Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Politiku

 

 

Gotov nacrt vojvođanskog „ustava”

Stranke vladajuće koalicije u Vojvodini usaglasile tekst nacrta Statuta pokrajine. – Umesto zakonskih odluka, pokrajinski parlament će donositi skupštinske odluke, a Pančevu ipak dat status centra pokraj

inske uprave

Novi Sad – Vladajuća koalicija u Vojvodini usaglasila je stavove o nacrtu Statuta Vojvodine i usvojila jedinstvenu verziju ovog dokumenta, koji je, i pre nego što se pojavio, izazvao burnu reakciju opozicije.

Zbog interesovanja i polemika koje su izazvale prve nezvanične informacije o sadržaju budućeg najvišeg zakonodavnog akta Autonomne Pokrajine Vojvodine, „Politika” objavljuje predlog nacrta ovog dokumenta, koji bi narednih dana, nakon što ga još jednom „pročešljaju” rukovodstva stranaka vladajuće koalicije ili njihovi poslanički klubovi u pokrajinskoj skupštini, trebalo da bude upućen na dvonedeljnu javnu raspravu i istovremeno objavljena na sajtu Skupštine Vojvodine.

Predlog nacrta Statuta Vojvodine usaglasile su poslaničke grupe u vojvođanskom parlamentu: Za evropsku Vojvodinu, Mađarska koalicija, SPS – PUPS – PVRER (Pokret vršačka regija) i LSV – Zajedno za Vojvodinu.

Kako se navodi u dokumentu u koji je „Politika” imala uvid, sva mišljenja, primedbe i predloge tokom javne rasprave mogu se dostaviti do30. septembra 2008. godine Koordinacionom telu ili pojedinačno poslaničkim grupama u Skupštini AP Vojvodine koje su predlagači nacrta.

Opozicione partije – Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Srpska radikalna stranka, koje nisu imale uvid u radnu verziju nacrta Statuta, već su detalje saznale iz medija, iznele su oštre kritike nekih idejnih rešenja. Opozicija je zamerila vladajućoj koaliciji što je predložila da se umesto Izvršnog veća Vojvodine ubuduće koristi naziv pokrajinska vlada, kao i da se pokrajinskom parlamentu da ovlašćenje da donosi „pokrajinske zakonske odluke”.

Radikali i narodnjaci su ocenili da Vojvodina time dobija obeležja državnosti, odnosno da ona novim statutom dobija zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te da taj dokument nije u skladu s Ustavom Srbije. DSS je bio najoštriji u oceni saopštivši da je nacrt pokrajinskog statuta „zapravo prepisani recept rasturanja bivše Jugoslavije”.

S druge strane, vojvođanski premijer Bojan Pajtić (DS) rekao je da će se u novom statutu Vojvodine naći one novine koje je uveo Ustav Srbije u naš pravni sistem, odnosno da su u pitanju nove nadležnosti u oblasti privrede, saobraćaja i infrastrukture, sve u skladu sa Ustavom Srbije.

Pajtić je podsetio da Skupština Srbije mora da da saglasnost na taj akt. On je rekao i da pokrajina nema pravo na zakonodavnu vlast, niti na vrhovne sudove ili policiju.

Čini se da su neke kritike uticale na sadržaj teksta statuta. U poslednjoj verziji nacrta Statuta Vojvodine, koju objavljujemo, više se ne pominje da će vojvođanski parlament donositi „pokrajinske zakonske odluke”, već je umesto toga ubačen termin „pokrajinske skupštinske odluke”.

Ipak, termin pokrajinska vlada je zadržan, kao i predlog da Vojvodina ima pravo da osniva svoja predstavništva u inostranstvu, čemu se opozicija takođe oštro protivi.

Jedna od važnijih promena u odnosu na predlog teksta statuta koji su sačinile DS – G17 plus i SVM, a o kojem smo ranije pisali, odnosi se na to da je i Pančevo dobilo status centra jednog od sedam pokrajinskih upravnih okruga (ranije bilo predloženo šest).

Liga socijaldemokrata Vojvodine predlagala je, između ostalog, i uvođenje institucije predsednika Vojvodine, kao i osnivanje vojvođanske policije, ali su, čini se, za sada odustali od tih predloga.

O nacrtu i sugestijama sa javne rasprave, vojvođanski poslanici će raspravljati na sednici zakazanoj za 14. oktobar, dan pre isteka zakonskog roka, a zatim tekst novog statuta ide u Skupštinu Srbije.

P. R.

 
 
Copyright by NSPM