Tek oko 4 milijarde Eura! Dakle dug koji se stvarao skoro 50 godina je 12% ukupnog vanjskog duga, a 88% duga se stvarao u zadnjih 15tak godina! Ne gospodine, ja vas uvjeravam da to zaduživanje nema veze s ratom, jer je sav taj dug velikom većinom otišao u široku potrošnju, dobrim dijelom na zadovoljavanje malograđanskih poriva za kupovinom novog automobila (valjda da se impresioniraju prekodrinski Srbi). Vanjski dug Hrvatske koji se stvarao u bivšoj Jugoslaviji je išao u gradnju tvornica i zapošljavanje ljudi. A danas ne samo da je dug ogroman, nego još gore, to zaduživanje ne ide u korist zapošljavanja nove radne snage i otvaranja tvornica i povećavanja proizvodnje već ide u robu široke potrošnje i otvaranja stranih shopping centara koji nam nude svoju jeftiniju robu zbog koje su naša industrija, poljoprivreda i stočarstvo propali! A znate li vi da je vanjski dug Hrvatske preko 90% njenog BDP-a stavljajući Hrvatsku na mjesto jedne od najzaduženijih država svijeta? A znate li vi dragi gospodine, kad već pričate o Pagu i Primoštenu, da si danas preko 60% građana Hrvatske ne može priuštiti ljetovanje na Jadranu? A znate li vi da je danas u Hrvatskoj nezaposlenost preko 20%? A znate li vi da je danas u Hrvatskoj tek oko 7% visoko obrazovanih, što će reći da je danas većini građana u Hrvatskoj teško naći posao? Znate li vi dragi gospodine da su danas Hrvati gastarbajteri u svojoj vlastitoj domovini jer su stranci sve pokupovali, počevši od banaka, koje ne žele davati kredite za pokretanje proizvodnje u Hrvatskoj ali se zato lako dobivaju krediti za kupovinu automobila, uglavnom iz onih zemalja iz kojih nam dolaze vlasnici tih banaka koje smo im prodali, pa do medija koji služe za ispiranje mozgova (tipa "hajmo idemo u NATO" u koji ne želi većina Hrvata)?


Ivan S. (), 04.07.2007, 06:43
Odgovor gospodinu rebusu. Dragi gospodine nisam baš siguran da sam u potpunosti razumio vaš odgovor meni, ali mi se čini da u njemu ima dosta gorčine prema mojoj podršci "zdravom nacionalizmu" i stavovima uvaženog gospodina Vukadinovića. Velite vi meni da "proputujem Srbijom", te da probam "ovaj hleb da jedem, srpski", valjda implicirajući da ja nemam pojma o tome kako se živi u Srbiji, što usput budi rečeno nije točno jer s majčine strane imam rodbinu u Srbiji koju redovito posjećujem. No meni se čini da vi, dragi gospodine, nemate pojma o Hrvatskoj, te kako se zapravo (!) živi ovdje, pa zato tako i malodušno kažete "ne uporedjuj ono sto se ne da uporedjivati". Vi dragi gospodine kao da ne znate da je u Hrvatskoj razina industrijske proizvodnje tek na oko 60% one predratne iz 80tih! Ne gospodine, to zbilja nema veze sa ratom, ili ako ima to je vrlo malo jer se zadnji rat u Hrvatskoj vodio na onim prostorima koji ionako nisu bili industrijski razvijeni. Industrijski pogoni koji su bili stotinama kilometara daleko od rata su propali, i to zbog tranzicije u novi ekonomski sustav. Komunizam je zbilja bio zaostalo i loše društvo, ali čak je i taj komunizam bio u stanju napraviti skoro dvostruko više industrijskih dobara nego današnja "prozapadna", NATO-u i EU do poda naklonjena Hrvatska! Nekad je Hrvatska proizvodila televizore i kućnu elektroniku, brodove, radijske odašiljače, strojeve, naprednu vojnu opremu, tekstilna industrija je dobro stajala... no danas je sve to propalo, ili pak životari na granici bankrota. Pa čak i najobičnije poljoprivredne i stočarske proizvode tipa mlijeko i rajčice ova današnja "prozapadna" Hrvatska mora uvoziti jer ima zaostalu tehnologiju te nije u stanju to napraviti doma po konkurentnoj tržišnoj cijeni, pa onda i poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo također propadaju.


Svetislav Kostić (), 03.07.2007, 23:48
Tačno, to je ipak naš Pera Ložač - 03.07.2007, 22:35. Kako sam mogao da se prevarim? Neoprostivo. Ali, u ovom prilogu Pera Ložač ponovo briljira, stilom i zdravim rezonovanjem. Možda me obmanila jedna izvjesna doza oštrine u "inkrimisanom" napisu. Te sam pomislio kako neko "sa strane" zloupotreblja među nama "veteranima" ugled koji Pera uživa. Neka se nama, na sreču samo privremeno izgubljeni sin Pera, vratio.


Prekodrinski Srbin (), 03.07.2007, 23:29
Postovani gospodine Gudmanu! U mom slucaju, vasa zamolba da se vas komentar ne komentarise, pristigao je koji sat prekasno. Doduse, kod mog napisa i nije bila rijec o kometarisanju komentara. Pre da se odgovori na vase pitanje upuceno autoru kolumne. Jer, niste valjda ozbiljno vjerovali da on na vas zahtjev reaguje i spusta se na nas amaterski nivo. Ali, vase pitanje navede i mene da taj fenomen kolaboracije uopsteno, a posebno u 2. Svjetskom ratu i danas, objasnim. A tema kolumne bile su nacelno urbane elite, ali ne i sporadicni savezi kojima je imenitelj zajednicki protivnik, ukoliko je tacno da se Draza Mihajlovic posluzio Njemcima da oslabi komunisticke Partizane, sto bi mu ja licno zamjerio. Jer oni su se ispostavili kao udarna pesnica protiv najveceg zla. Bilo kako bilo, vase pitanje navelo me na razmisljanje da potrazim objasnjenje, od kuda medju Srbima uopste kolaboratera? Odgovor ili kratka analiza, Srdjanu se ocigledno nije dopala. Mozda gospodin Gudman ima bolji odgovor. Ali, u mojem ima vise od jednog trunka istine. Kod nas u Bosni kolaborateri u turskom vremenu odmah su se poturcili, zivili u gradovima i vecim naseljenim mjestima i prestali da se definisu kolabolaterima. Nisu vise ni ubrajani u "nase". Dok tako reci sve do poslednjeg Srbina zivilo se u selima po brdima. Inace bi i kod nas fenomen kolaboracije uzeo maha. A sa brda i planina ima se veci pregled. A i vazduh i tada bio zdraviji i manje ideoloski zatrovan od urbanih centara.


@Gudmanu (), 03.07.2007, 22:57
Milim vas ako ste se prepoznali u ogledalu da ne menjate teze i teme. odgovorite nam bolje sta vas je toliko pogodilo u vasem ogledalu?


Pera Ložač (), 03.07.2007, 22:35
Poštovani g. Kostiću, to sam ja i niko drugi. Bio sam na odmoru van Beograda, pauzirao sam neku nedelju, pa otud možda mala razlika u stilu, uhodaću se već. Skrenuli smo s teme, došli smo do Slobe. Nije mi jasno zašto osuda Miloševića mora nužno da povlači identifikaciju s neprijateljem? Osuđujem Slobu, jer je prokockao srpsku istorijsku šansu, jer nije pametnije igrao i jer se, konačno, nije sklonio kad je postalo jasno da je teret svom narodu i državi. Pre nego što smo doživeli soroševsku revoluciju za koju se onda naivno mislilo da je događanje naroda. Pre nego što je država pala na najniže grane. Nisam od onih koji će tražiti problem drugde. Postojanje neprijatelja koji želi da me uništi nije opravdanje za to što sam uništen. Možda je to realpolitik, možda tu nema emocija, možda se Sloba delom iskupio svojim držanjem u Hagu, možda su neki shvatili da ih je 5. oktobar prevario i da smo uspostavili marionetsku državu, ali je li to sve bitno? Nije valjda nužno da eksplicitno osudim neprijatelja, kad ga već identifikujem kao neprijatelja?


srdjan gudman (), 03.07.2007, 22:20
Zamolio bih javne i anonimne komentatore da se uzdrze od komentarisanja mog komentara koji je bio upucen G-dinu Vukadinovicu iz NSPM. Komentatori tipa Milana Mitrovica i slicnih me ne interesuju, jer mi je vise nego jasan kvalitet njihovog stofa, koji je vrlo osrednjeg ili cak loseg kvaliteta.


Dragan Parezanin (draganp@tin.it), 03.07.2007, 21:18
I ovaj put dobro si ih nagnjecio dobri nas Djole, ali je veliki problem, koji ce izgleda jos dugo ostati takav, potpuna neobavestenost ljudi. Prosto je neverovatno da i one osnovne stvari koje su cak mogli nauciti i u nekadasnjim komunistickim skolama, ne znaju, a da i ne govorimo o nekakvim dubljim analizam zasto nam se ovo desava. Jos jednom svaka cast Djole! Takvih kao ti nam je potrebno sve vise. S postovanjem Dragan, Italija


peri lozacu (), 03.07.2007, 21:06
lako je posle bitke biti pametan.a zasto bi sloba trebao da bude kriv?zato sto globalistima nije dao srbiju,zato sto je ispostovao ustav i svim raspolozivim sredstvima,branio zemlju od nato pakta.imao je mana kao i svaki politicar i u ratnom stanju ti nije mogao priustiti blagostanje.


Dzordz (), 03.07.2007, 20:46
"ali, ponovo pitam, ako bi se slučajno našao, kako bi takvog trebalo zvati?" Trebalo bi ga zvati - Crni Djordje.


Svetislav Kostic (), 03.07.2007, 20:31
Taj "Pera Ložač" (03.07.2007, 19:46) nije orginalni Pera Ložač. Ne, jer se okomio na Slobodana Milosevica. Stil pisanja, rjecnik i nacin izrazavanja potpuno su drugaciji od orginalnog Pere Ložača.


Pera Ložač (), 03.07.2007, 19:46
Ne mora meni niko da kaže da je Sloba bio diktator. Živeo sam ovde. Sloba JESTE bio diktator, prepotentni samozaljubljeni svedržac, okružen čankolizima i ulizicama, van istorijskog trenutka, wannabe Mali Tile, sa onom svojom poremećenom Elenom. Koštao je Srbiju toliko da sad generacija ima to da ispravlja. Pripisujemo mu u zaslugu što je uspeo da ne upropasti sve. I ne znam šta insinuirate sa Čedom, Kandićkom i Šejom. Samo slaboumni gledaju svet crno-belo. Mnoge stvari koje je ta kamarila rekla o Slobi su tačne, kao i što su mnoge stvari koje je Sloba rekao o njima, takođe, tačne. Kako da zamerim neprijatelju što hoće da me uništi? I kako da oprostim mom lideru što im je to omogućio? Sloba je tokom 10 godina potrošio Srbe i Srbiju i za svoju nesposobnost je optuživao neprijatelja. Procenio je sebe kao jedinog sposobnog da vodi državu, lagao je, varao samo da bi ostao na vlasti, a sve je pravdao pričom da je to zapravo za našu dobrobit, jer je on valjda jedini koji nas može spasiti od tih neprijatelja. Dok nije ostao sam sa svojim dvorskim ludama, a i sam narod postao neprijatelj. Sindrom mesijanskog vođe koga niko ne razume, sindrom jednog vođe, jedne partije, jednog naroda, jedne države, jedne misije... S tim što je vođa važniji od svega ostalog.


Jovanu (), 03.07.2007, 19:45
Na srpskom se kaze "spolja", "izvana" je hrvatski. Dobro, Likota, i ti ces da nekog teras iz Srbije?


velizar petrovic (), 03.07.2007, 19:29
Jasno je da Vukadinovceve kolumne o novoj tzv. srpskoj eliti pogadjaju one koji misle da pripadaju toj novoj svetkoj avangardi, koja se istina, svima bas i ne svidja. Zato takvih u Srbiji ima zanemarljiv broj, mada imaju za nase prilike neogranicene materijalne resurse koji su gotovo neskriveni - a sto su potvrdili i poslednji izbori uz blagonakonost RIK da se o takvim stvarima ne govori navodno zbog "bezbednosti" sponzora. To su oni isti izvori koji vec dugi niz godina "drze na kazanu" veliku lepezu NVO. Otuda se ne treba ni cuditi da su svi u istom frontu za "prosvetljavanje" srpskog naroda i prema njima su IB ovci mala maca.


Prekodrinski Srbin (), 03.07.2007, 19:12
Srdjanu Gudmanu, mozda i potomku proslavljene americke Jaz zvjezde Gudmena, odgovaram sa precutnim odobrenjem autora. Pitanje o beogradskim kolaboraterima je potuno na mjestu. Jer se kod kolaboratera u svim vremenima i kod svih naroda, radilo uvijek o jednom te istom profilu ljudi. Recimo ovako: da su kojim bioloskim cudom oni slojevi srpskog stanovnistva koji u vremenu turske okupacije po varosima stanovali, po turskim obicajime se odjevali i tursko okupatorskim glavama mislili, a na srpsko agrarno stanovnistvo sa prezrenjem i odozgor gledali - oni bi i u Drugom svjetskom ratu na strani nacistickog okupatora stajali ili danas takozvanoj neoliberalnoj kliki pripadali. A jer to bioloski ne hvata, zato se u odgovarajucim istorijskim vremenima, uvijek i ponovno nadju odgovarajuci izrodi srpskog naroda, koje isti profili karakterisu i ideoloski moralno povezuju sa njihovim bioloskim putem pomrlim ili od osvetniökih ruku odstranjenim predhodnicima.


djole pub (), 03.07.2007, 19:06
Kao sto je istorija sudila informbirovcima i stavila ih na mesto gde pripadaju, tako ce biti i sa ovim raznim muljatorima kojima je najvaznije samo da je njima dobro. Naravno, vizura im je slicana, ali se za IB-ovce moze reci sa stanovista prakticnosti nisu imali nikakve licne koristi, naprotiv! Ovima drugima sada nije prijatno poredjenje sa tom prevazidjenom kvazisocijalistickom strukturom koja od ideologije nije videla nista. Sadasnji i bivsi vozaci zapaljenih dzipova nemaju gotovo nikakvu ideologiju i menjaju ih kao tamo neki konje. Vazna je licna korist - bilo u sprezi sa mafijom ili korumpiranom vlascu, a najbolje je kada su u sprezi sa prvima, a visoko pozicionairani u vlasti. Otuda mogi i davati tako neulozna objasnjenja sto su se druzili sa gospodarima pakla i cak ih savetovali kako da skinu brojeve sa oruzja koje kasnije treba da koriste u raznim buducim aktivnostima na "tranziciji" iz bivseg u novo, "bolje" idealno, anacionalno drustvo, nezanjuci da su se upravo time stavili na stranu onih za koje su razni "palitelji" rajhstaga samo trenutni izvrsioci prljavih poslova u njihovom pohodu na Istok i da ce isto proci kao sto ce uskoro i ostali "tobacco gospodari" susedne nam prijateljske drzave, koji takodje preferiraju isti model sistema vrednosti. Otuda su i svi u istom taboru, jer ako ikada bude ikakve pravde druzice se zajedno u paklu sa svima koji ne haju za bilo kakve ljudske principe za koje se navodno zalaze moderni mondijalisticki svet kome oni streme!!!


Milan Mitrovic (milan@drzava.org), 03.07.2007, 19:03
Srpska politicka "elita" ne postoji. Ovo sto mnogi pa i Vukadinovic misle da je elita nastalo je i doslo tu(cast izuzecima) enormnom negativnom selekcijom i negativnim nepotizmom. Sto se Draze Mihailovica i cetnika tice savetujem ti gudmane da prvo procitas tekst sa sledeceg linka i da onda postavljas takva pitanja! Manite se tog Draze koga su komunisticki agenti i zlotvori na svirep(ustaski) nacin likvidirali ne zato sto je bio zlocinac vec zato sto je bravaru i njegovim naslednicima bio i ostao najzeci (ideoloski i vojni)protivnik. http://en.wikipedia.org/wiki/Dra%C5%BEa_Mihailovi%C4%87


srdjane gudmane (), 03.07.2007, 18:55
Jesi li se i ti prepoznao,pa bi malo sada loptu prebacio na cetnike.Pero lozacu,od koga si ti cuo da je Sloba diktator,od Djejmi Sheja ili od DOSA,ili od natase kandic ili cede.he,he


Svetislav Kostić (kostic.svetislav@web.de), 03.07.2007, 18:36
Vukadinivić je u svježu ozledu koju on elitarno "intelektualnim" konzumenatima neoloberalne "Slatke male okupacije" nanio, ponovo ovom kolumnom zabio svoje oštro pero u njihovu još otvorenu ranu. A pakosne reakcije nekolicine njihovih srpskih kopija pokazuju da Vukadinović ni ovaj put cilj nije promašio.


Pera Ložač (), 03.07.2007, 18:08
Žao mi je što ograničenja, vezana za pisanu reč, imaju za posledicu drugačije, nekad suprotno, razumevanje narečenog od načina koji je bio nameren. Biću zato kristalno jasan. Dok sam podržavao rušenje diktatora, ne podržavam rušenje države. Neimenovanoj gospodi koja mi se obraća bih preporučio da pažljivije pročitaju šta sam napisao o zombifikovanju, kao i da ponove lekcije iz istorije o paljenju Rajhstaga, šta je to značilo i kuda je vodilo i da razumeju paralele na koje sam povukao. Valjda ćete onda razumeti da me neosnovano kritikujete, tj. da se zapravo slažete sa mnom. Ja nisam grobar države, gospodo, naprotiv, mogu sebe vrlo uslovno definisati čak kao etatistu. Uzdravlje!


srdjan gudman (), 03.07.2007, 18:05
Posto u svom tekstu na indirektan nacin kvalifikuje elitu u Srbiji kao nepatriotsku, kolaboracionisticku i izdajnicku, interesuje me autorovi stavovi o onoj iz II.Svetskog rata, kao i sta misli o kolaboraciji D.Mihailovica i njegovih cetnika sa okupatorom.


Marko Markov (markov.37@mail.ru), 03.07.2007, 17:45
Sa zadovoljstvo citam NSPM na Internetu.Ali njegov glavni i odg. urednik deluje sve primitivnije. Dali bi mogao gosp. Vukadinovic da formulise koja je suprotna ideologija onoj Druge Srbije? Zna se recimo da je za Albance jedina religija ALBANSTVO. Koja je moderna ideologija Nove savremene demokratske Srbije: Srstvo, Svetosavlje? Nek mi gosp. Vukadinovic odgovori.


branku (), 03.07.2007, 17:30
ti si spreman da izvrsis svaku zapovjest iz vana,samo da ne moras cekati u redu za vizu


Marko Bgd (), 03.07.2007, 17:21
Euroatlantsko kloniranje pameti srpskog i svih drugih nepodobnih naroda izvanredno je oslikano u antologijskoj sceni iz poslednjeg Matriksa. Isprogramirani obrazac coveka u vidu tip-top doteranog lika sa Zapada stavlja svoju zaraznu ruku u grudi ljudima, probijajuci ih do utrobe. Na mestu dodira stvara se crnilo (mrak, tama kao odsustvo svetlosti koja nas jedina otkriva kao bica jedinstvena, neponovljiva i dragocena u svojoj raznolikosti) koje se na sve strane munjevito siri i svu raznolikost sadrzaja, ljudskih lica i dusevnosti i intelekta pretvara u ontolosku tminu melting pota i crne rupe. Svi dodirnuti kuznom rukom postaju istovetni,uniformni, po liku, stasu i unutarnjem svetu i sistemu vrednosti koji usvajaju, kao kalup izliven u milion odlivaka. Svi se pretvaraju u jednog istog tajnog agenta antihristovstine koji juri Izabranoga da i njega pretopi u svoj mrak. Svi bezbrojni likovi i zivoti stapaju se u jednolikost bezbrojnih odlivaka u kojima se izgubila tajna ljudskog lika i bica. Tako biva i sa adeptima euroatlantizma, cijim je tvorcima i sledbenicima, kao i u slucaju svih perdjasnjih totalitarnih ideologija kneza ovoga sveta, njegosevski receno, "zakon sto im srce zudi, dok im sto ne zude u zakon ni ne pise". Dopusteno je samo ono za cim zude zato sto im je zemaljski probitacno, a ono sto im nije probitacno, ako i jeste ljudski plemenito i rodoljubivo, to ih zapravo ne interesuje. Svakoga, pak, ko ih prepozna i razoblici adepti eurotlantizma pokusavaju da neutralisu be-devedeset-dvojkaskim etiketiranjem, optuzujuci ih da su “nedemokrate”, “milosevicevci”, “nacionalisti” itd. Kivni su sto smo ih prepoznali, rekao bi pesnik. Oni su ti koji su do smrti iskljucivi i netolerantni i koji iznova namecu pitanje medjusobnog srpskog jakanja - do “istrage” jednih ili drugih. To je tajna njihovog protivnarodnog, janjicarskog revnovanja za novi svetski totalitarizam i pljuvanja po braci koja misle i delaju ljudski i nacionalno dostojanstveno kao g.Djordje Vukadinovic.


peri lozacu (), 03.07.2007, 17:20
ali zato vas je zobmifikovao,bbc,cnn,b92 i onda ste zavrsili u budimpesti i zagrebu.odlican clanak djordja vukadinovica,dobro je rekao,da ce se mnogi vidjeti u ogledalu,i tacno,vec vas se nekoliko javilo,da opravdate svoje grehe protiv rodjene drzave


Peri Ložaču (), 03.07.2007, 17:11
Ili obrnuto: kad se teza o rušenju države zameni tezom o rušenju diktatora! Samo ložači mogu Narodnu skupštinu zvati rajhstagom...


Pera Ložač (), 03.07.2007, 16:35
Kada se teza rušenja diktatora zameni tezom rušenja države, mnogo Ložača se pojavi...


Peri Ložaču (), 03.07.2007, 16:05
"...sve do paljenja Rajhstaga." Tek mi je sad jasno zašto ste Ložač...


Pera Ložač (), 03.07.2007, 15:19
Gospodine Vukadinoviću, već rutinska disekcija srpskog apsurda... Da, draga politična gospodo, izdaja postoji, kao i patriotizam, ispiranje mozga, agresija, strani plaćenici, ratni profiteri i sl. Uprkos Miloševiću! I uprkos NVO mafiji! Ako vam nije jasno šta ti pojmovi znače u realnosti, pogledajte definicije u rečniku. Ako vam i dalje nije jasno, potražite prizemnije objašnjenje kod nasumičnog čoveka na ulici, kako ovde, tako i bilo gde u svetu. Ima i nas koje diktatorska "TV Bastilja" nije mogla da zombifikuje, koji smo Miloševića pročitali na jedan i ostali njegovi protivnici do kraja, sve do paljenja Rajhstaga. E, nas iste neće zombifikovati ni kakofonija "demokratskih vrednosti". Ja POZNAJEM ljude iz Vukadinovićeve priče, pljunuto takve, samo se ne bi složio da ih je neuobičajeno velik broj, samo glasno halaču, pa se čini da ih je mnogo. Neki od ljih su hteli da ravnaju Dubrovnik, neki od njih su plakali za Titom, neki su pljuvali na popove, neki bili u JUL-u... Pa se sad oduševili novom ideološkom igračkom. Bitno da je oportuna, bitno je da je šarena, i bitno je da je "konačna, savremena, najbolja, apsolutna". Nije im bitno da sagledaju širu sliku. Neki od njih, oni koji nisu plaćeni da tako misle, ZAISTA žele dobro Srbiji. Za njihova srca i umove se vredi boriti. Ostali će nestati u svojoj bedi kad presuše pare. Pojaviće se kao branioci interesa nekog novog gazde, bez obzira na ideološki predznak, nekog ko je spreman da plati te profesionalce. Oni su posledica novog sistema, gde je legitimno za pare braniti nečije interese, oni su embrion lobiranja, koje je normalno u liberalnim demokratijama. Nas Srbe to pogađa lično, jer se radi o pitanjima prava, činjenica, istorije, emocija, logike. Ipak, hvala im, jer bez njih ne bismo bili ovoliko galvanizovani u odluci da nikako ne dozvolimo njihovim gazdama da sprovedu svoj naum. Što nas ne ubije čini nas jačim. Zato i jesam liberalni demokrata, jer je to okvir u kome SIGURNO odnosimo apsolutnu pobedu. Protiv zdrave pameti se ne može...


osmatrac dorcol (), 03.07.2007, 14:56
Unapred mi je smesno koliko ce da se uzbude cede&bebe na njihovo poredjenje sa ilijama cvorovicima:) Naravno da ste, g. Vukadinovicu, u pravu: idolopoklonstvo, brkatima ili onima u farmerkama, jeste metanisanje bez kriterijuma. Ima jedna mala razlika, oni nekadasnji zaludjenici su bili pogresni idealisti, ovi su danas gresni placenici.


Branko (), 03.07.2007, 14:36
Jovane, prvo teras iz Srbije one koji drugacije misle, a posle opisujes sebe kao zrtvu i pozivas se na neka svoja prava kao da ti ih neko osporava. Licemerno, zar ne? Svako ima pravo da bira gde ce da zivi, pogotovo da ostane u zemlji odakle su mu svi preci. Sto se tice odnosa, presaberi rezultate izbora zadnjih 7 godina, ili npr. samo zadnjih, tu nema sta da se ubedjujemo. Biloje lepo cuti te u spomen godina kad su takvi bili vecina.


Srdjan (), 03.07.2007, 14:04
Dok ima intelektualaca Vukadinovicevog kova, moze se reci da jos ima nade za nas narod. Ako nam svi intelektualci postanu kao onaj u briljantnim clancima razmatrani tipus srpske samomrznje i samoprezira tesko nama i uopste tesko Slovenima, koji se svi takodje bore sa svojim "zlom domacim". Samo me cudi sto evroatlanstek udvorice, koje tako papagajski trube o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini, zasto to prilikom svakog svog raporta o izvrsenim zadacima ne prisapnu bar na uvo Poltu kao prekor sto su beli Amerkinaci zasnovali svoju drzavu na genocidu nad milionima i desetinama miliona Indijanaca i na besomucnom robovlasniatvu nad crncima? Gde im se deva hrabrost i njihovo idolatricno postovanje ljudskih prava, kada pomisle na to? A da ne bismo primetili da ustvari ni jedno ni drugo ustvari ne poseduju, nego da samo vrte svoju placenicku plocu oni to nikada, nikada niti pominju niti u secanje dozivaju.


Jovan (), 03.07.2007, 14:02
Hvala gospodine Branko na odgovoru, ali mislim da grešite po pitanju odnosa mojih i Vaših istomišljenika. Drznuću se da sebe nazovem patriotom baš zato što sam stajao u redovima za vizu gde me obična šalterska službenica gleda kao sunđer, morski krastavac ili kakvo drugo biće bez kičme, nedostojno da se uspravi i uzdigne na prste da bi je pogledalo u oči. Drznuću se i da se zahvalim gospodinu koji se potpisao kao ''Viza'' što je podsetio na krvave ruke našiš dobročinitelja. Ja bih tu samo dodao kako je licemerna njihova ''demokratija'', oličena u njihovom ''potkupljivom'' Senatu koji će lobirati za vas ako platite cenu, što bi se u mom kraju reklo, ''kol'ko para, tol'ko muzike'' ili možda bolje, ''platite da vas ne bombardujemo''. A bombardovali su nas. Poštovana gospodo, uredno sam lupao u šerpe, duvao u pištaljke, a na moju kuću je bačena, Ženevskom konvencijom zabranjena (mada nikada nisam proverio), kasetna bomba. Za moje dobro? Da podsetim, iz čiste zle namere, i na često osporavane i ''izvučene iz konteksta'' reči: ''Bombardujte IH još malo i Miloševićev režim će pasti''. Kako da ne posle toga ne poludim kada se neko izvinjava u moje ime za nešto što nisam počinio, a NISAM, ništa manje ili više nego što su ONI, kako da dobijem povišen pritisak kada neko stalno pominje lustraciju, a da nije ni pogledao u rečnik šta ta strana reč znači. Svečano čišćenje od grehova, čišćenje žrtvom. Pa pitam ja Vas, gospodine Branko, jesam li ja ta žrtva kojom ćete pročistiti neke ''moje'' grehove? Da li na tome bazirate ''vašu'' demokratiju, kada mi uporno uskraćujete pravo da budem ono što želim, da radim ono što volim, da GLASNO govorim ono što mislim? Ili je ta demokratija izvodljiva samo u društu istomišljenika bez nečitstih, ''velikosrpskih'', nepoželjnih elemenata?


Durlanski (), 03.07.2007, 13:57
Đorđe...samo tako...Uvek ima ljudi koji slušaju a ne čuju.U tome ih sprečava mržnja, gordost, pokvarenost i beskrupuloznost, glupost...Nema potrebe da više bilo šta objašnjavate niti se pravdate jer takvi ljudi dobronamernost shvataju kao slabost.Svako će da drži svoje i da radi ono što misli da je dobro po njega, njegove a možda i po ovu jadnu Srbiju.Podeljeni smo skoro do kostiju ali tako i treba da bude...da se zna ko je sa koje strane to jest: ''ko je vjera a ko li je nevjera''.Od Kosova je izabrana ''desna strana'' ona koja je uz Hrista, i tu stranu treba i držati. Tu je pobeda.


Milenku (), 03.07.2007, 13:34
Da li ste vi i ovaj sa adresom - Milenko (dragi@yahoo.com)- ista persona?


boban (), 03.07.2007, 13:07
Jedna od omiljenih napada g. Vukadinovica na drugu Srbiju je da ona profitira od svoje aktivnosti. No da li npr. patriote profitiraju od svog busanja u srpska prsa. Da li bi g. Vukadinovic mogao npr. da nam kaze da kako se jedan opskurni medij sa nikakvim komercijalnim potencijalom kao NSPM finansira? Da li patriotizam nacinalnih delatnika ima kao pogonsko gorivo donacije Vlade, javnih preduzeca i rezimskih tajkuna?


Viza 03.07.2007 (), 03.07.2007, 12:54
Branko,procitaj kako vas je takve kao sto si ti,nazvao komentator Nova:Kolateralne Stetocine Srbije! To i jeste. Branko,NEMISLI sva Srbija kao vi,koji ste isli na "ispiranje mozga" i koji ste zatrovani "MacDonaldovskim egomanskim i beskrupuloznim" propagandama!Pogledaj u Internetu koliko ratova i prolivanja tudje krvi od 1945-g do danas na svom kontu ima "demokratija"USA!To su arhivi CIA,koji o tome govore,bez srama i bez svesti svoje kriminalne politike,a sve to radi prevlasti i resursa koji im u sopstvenoj zemlji nedostaju!Britanija i Nemacka su joj se pridruzile bez ikakvog obzira na LAZI kojima MALE narode "prosvecuju" da bi lakse mogli KRASTI i OTIMATI!Koliko mora covek biti IGNORANTAN ...,da sve te cinjenice,radi svoje POHLEPE,ZAPOSTAVI? Evo ti broja da se nebi "mucio" trazeci:od 1945-g do danas USA je vodila 94-rata,u 56-zemalja je CIA,bila umesana u "gradjanske ratove",rusile poredke itd...stacionirane su sa nuklarnim oruzjem u Evropi/Turska/Grcka/uskoro Rumunija i Bugarska/Nemacka,Australia/Oceanija itd,itd...To su vasi SVETLI primeri Demokratskog sveta u koji Vi posto poto hocete!E,HVALA BOGU IMA I NAS DRUGACIJIH SRBA!


lala (), 03.07.2007, 12:47
Mituska je jako rezginiran samo cuti i pije kad odjedared Joca Mito jos samo malo samo jos sto dana.


Nova 03.07.2007 (), 03.07.2007, 12:21
G-dine Vukadinovic hvala na tekstu,hvala na jasnoci i ne razmisljajte o onima koji Vas kritikuju!Kritikuju Vas bas ti koje bih ja (Slobodan,Vojvodjanin,Branko)ujedno sa LDP + NVO + vecinom iz G17plus i puno njih iz DOS-a nazvao:KOLATERALNIM STETOCINAMA SRBIJE!Nasa Dijaspora u USA,Britaniji,Nemackoj je revnom Kolaboracijom sa najtvrdjim neo-liberalnim-kapitalistima tih zemalja,imala samo jednu zelju:osvetiti se svemu sto je socijalisticko i narodno,jer su zbog toga i morali da beze iz Srbije!Sve sto je "mirisalo" na socijalizam su mrzeli jer su bili za kapitalizam i takvi su i ostali.Odgojeni u tom duhu,njihovi potomci i familije,takozvana Elita,nikada nece akceptirati onu Srbiju i Srbe koji u zapadnoj ideologiji vide NEPRIJATELJE!Tragedija Srpskoga naroda od pamtiveka su deljenja na srpske-zapadnjake i srbe-patriote,i to se izgleda ne menja!Vama moje DIVLJENJE i dalje tako!


Branko (), 03.07.2007, 12:18
Jovane, mogao bi malo ti u red za vizu-za promenu. Dobro jutro u Srbiji gde vecina ne misli kao ti. Pocni da se navikavas.


Milenko (), 03.07.2007, 12:09
Bez obzira na vreme odmora i Vimbldon,politicke kolumne u Politici ostaju ostaju glavno stivo oko kojih siroti i zbunjeni srbi lome koplja po kafanama,berbernicama i na vrelim,letnjim plazama.Po ko zna koji put,sve cestitke autoru koji je kao i uvek aktuelan i naostrenog pera,spreman da iznese polemicne stavove bez obzira na cenu,u pravom maniru lista za koji pise.Bravo!Narocito je uspelo poredjenje izmedju nekadasnjih internacionalista,poznatijih kao”informbirovci”i danasnjih”mondijalista”.To se vidi i po pristiglim komentarima.Tako se u jednom kaze:“Informirovci su bili ljudi koje svoje ideje nisu hteli da menjaju kao carape,koji to nisu radili zbog licnih materijalnih interesa i koji su podneli licnu zrtvu i bili lisavani slobode.”A drugi tvrdi:“U svetlu danasnje situacije,Titov otpor Staljinu je bio potpuno besmislen,drzave koje su se drzale Informbiroa su daleko ispred nas i clanice su Evropske unije.”Ipak,moj faforit je ovaj koji govori o“nasem cvecu”:“Forumaši i blogeraši su nažalost ono najlepše i najpametnije s čime ova tužna zemlja raspolaže.A vi gosp. Vukadinoviću da niste toliko zaslepljeni sa onim arhaičnim,plemenskim i retrogradnim patriotizmom..”.Da nisam zaslepljen,brzo bih otrcao na jedan od tih”lepih i pametnih”blogova po misljenje,ovako rizikujem sa ovim mojim arhaicnim,plemenskim i retrogradnim.Jos jednom bravo za fenomenalnu kolumnu i danasnje osvezenje,lakse se dise.


Milan Student FPN (milance11@hotmail..com), 03.07.2007, 12:05
Mislim da je ovaj tekst na pravi nacin predstavio prirodu nas - Srba (sve tri grupe - i onih koji se toga stide, i onih koji u tome preteruju, i onih koji to prihvataju i ne prave nikakvu pompu oko toga). A priroda nasa je takva da idemo - iz krajnosti u krajnost! Bili smo najveci komunisti, pa smo devedesetih bili najveci Srbi, a sada se pojedini utrkuju ko ce biti veci "evropejac"!? Naravno, nikad pritom vodeci racuna o svojim interesima! Utisak je da se posle 5. oktobra nije mnogo promenilo. Ko se danas ne slaze sa "liberalnim pogledima druge Srbije" taj je odredjen kao "retrogradan, antievropski raspolozen velikosrbin" koji "hoce da vrati stare vrednosti"... Danas se u Srbiji ne postuje i ne priznaje misljenje suprotno misljenju predstavnika "liberalne Srbije", kao sto je to bilo i devedestih... A, sto se podlea tice - nisu li se oni nazvali "drugom Srbijim", ili su pak onu Srbiju koja glasa za radikale nazvali "drugom Srbijiom"!? Nazalost, po meni, ispostavlja se da je nama (velikimSrbima, gradjanima i gradjankama Srbije, i obicnimSrbima)najteze kada smo sami sa sobom, pa nam zato stalno trebaju neke federacije i saveznistva - Sa bratskim narodima Jugoslavije, sa Crnogorcima, sa EU... Da li cemo se jednom manuti price o nekakvim vrednostima i idealima i konacno da se okrenemo svojim INTERESIMA??? Tesko! Sve u svemu - spasa nam nema, ali propali nismo!


Marko-2..Slobodanu (), 03.07.2007, 12:05
...nisam ja nikakav tumac misli g.Dj. Vukadinovica,a saglasan sam sa njegovim tumacenjem "intelektualnog" duha u Srbiji,onoga sto bi da skuplja "intelektualne" mrvice po bilo kakvim "bjelosvjetskim " Forumima,te kruzocima nekih Abasada;o EVROPI,demokratiji,Srpskom nacionalizmu,nasoj KRIVICI,..onoga za koji vi izjaviste da mu sa zadovoljstvom pripadate,prvenstveno sto nije VEZAN za Premijera-onoga sto se ne IZVINJAVA...ali bi on sigurno i to AKO IMA SMISLA,...To je vase pravo svakako..jos malo pa ce te vidjeti sta o tome duhu kaze ostatak Srbije -na prvim slijedecim izborima,..ili bi najradje da promijenite NAROD za neki drugi sto je malo teze,..jer ni takvima ne daju sebi blizo...oni KOJE sa toliko sramne snishodljvosti VOLITE..


d. dakić (licnestvari@yahoo.de), 03.07.2007, 11:44
Prva rečenica poslednjeg pasusa u tekstu je ključna. Samo pohlepa za novcem uslovljava usvajanje ideologije koja je trenutno preovladavajuća, a po opšte interese potpuno štetna. Čudno je samo što za "boljim životom" žude oni koji uopšte ne žive loše...


rebus (), 03.07.2007, 11:37
Neka daleka veza postoji izmedju Srbina i Ivana S. iz susedne Hr. Mog Srbina necu da uznemiravam u rostilju, i spricerima od uranka do povecerja, ali bih bio slobodan da uljudno predlozim polu-Srbinu, Ivanu, da prvo proputuje Srbijom, kolima naravno, dobro da pazi kako vozi, da, da, kako vozi, svugde ce naici na gostoprimstvo, tacno i da je stoposto Hrvat, ali to nije ono sto bih zamijetio. Ivane, brate, prijatelju i komsija, taj moj Srbin, a vise volim rostilj od njega, i spricere, on nezna kako izgleda, danas, priobalje od Abazije uz Velebit, sa pogledom na Pag, pa novi mirisi uz put, kada se prodje pored luckog i istorijskog sela Primosten, tamo se pejzaz menja, jel' tako, pa pocinje onaj pravi, omamljujuci Mediteran. Necu da navlacim gnev, i tugu, necu o ostrvima. Lako je tebi, Ivane, po Hrvatskoj, i po kojekakvim slicnostima, probaj ovaj hleb da jedes, srpski, sumadijski, kosovski i nesto ukusniji vojvodjanski. Zacinjen solju, pravoslavnom solju. Kritikuj i komentarisi, sve cu Ti procitati sa uvazavanjem, ali nemoj za Boga, po Hrvatskoj, ni politicki. Bog i Svemir Vam je dao lepote, koje nema. Ne bih da budem maliciozan, ili kao se nesto pravdam, ima mnogo finog sveta i u tvojoj Lijepoj. Ne uporedjuj ono sto se ne da uporedjivati. Moze, kad Ti putujes po Srbiji, a moj Srbin vam dize zazubice sa rostiljom na Bracu. Septembra. Kada su noci svezije, a more mlako.


Jovan (), 03.07.2007, 11:24
Puna podrška gospodinu Vukadinoviću, kome se ne sviđa - neka stane u red za vizu


Srbin (), 03.07.2007, 10:47
Lepo vreme, pravo za rostilj. Karlovacki rizling i svezi paradajz, a mladi lukac, brale pa od ranog jutra do mraka. Treba odmoriti, njivu smo prekopali, bastu o'plevili, vocke okopali, travu pokosili. Ovo su braco moja Srbi ili drugi, drugovi, i prijatelji, bili najlepsi momenti iz moga zivota, koji su iz razloga tada meni ne jasnim onemoguceni da se opet ponavljaju. Sada zeli neki gospodin, sir, mijnheer, plemstvo, da pije moj rizling, jede moj mladi lukac i paradajz, ALI PO JAKO NISKU CENU! NAjradje nasim zivotima, jer im je sve skupo, a kao da je nama sve jeftino.


Pravi Lala nije autonomaš (kikifuj@yahoo.com), 03.07.2007, 10:02
Bravo! Da ste zaista i pogodili metu u centar, pokazuju reakcije onih koji se u tektu prepoznaju. Lično sam imao priliku da čujem od svoje profesorke u srednjoj školi, da ukoliko dođe do iskrcavanja NATO trupa u Srbiji, to neće biti okupacija, nego oslobođenje. Međutim, želeo bih da čojem mišljenje g. Vukadinovića o najnovijoj autonomaškoj ujdurmi u Vojvodini, vezanoj za izborni zakon, koja preti da unese nemir i sukobe među žitelje severne srpske pokrajine.


Slobodan (), 03.07.2007, 10:01
Vukadinovicevi tekstovi su samo paradigme retorike 90-ih. Ovo je ona ista podela na "dobre" i "lose" Srbe samo pod maskom teksta ozbiljnog analiticara. Dokle god Vukadinovic, Antonic i ostala premijerova dvorska intelektualna elita budu reper za patriotizam s ponosom cu nositi etiketu loseg Srbina/izdajnika.


Branko (), 03.07.2007, 07:22
U svetlu danasnje situacije, Titov otpor Staljinu je bio potpuno besmislen, drzave koje su se drzale Informbiroa su daleko ispred nas i clanice su Evropske unije. Vrlo je, zato, anahrono i spominjati uopste Informbiro i to vreme. To je sve danas potpuno nebitno osim u glavama onih koji nisu raskrstili sa titoizmom, a kojih , bojim se, ima jos dosta u Srbiji u starijim generacijama u koje izgleda spada i vas komentator. Malo udari po Slobi Milosevicu i onda prica njegovu pricu-pricu coveka koji u kljucnim momentima za Srbiju "nije imao vremena" da primi americkog ambasadora, 1990-91. A taj Tito je bespogovorno slusao americkog ambasadora u Jugoslaviji od 1950-56., sve dok se opet nije pomirio s Rusima, moze da se proveri, postoje dokumenta i zivi ljudi. I onda, cemu sva prica?


petar petrovic (), 03.07.2007, 06:58
Informirovci su bili ljudi koje svoje ideje nisu hteli da menjaju kao carape, koji to nisu radili zbog licnih materijalnih interesa i koji su podneli licnu zrtvu i bili lisavani slobode. Zbog toga kao ljudi zasluzuju svako postovanje, mada, ideja mozda i nije bila dobra. A kakva je to tzv. tranziciona elita. Iznedrena je ispod Milosevicevog kaputa da bi ga izdala, nastala na talasu dezerterstva, borbi za vlast u vreme kad je drzava bila u ratu i vrlo teskim iskusenjima, duboko vezana za kriminalne grupe (milosevicevi kriminalci su mala deca za ove tranzicione), nesposobne i zatecene kad su osvojili vlast, licno dobro placeni od raznoraznih belosvetskih "globalizacionih" mafija ali iz nasih novcanika, obecavajuci i lazuci narod da ce poteci med i mleko kada osvoje vlast itd itd. Nastali su na nepostenju i muci jadnog naroda. To oni znaju i sada nastaje velika borba za pranje biografija. Nervozni su i arogantni. Naravno, jer osecaju krivicu. Mozda misle da ce se spasiti nekog svog Golog Otoka. Mislim da su im male sanse.


Ivan S. (), 03.07.2007, 06:00
Poštovani gospodine Vukadinović, čestitam vam na oba teksta koje sam sa velikom pozornošću pročitao! Živim u RH i primjećujem slične štetne političke procese, koje Vi ovdje dobro opisujete za Srbiju, kod tzv. "liberalne" odnosno tzv. "demokratske" (pišem to pod navodnike jer ih ne priznajem za liberale i demokrate) političke elite mog hrvatskog naroda. Budući mi je majka Srpkinja ja pratim i srpsku političku scenu i potpisujem svaku vašu riječ. Ja sam duboko uvjeren da kako je Srbiji bila štetna šovinistička politika 90tih jednako joj je tako štetna izrazito, usuđujem se reći, antisrpska (!) politika tzv. "demokrata" u Srbiji. No biće da tzv. "liberali" i tzv. "demokrate" u Srbiji nisu svjesne svoje štetnosti po srpsko nacionalno biće. Ja sam predvidio dolazak takvih štetočina u Srbiju dok je njom vladao S. Milošević, i to pripisujem njemu u grijeh, jer je to došlo kao reakcija na njegovu politiku. Na jednak način opet mogu predvidjeti povratak štetnih tendencija (onih iz 90tih) u srpsku politiku ako se ovako antisrpska politika dobrog dijela srpske vladajuće elite nastavi. Kao što je S. Milošević svojom politikom bio odgovoran za dolazak tzv. "demokrata" i "liberala" na vlast u Srbiju, tako će i današnji "demokrate" i tzv. "liberali" biti odgovorni za povratak na rat spremne šovinisitčke politike. Ne bih to želio vidjeti u Srbiji, i zato mislim da je politika koju na neki način zagovara i vaša kolumna, a to je zdravi nacionalizam bez imalo šovinizma, nešto što bih preporučio svim državama ex. Jugoslavije. Najljepši pozdrav iz Hrvatske.


pravi zaverenik (), 03.07.2007, 05:39
Prvi pasus. Istina je da se kupam samo jedanput mesecno, ali to ne znaci, uobrazena gospodjo, da u krevetu nisam Rambo. Dalje. Nema dalje. Uopste me ne interesuja njegova bulaznjenja.


Role (), 03.07.2007, 05:15
Uzasavam se licemerja nasih "politicara" i "politickih analiticara". Ne volim okupacije,kao valjda i svi normalni ljudii ne mislim da mogu biti "slatke male" ni u doslovnom ni u prenosnom smislu.Zato mi je ironija g'dina Vukadinovica u istoimenom tekstu povremeno i simpaticna.Samo, za razliku od njega i liberala sa kojima on ratuje, meni je okupacija generalno nesimpaticna i zato mi je potpuno nebitno da li je rec o americkoj ili ruskoj okupaciji.Gospodinu Vukadinovicu i njegovim istomisljenicima gadi se samo americka a ne i ruska i zbog toga je njegova kritika neprincipijelna i naravno gubi najveci deo vrednosti.


Ne pozledjujte rane "informbirovcima"! (), 03.07.2007, 02:40
Gospodine Vukadinovicu, a da se niste malo ogreshili o "informibirovce"? Stavljam tu rec u navodnike, jer se nisu oni tako opredeljivali - za razlku od onih o kojima pisete, i koji se ponosno trse kao "liberali"! "Partija" je 1948, i kasnije, odredjivala ko je "informbirovac", i kakva mu kazna sleduje zbog tog. Naravno, bilo je podosta onih koji su bezgranicno verovali Sovjetskom Savezu - ali kako je i moglo biti drugacije, kad je to bila i ratna, partijska i drzavna politika, sve do naglo objavljenog razlaza sa Rusima? Neki jednostavno nisu mogli da se okrenu protiv onih uz koje je dotad stajala cela zemlja! Osim toga, etiketa "informbirovac" bila je dobra prilika da se nekome osveti, da mu se uzme posao, stan, zhena. Jednom recju, gospodine Vukadinovicu - i Vi to svakako veoma dobro znate - svi ti "informbirovci" bili su ljudi bez potpunih informacija, i bez ikakve sanse da nacine izbor! Dok ovi danasnji "liberali" itekako imaju sve informacije (oni su deca i korisnici "informaticke revolucije", Internet je omiljeno mesto njihove propagande), i kao sto i sami rekoste - oni uglavnom rade iz licne koristi! Jos jednom - imam osecaj da ste povredili rane ljudima koji su u jednom teskom, mutnom dobu poneli krst "informbirovstine", kad je sovjetski Staljin trebao da ustupi mesto jugoslovenskom Staljinu, tj. Titu. Oni koji to nisu shvatili - stradali su. Molim Vas, nemojte ih ni u snu, ni u shali, porediti sa ovim opakim mangupima iz redova "liberala", koji bi i majku prodali za shaku dolara! Ustvari, oni to i rade.


Dragoslav Petrović (magija@chello.at), 03.07.2007, 01:14
Autor opet nije odgovorio na suštinsko pitanje: šta predlaže kao zamenu za njemu očigledno mrski liberalni američki kapitalizam? Vraćanje na neki od propalih sistema ili neku novu ružičastu utopiju? Uzgred, mnogi ekonomski i društveni pokazatelji govore u prilog američkog shvatanja kapitalizma, a ko to podržava, po g. Vukadinoviću je gotovo izdajnik. A diskusije o stepenu patriotizma na osnovu čuvanja američkih (i bilo kojih drugih) zastava u kući unapred odbacujem. Patriotizam se pokazuje i dokazuje delima za narod, a dobro znamo šta su "crvene patriote" učinile Srbiji.


Milorad Đapić (miloraddjapic@yahoo.com), 03.07.2007, 01:04
Bilo bi zanimljivo upitati gospodina Vukadinovića da objasni ko zaista jesu srpski liberali! Možda članovi LDP-a? Ili članovi DS-a? Ili svi oni koji se ne slažu sa njegovim stavovima? Zamka je, u svakom slučaju - VEŠTO POSTAVLjENA: ko ne prihvata ponuđeni "foto-robot", taj smatara da su sankcije bile pravedne, da je bombardovanje 1999. bilo opravdano, raduje se otcepljenju Crne Gore, itd., itd. I kao velika poenta sledi: "neuobičajeno veliki broj srpske obrazovane populacije u dobi između dvadeset i četrdesetpet godina ima slične stavove i gaji gotovo patološku odbojnost prema svojoj zemlji i mržnju prema svemu što nosi srpski nacionalni predznak". Zaboga!? Pa ja, zbilja, ne poznajem takve ljude. Eventualno, na nekim blogovima se mogu pročitati infantilni komentari, koji u zatvorenosti blogerske grupe zaista smešno izgledaju. O njihovom širem uticaju ne bi trebalo ozbiljno raspravljati!! Mislim da bi bilo korisnije, umesto povlačenja demarkacione linije između "patriota" i "izdajnika", progovoriti o realnim i bolnim problemima: položaj i uloga pravosuđa, partokratija, opšte siromaštvo, nezaposlenost, mito, korupcija, sporne privatizacije, kriminal, anomija, itd. Umesto toga, "patriotske teme" treba da služe kao otklon od realnosti, i da, eventualno, pojačavaju klaustrofobiju, nasleđenu iz Miloševićevog vremena. Pogotovo što Srbija NAJZAD ima jednu uravnoteženu i racionalno vođenu spoljnu politiku!!! I za kraj: ne bi trebalo sebi laskati povodom nekih tekstova. Ne bih rekao da su baš toliko uspešni, uz svo poštovanje za ukupnu karijeru njihovog autora.


pedja (), 03.07.2007, 01:01
Gospodine Vukadinoviću, zašto ste stekli utisak da su se na vas obrušili, naprotiv, mislim da uživate visoko uvažavanje srpske populacije,a što se tiče onih koji vas napadaju tu su stvari odavno jasne i dorečene. Problem je što su takvi kakvi jesu zauzeli busiju ispred ustoličenih vrednosti kao samozvani branitelji istih i otežavaju nam život jer ćemo do cilja morati ići u širokom luku, nepodnošljiva je bilo kakva pomisao o istorodnosti naših i njihovih motiva.


Filip (), 03.07.2007, 00:53
Piši Đorđe pero ti se pozlatilo.Neka tebe i tvoje najmilije Sveti Đorđe štitom zaštiti,Sveti Jovan krstom prekrsti a Svevišnji Gospod blagoslovi i podari u dušu svetlost a u srce radost.Neka svaki bolesni intelekt ozdravi, svetlom odeždon ukrasi i ponovi,pretke ne zaboravi.Pa se svojom istorijom,jezikom i pismom ponosili ko` planina gorom,sinje more vodom a Srbin slobodom.


@Čedomir Jovanović (), 03.07.2007, 00:33
Kakav skroman oproštaj! To ne priliči Vašem liku i delu! O, ne idite! O, neću moći da spavam noćas...!


Miloš Kikić (), 03.07.2007, 00:33
Apsolutno ničeg nema u današnjem tekstu Đorđija Vukadinovića što već nije napisano i opisano u „Slatkoj maloj okupaciji“. To je stoga što cilj današnjeg teksta i nije da nam saopšti nešto novo. On je napisan samo zbog toga da bi održao već iskazano „patriotsko“ raspoloženje kod većine komentatora „Slatke male okupacije“ na potrebnom nivou i kod njih reafirmisao Đorđija Vukadinovića kao vodećeg srpskog intelektualca- patriotu. Znači, kako je svojevremno glasila ona čuvena slovenačka reklama , ovo je u stvari „Slatka mala okupacija“ „ podvučena žutim.“ Komentari na današnji tekst zakonomerno moraju biti isti takvi ; ponavljanje starog. Teško se može očekivati od komentatora da budu maštovitiji od tekstopisca. No, moj današnji komentar će se ipak razlikovati od komentara na prethodni Vukadinovićev tekst na koji je on toliko ponosan ; u prethodnom, na kraju komentara sam rekao da se to što pišu da Đorđije Vukadinović i pisci sličnih tekstova može zloupotrebiti na razne načine i izrazio n a d u da ih tekstopisci ne pišu s tom namerom. Ovom prilikom moram istaći u v e r e n j e da im je upravo to namera.


Branislav G. Romčević (), 03.07.2007, 00:06
Ni u vreme boja kosovskog pitanje rodoljublja i izdajstva nije bilo "normativno regulisano", ali se znalo ko je vera a ko je nevera. Tako i danas. Zna se. Kao što se zna i da su i savremeni srpski rodoljub i izdajnik ubijeni u još neokončanoj drami, biće od iste ruke.


Vojvodjanin (), 02.07.2007, 23:58
Forumaši i blogeraši su nažalost ono najlepše i najpametnije s čime ova tužna zemlja raspolaže. A vi gosp. Vukadinoviću da niste toliko zaslepljeni sa onim arhaičnim, plemenskim i retrogradnim patriotizmom prestali bi ste sa veličanjem političke opcije koja nema perspektive.


vuk,onaj pravi (), 02.07.2007, 23:39
Da,meta je pogodjena u sam centar.Briljantan tekst!Iako je svaki razgovor na ovu temu neprijatan,mora se otvoreno progovoriti i stalnim sukobljavanjem stavova doci do otvaranja medija i za druge ideje osim bezocnog naturanja neoliberalnih,globalistickih vidjenja porazene i ponizene Srbije.


dragoslav pavkov (), 02.07.2007, 23:18
Cedomire,ne povlaci se molim te!Tek si poceo da nas prosvetljujes i neoliberalizujes,ne predaj se u ime svih NGO,koje u tebi gledaju ovna predvodnika u pohodu na patriotsku Srbiju...


Paja (), 02.07.2007, 23:15
Sjajan opis pro(evropske,američke,nemačke, francuske, ili neke druge) srpske elite. ?Odnosno, na lep način je rečeno da mi u suštini nemamo još uvek izgrađenu autentičnu ?srpsku elitu već samo delove onoga što ćemo (možda) jednog dana nazvati srpska elita bez ?onog prefiksa pro(sa bližim određenjima). Problem naše pro(dodaci) srpske elite je u ?tome da dok ne postane samo srpska elita neće biti uvažavana već će imati status ?korisne, ne preterano mudre radne snage (da ne upotrebim neki grublji izraz), koju tek ?treba edukovati kako se to u svetu radi. Snishodljivošću i pokornošću naša pro(sa ?dodacima) srpska elita neće doživeti da bude uvažavana ni u svetu a bogme ni u Srbiji. ?Mi imamo autentičnu srpsku elitu (g. Vukadinović, g. Antonić, itd.) ali je potrebna ?tranzicija one druge pro(sa dodacima) srpske elite ka autentičnoj srpskoj eliti. Na našu ?žalost neki su otišli suviše daleko u svom pro(dodaci) elitizmu pa nemaju više šanse ?da skinu ono pro(dodaci) tako da ne zaslužuju ni ono srpska elita jer to više nisu (samo su ?pro(dodaci) elita). Još jednom sve čestitke g. Vukadinoviću.?


Čedomir Jovanović (), 02.07.2007, 22:35
Slažem se sa ocenom gospodina Vukadinovića. U našoj želji i nastojanju da popravimo život svih nas, otišli smo previše, i sklopili, kao što je to rekao moj prijatelj i bivši saradnik Zoran Živković, pakt sa đavolom. Ovim se izvinjavam građanima Srbije, i koristim ovu priliku da ih pozovem da se ogluše o reči, kako moje, tako i mojih saradnika. Povlačim se iz javnog života. Sve najbolje svima


Timotije Vulovic ( miki@list.ru), 02.07.2007, 22:22
Briljantno opisano stanje u Srbiji.Bravo!

 

 
 
Copyright by NSPM