Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Savremeni svet

 

 

Mikis Teodorakis

Dosta izdaje!

Nezavisno od rezultata američkih izbora, dakle nezavisno od toga ko će biti budući predsednik, kolosalna ratna mašinerija već se uveliko zahuktala sa ciljem da uništi sve one koje smatra svojim neprijateljima. Čak i one kao što je Grčka, koja ne sledi slepo njena naređenja, zatim Iran, Koreja, arapski svet, ostali nepokoreni, i naravno direktno Rusija i još dalje Kina.

Onda će doći na red „nevaljali” narodi Južne Amerike. Direktna i smrtna opasnost, perfidna, sa mnoštvom pipaka kao hobotnica pojavljuje se polako ali stabilno na pozornici svetske istorije. Današnja meta je Balkan, sa glavnim saveznikom „Velikom Albanijom”. Počinje se od Kosova uz saradnju odgovornih za masovna ubistva članova UČK.

Kao da sve to nije dovoljno: nekoliko „naučnika” izabralo je amfiteatar Univerziteta Pantio kako bi javno saopštili svoju podršku jednom od glavnih zahteva „Velike Albanije” – okupaciji Epira, sve do Preveze, uz obrazloženje da je isti kraj pripadao albanskim Camima, koje su Grci oslobodioci krajem Drugog svetskog rata navodno zločinački proterali.

Naravno da se radi o organizovanoj provokaciji SAD, kojoj je cilj da se ispitaju naše reakcije i da se izvrši psihološka priprema za teritorijalno proširenje Albanije, posle Kosova i Metohije, na jedan veliki deo albanofonih u BJR Makedoniji, a potom i na naše teritorije.

Sa druge strane, svrstavanje Turske uz SAD. po pitanju KiM, koja je među prvima pohitala da ga prizna, priprema teren za lukave planove na račun naše zemlje i to ne samo po pitanju egejskih ostrva i Kipra nego i muslimanske manjine u Trakiji koja, sledeći primer Kosova i Metohije, može da zatraži nezavisnost.

Političke vođe BJR Makedonije izgleda poznaju iz prve ruke planove SAD i zato se drže svog arogantnog i beskompromisnog stava.

Doista, u ovom trenutku i oni se slažu s politikom koju smo naveli. Šta će, međutim, biti kada započne sledeća faza proalbanske taktike, kada se njihova državica bude prepolovila, jer, treba da znaju i oni, kao i SAD, da mogu sami sebe da nazivaju Makedoncima, ali da su prema plemenskom poreklu Sloveni, te da se zbog toga u suštini ubrajaju među neprijatelje SAD, zajedno sa Rusijom, Srbijom, ali i Bugarskom, koja, takođe, ne bi trebalo da gaji iluzije.

Vraćajući se na nas Grke treba da sagledamo da se stvari odvijaju onako kako se odvijaju i da je situacija više nego tragična, jer nam Amerikanci nikako ne veruju, koliko god im se klanjale razne proameričke vođe, i to zato što nas se boje, mrze naš narod, za koji su sigurni da u svojoj ogromnoj većini odbacuje njihove ratničke planove. Zato žele da nas na svaki način kazne ukoliko svi zajedno ne odlučimo da kleknemo i da im poljubimo stopala, zaklinjući se da ćemo od sada pa nadalje biti dobri i poslušni prema bilo kakvoj njihovoj politici.

Ali, pošto je ta igra za nas u svakom slučaju izgubljena, barem padnimo uspravne glave. Ne očekujmo pomoć niotkuda. Saveznika nemamo, jedino sami sebe, pa se onda pobrinimo da budemo barem hrabri i ponosni, zašto ne i radosni, donevši veliku odluku da budemo svi složni kao pesnica pred izdajom i nečašću koja kuca na naša vrata.

Jer, izdaja je priznanje KiM bez odobrenja međunarodne zajednice UN, dakle pokrajine koja je vekovima deo Srbije. Jer, kako bismo se mi danas-sutra osećali kad bi nam oteli pola Kipra, Trakiju ili Epir?

Kao što je nečasno trpeti prezir i uvrede građana BJR Makedonije ušančenih u američke rovove, moliti i tražiti posredstvo Amerikanaca gubeći dan za danom sve više svoje dostojanstvo i ponos.

Zatvorimo granicu, prestanimo sa privrednim i diplomatskim aktivnostima i ostavimo ih da se zovu kako žele, ismejavajući sami sebe.

Treba da prođemo i kroz ovo novo iskušenje uspravne glave. Biće nam mučno i teško, ali za nas je najbitnije da ostanemo Grci, a tako će i biti ukoliko ne zaboravimo kroz koja smo sve iskušenja do sada prošli i izašli kao pobednici.

Tako će i ubuduće biti.

(Pismo poznatog grčkog kompozitora i revolucionara Mikisa Teodorakisa, upućeno grčkoj javnosti u TV emisiji Lakisa Lazopulosa, objavljeno je potom u dnevnoj štampi i na mnogim internet stranicama)


[objavljeno: 04/03/2008]

 

 

 
 
Copyright by NSPM