Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet - prenosimo Tanjug

 

 

Boris Šmeljov

Scenario bio kao za "Oluju"

BEOGRAD, 10. avgusta (Tanjug)

U Južnoj Osetiji je ponovljen isti scenario kao kada je sprovedena akcija "Oluja" u Hrvatskoj, izjavio je u intervjuu za sutrašnje "Novosti" dr Boris Šmeljov, ugledni moskovski politikolog i predavač na ruskoj Diplomatskoj akademiji.

"Tada su hrvatski vojnici sproveli neviđeno brutalnu akciju, pobili su mnogo civila, ali Zapad se pravio da to ne vidi. Sada su to učinili Gruzini, primenjujući tešku artiljeriju i raketne sisteme 'grad'. Razlika je u tome što Milošević tada nije mrdnuo prstom da pomogne Srbima u Krajini, a rusko rukovodstvo je dalo komandu svojoj armiji da uđe u Južnu Osetiju, a Crnomorska flota je ušla u teritorijalne vode Abhazije", rekao je Šmeljov.

Na opasku da ruski analitičari ističu da su isti vojni američki instruktori obučavali Hrvate, zatim Albance, i sada Gruzine, moskovski politikolog je odgovorio da "u SAD postoji moćna vojna struktura 'penzionisanih generala i pukovnika' koji se bave obukom armija i oružanih struktura onih zemalja i naroda koje podržava američko rukovodstvo".

"Jasno je da su ti instruktori pod kontrolom CIA i Pentagona. A onaj ko ima podršku Pentagona ima i podršku američkih moćnih medija", rekao je on.

"Taktiziranja Moskve sa Tbilisijem više neće biti. Uskoro će se u Moskvi doneti politička odluka o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, koje i inače žele da se prisajedine Ruskoj Federaciji. Bilo kakva neodlučnost ruskog rukovodstva i odugovlačenje sa odlukom o priznanju Južne Osetije i Abhazije štetilo bi interesima Rusije", ocenio je Šmeljov.

On je rekao da se "posle poslednjih izjava premijera Putina, koji je razgovarao sa osetinskim izbeglicama, kao i ocena predsednika Medvedeva, teško može dogoditi da se brzo zaborave žrtve i počne pregovarati sa Sakašvilijem, koji je dao komandu da se napadne Chinvali i gađaju ruski mirotvorci", dodavši da je "pitanje dana kada će Rusija priznati Južnu Osetiju i Abhaziju".

"Zapad će opet preko TV kanala pokušati da stvori užasnu sliku o Rusiji. To će biti tako do izbora u Americi. Tada će se ili krenuti putem ka zbližavanju s Moskvom ili će Amerika i Rusija ući u novi oblik 'hladnog rata'", naglasio je Šmeljov.

On je izneo mišljenje da je "dobro da Rusija pred svetsku javnost izađe sa idejom da se otvori tribunal koji bi se bavio zločinima nad stanovništvom u Južnoj Osetiji".

"Treba sačekati reakciju Zapada. Kroz istoriju su Rusi i Gruzini bili prijatelji. I sada mi nemamo ništa protiv Gruzina, ali poslednjih dana definitivno je postalo jasno - Sakašvili je zločinac. Jasno je i to da s njim Medvedev i Putin neće sesti za sto. Druga je stvar što će se sa Gruzinima sigurno pregovarati", rekao je Šmeljov.

Istovremeno, ruski politikolog je ocenio da su "Srbi propustili šansu za podelu Kosova, između ostalog, i jer je rukovodstvo bilo neodlučno".

"Nisu hteli da se zameraju pre svega Amerikancima, a zatim i zapadnoevropskim zemljama, jer žele u EU", rekao je on.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM