Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet

 

 

Branko Petrović

Jedan kriticki komentar na tekst Šta sve Rusija nije

"U Rusiji se i dalje, kao i u velikim, razvijenim zemljama, lični uspeh pre svega nastoji ostvariti kroz rad u velikoj kompaniji, koja daje najbolje uslove za rad i najveću mogućnost za lično napredovanje. Zanimljivo je da ovo ne važi samo za strane firme ( a i one su bar 51% nacionalne ), već i za krupna državna preduzeća koja polako počinju da se podižu iz pepela i trgaju iz dremeža."
Nikola Tanasić, Šta sve Rusija nije


Moram priznati da sam bio šokiran ovakvim neznanjem čoveka koji je uzeo sebi pravo da razbija predrasude o Rusiji, a izneo je jednu od najgorih mogućih  a to je da je Rusija i danas komunistička zemlja koja  daje privatnim  firmama pravo vlasnistva od  najviše 49 % kako je to bilo u vreme Gorbačova.

U ekonomskoj sferi danas je  u Rusiji liberalnija  politika od mnogih zemalja EU, i apsolutno ne  postoji nikakvo ograničenje o učešću u kapitalu ni stranih, ni domaćih investitora. Većina stranih investitora su većinski vlasnici kapitala u preduzećima koje otvaraju ili kupuju. Takodje i većina ruskih oligarha investiraju u Rusiju preko off-shore zona tako da se i oni pravno vode kao strani investitori.

Ovu grešku je mnogo važno da ispravite, jer to što je autor naveo je jedna od najstrašnijih dezinformacija, jer takva politika ograničavanja investicija ne postoji ni u Kini jos od 1978.  koja se formalno vodi kao komunistička zemlja.

Branko Petrović,
Beograd

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM