Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet

 

 

Pol Kreg Roberts (Paul Craig Roberts)

Da li će američka imperija doživeti kraj pre nego što dokrajči svet?

Licemerje zvaničnika vlade SAD je bezgranično. 18. februara američka vlada je razjarila Srbe tako što je priznala muslimanske separatiste na Kosovu, istorijskoj srpskoj pokrajini, kao nezavisnu državu. Dvesta hiljada Srba marširalo je u znak protesta, i američka ambasada u Beogradu je oštećena. Da li je ovo iznenađenje? Ne, osim ako niste zvaničnik Američke imperije. Zloglasni neokonzervativni zastupnik, Zalmaj Kalilzad, Bušov predstavnik u UN, izjavio je: ''Besan sam zbog napada rulje.''

Šta je jedna zgrada ambasade u poređenju sa jednom srpskom pokrajinom, pokrajinom koja podstiče nacionalistička osećanja vezana za dugogodišnje srpske vojne sukobe sa Turcima? Da nije bilo Srba, Evropljani bi verovatno bili Turci.

Za neokonzervativca Kalilzada, jedna srpska pokrajina ne predstavlja ništa. To je samo zemljište koje putem američkog priznavanja treba pokloniti jednom separatističkom pokretu predvođenim, po nekim mišljenjima, bandom muslimanskih trgovaca drogom.

Državni sekretar Kondi Rajs takođe je našla ''neprihvatljivom'' srpsku reakciju na činjenicu da su SAD poklonile jedan deo njihove zemlje.

Bivši Pomoćnik državnog sekretara Ričard Holbruk takođe ne vidi razloga zašto Srbi treba da budu nezadovoljni što je Amerika poklonila deo njihove zemlje. On je odmahnuo na srpske proteste rečima: ''Iza ovoga stoje Rusi.''

Možemo razumeti zašto je američka diplomatija neuspešna kada vidimo naše diplomate kako objašnjavaju da nije bilo ruskog podstrekivanja Srbi ne bi ni primetili gubitak jednog istorijskog dela svoje zemlje.

Možda Kosovo i treba da bude nezavisno. Međutim, način na koji je američka vlada tome pristupila nije mogao da bude provokativniji.

Vašington se meša u srpske unutrašnje stvari još od Klintonove administracije. Pošto im je rečeno da Amerikanci moraju da zaustave genocid, malo ih je koji su obratili dovoljno pažnje na Vašingtonovo podstrekivanje raspada jugoslovenske države tokom 1990-ih, kao i na bombardovanje i ubijanje srpskih civila od strane Klintonove administracije zarad podrške muslimanskim separatistima na Kosovu 1999. Klinton je upotrebio NATO kao pokriće, ali kampanja bombardovanja nije dobila podršku Saveta bezbednosti UN. Bombe su padale na Srbiju tokom 78 dana, uništavajući javnu infrastrukturu, mostove, fabrike, elektrane, petrohemijska postrojenja, telekomunikacije, pijace, izbeglice, kinesku ambasadu i putnički voz. ''Izvini dušo, kaži deci da neću biti kući večeras. Predsednik Klinton je odlučio da bombarduje moj voz.'' Kasetne bombe i osiromašeni uranijum su takođe korišćeni. Očigledno je da su američka vlada i njena NATO marioneta odgovorni za ratne zločine po nirnburškom standardu.

Amerikance su poslušni mediji obavestili da je bombardovanje potrebno kako bi sprečilo jugoslovenskog vođu Slobodana Miloševića da čini ratne zločine protiv separatista koji su otimali deo njegove zemlje. Nakon što su Klintonova bombardovanja zaplašila srpski politički establišment, Milošević je zbačen sa vlasti i predat Amerikancima za iznos od nekoliko stotina miliona dolara, i isporučen Hagu da bi mu se sudilo za ratne zločine.

Milošević se sam branio na suđenju i bio je superioran u odnosu na izmišljene optužbe protiv njega. Nažalost, umro je u zatvoru. Mnogi veruju da mu je u tome pomogla postiđena Američka imperija, koja nije bila u stanju da obezbedi presudu protiv njega.

Šta je tajna agenda američke vlade na Balkanu? Zašto je američka vlada na strani muslimana koji su rešeni da odvoje Kosovo od Srbije? Šta se postiže stvaranjem nove muslimanske države u blizini Evrope?

Čijim interesima služi Vašington? Očigledno ne našim. Niti evropskim.

I, molim vas, nemojte više onih gluposti o ''građenju slobode i demokratije''. Kao što je jedan od najpoznatijih britanskih konzervativaca, Peregrin Vorstorn, napisao 20. februara, američka reputacija ''savesti Zapada fatalno je oslabljena''.

Navodno je naše vreme era globalizma i stvaranja jedinstvenog sveta. Drevne evropske nacije se pretapaju u Evropsku Uniju, jednu novu super-državu. Američke korporacije sada imaju transnacionalne interese lišene bilo kakvih nacionalnih privrženosti. Ipak, SAD se svojski trude da rastoče jednu malu balkansku državu u još manje konstitutivne delove. Zašto se ovo događa? Zašto je Buš naredio američkim marionetama u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj da odmah priznaju istorijsku srpsku pokrajinu kao novu muslimansku državu?

Da li je nova država Kosovo, kako govore glasine, kompenzacija Ričarda Perla [ još jedan poznai neokonzervativac i lobista za turske interese – prim. prev. ] Turcima, ili objašnjenje leži u činjenici da je za Imperijine konzervativce bilo lako da demonizuju Srbiju koja, poput Palestine, Iraka i Irana, nema nikakvu međunarodnu medijsku prohodnost, kako bi stvorili presedan po kojem je Vašington taj koji odlučuje koja teritorija će pripasti kome i ko će njom da vlada. Klintonovo bombardovanje Srbije bilo je presedan za Bušovo bombardovanje Avganistana i Iraka, i sada Afrike, a sutra Irana i Sirije.

Onog dana kada Imperijini ludaci budu bombardovali Rusiju ili Kinu, svi smo pečeni.

Budite mačo super-patriota, verujte svojoj vladi, pomozite da svet izgori. To je američki način.

Pol Kreg Roberts bio je Pomoćnik ministra finansija za vreme prvog mandata Ronalda Rejgana i jedan od tvoraca Rejganovog ekonomskog plana. Takođe je bio član uredništva Vol Strit Džurnala. Nosilac je francuske Legije časti.

VDARE.COM

http://vdare.com/roberts/080224_empire.htm

 

 

 
 
Copyright by NSPM