Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Miloš D. Jovanović

Komentar kolumne Đorđa Vukadinovića "Da li je vredelo?"

Jos jednom moram da cestitam gospodinu Vukadinovicu na sjajnoj kolumni. Uz jednu ogradu

Mislim da je zakasnela.

Sve je gospodine Vukadinovicu tacno i precizno receno. Ali je moglo i ranije.

Zasto nije, ne mogu da objasnim. Ne bih zeleo da kritikujem ali mi se cini da je mnoge nase analiticare bilo strah da otvoreno i jasno kazu za vreme kampanje istinu.

Sada, u ovom trenutku mi se cini malo zakasnelo. Lamentirati nad Milosevicevskim postupcima “najorganizovanije” politicke stranke je malo i otuzno. Pazljivo sam pratio sve analiticke clanke i izjave relevantnih “analiticara” u ovom izbornom ciklusi i nisam mogao da se nacudim neobjektivnosti, pristrasnoti, zatvaranju ociju, itd pred ociglednim uvodjenjem straha, panike, defetizma i anarhije u slucaju Nikolica. Cast izuzecima u koje ubrajam i Vas gospodine Vukadinovicu, ali i ti izuzeci su se vise trudili da budu po strani nego da direktno razotkriju i ogole ovu ociglednu navijacku kampanju.

Da li je u pitanju strah da ne budu prokazani, izopsteni, ocrnjeni ili nesto trece ostavljam njima na savest. Kako rekoste djavo uvek dodje po svoje, i to kada on hoce.

Jednom su Socijalisti koristili strahovladu, nadam se da nece i “zutima” da se ova histerija slicno obije o glavu. Cinjenica je da su mnogi glasali strahom, ali je i cinjenica da su mnogi sa strahom raskrstili. Svedoci smo da je ta razlika zaista minimalna. A vremena su daleko od mirnih i prosperitetnih.

Sto neko napisa (mozda ste to i vi) “.. svojim ocima sam gledao kada covek psuje Tadica i zaokruzuje njegovo ime.” Koliko je takvih, mozemo samo da zamislimo.

8 godina je proslo od 9 oktobra a radikali su se domogli kote 40. Kao sto gospodin Antonic napisa, vecina je samo otresla prasinu i pravi se kao da se nista nije desilo. Sta vise, pocinju da pribegavaju novim izbornim pravilima, te vecinski izborni sistem, te kombinovani te, zabrana delovanja.

U svakom slucaju meni se cini da ova nasa beogradska elita vodi brod u magli po uzburkanom moru, bez kompasa i orjentira, dok navigator preko radio veze daje uputstva kako da se to brze razbije o hridi.

A nama na tom brodu se sve vreme servira prica da je to pravi put i da nista ne brinemo.

Mozda sam ja jedan od malobrojnih kome je (nazalost) mnogo toga jasno a mozda sam samo paranoicno sumnjicav (daj boze).

U svakom slucaju litar ulja je presao “kotu” 100 dinara (skuplje i od Nemacke), litar mleka je odavno iznad kote 60 (treba li da pomenem da je u toj istoj Nemackoj mleko 50 evro-centi !? ), litar benzina je takodje blizu kote 100 (kao u toj istoj Nemackoj). Neka mi neko nabroji 5 (pet) fabrika koje nesto proizvode i svoje proizvode izvoze.

Za pravog i objektivnog analiticara (ja to nisam) sada su zlatna vremena. Pitanje je koliko je zaista takvih.

Nadam se da cete vi to i dalje ostati.

Srdacno Vas

Mr. Milos Jovanovic

 
 
Copyright by NSPM