Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Aleksandar Vulin

KAD ĐAVO DOĐE PO SVOJE

Kada bi neko odlučio da svakog dana opiše i objasni svaku vrišteću glupost koja se pojavi u Srbiji, imao bi posla baš svakog dana. Pri tom ne mislim na one svima poznate, kao da nas usred borbe za očuvanje KiM pred svetom zastupa ministar čiji je autoritet u Srbiji toliko veliki da mu je stranka van parlamenta. Ne, mislim na događaje koji prolaze nezapaženo i nekomentarisano.

Uzmimo za primer TV STB. Zahvaljujući činjenici da je oduvek bio pod kontrolom vlasti u Beogradu, Studio B je negovao politiku blisku idejama gradskih vlasti. Kako su tu vlast po pravilu činili SPO i DS, program ove stanice je uvek bio upadljivo sličan njihovim potrebama i željama. STB je hvalio uspehe gradskih vlasti ( i kada ih ima i kada ih nema) propagirao liberalnu ekonomiju, tržište kao stub društva, pozdravljao je svaku privatizaciju. Pravdao je otpuštanje u javnim preduzećima, nikada nije kritikovao ni gradsku ni republičku vladu DS, izražavao je puno reazumevanje za ogroman broj nezaposlenih, kritikovao je sebične radnike koji ne razumeju da danas treba da budu otpušteni zbog boljeg evropskog sutra. Posle svih godina borbe za kapitalizam i tržište, STB je dočekao svojih pet minuta. Zavladalo je tržište i privatizacije su postale obaveza.

Sve bi bilo lepo da jednog dana, po sili zakona, nije na red došao i STB. Suočeni sa ostvarenjem svih svojih ideala zaposleni u ovoj medijskoj kući su odlučili da su njihove ideje odlične ali ne smeju se primenjivati na njima.

Kome to odgovara privatizacija STB, upitala se glavna urednica.

Odgovor je – zakonu za koji ste se borili, zbog kojeg će sve u ovoj zemlji biti privatno vlasništvo.

STB neće dozvoliti da bude prodat! Eh, kako se toga nisu setili kada su prodavane fabrike i otpuštani radnici. Pošto su pokupovali fabrike uz tapšanje medija, sada će bogataši da privatizuju i same medije. Ali mediji se osećaju prervarenim. Kao da su mislili da će oni večno živeti od kritike socijalizma, a da će pobednički kapitalizam njih ostaviti da traju u sistemu u kome oni nesmetano mogu da raspolažu društvenom imovinom. Sjajno zamišljeno. Najveći borci za tržišnu utakmicu ne mogu da se načude zašto su i oni postali predmet tržišta. Nadali se ljudi da će ih sačuvati za seme, kao ogledno dobro koje će pokazivati budućim pokoljenjima kako je moguće boriti se da se proda cela Srbija ali da STB zauvek ostane u vlasništvu zaposlenih.

Bolje da nas ugase nego da nas prodaju, još jedna parola samoupravljača sa STB.

Sigurno i jeste tako, ali oni nikako da shvate da uopšte nije bitno šta oni misle ili osećaju. STB je uvereno i zdušno učestvovao u stvaranju Srbije gde je svaki radnik obična roba, predmet prodaje, trampe. Srbije u kojoj je sve moguće kupiti, svakog otpustiti, ostaviti na ulici da skapa od bolesti i gladi. STB je verovao da on ne može postati roba iako se borio za sistem u kome su ljudi, pa i novinari, roba kao i svaka druga. Sada im se razdanilo, oni su obična, verovatno ne previše skupa, i lako zamenljiva roba. Kupiće ih ko najviše ili najspretnije ponudi, a zaposleni će kao i u svakoj fabrici i privatnom mlinu u Srbiji drhtati da li će gazda biti zadovoljan njima ili prosto loše raspoložen i evropski odliučan da smanji troškove i radnu snagu.

STB je imao želju, želja se zvala evropske vrednosti i kapitalizam, STB-u se ispunila želja. STB i njegovi zaposleni su roba, biće prodati i postaće privatno vlasništvo. Dobro došli u stvarni svet radničke Srbije, dobro došli u svet koji ste sanjali. Budite pažljivi kada nešto želite, može vam se i ostvariti.

 

 
 
Copyright by NSPM