Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Press

 

 

Dragan Vučićević

ZATO ŠTO DAČIĆ NIJE GLUP

Oni koji i dalje veruju da će Ivica Dačić ući u vladu sa Tomom Nikolićem i Vojom Koštunicom potcenjuju njegovu inteligenciju i precenjuju njegov strah od seksualno-korupcionaških afera kojim ga ovih dana ucenjuju. Ili to, ili su glupi. A Ivica Dačić je sve, ali glup nije.

Čovek koji je za samo sedam i po godina uspeo da od omraženog i prokaženog SPS-a načini partiju koja je prihvatljiva svima i od koje bukvalno zavisi srpska budućnost, takav čovek, dakle, može biti sve i svašta, ali nikako ne i naivan igrač. Čovek koji je karijeru započeo kao Slobin potrčko, dečko iz Žitorađe kome je dugo vremena glavna referenca bila to što je školski drug Cece Ražnatović, a presudni talenat bio sposobnost da, bolje od Bićka, imitira Slobu Miloševića, izrastao je u jednog od najsposobnijih srpskih političkih lidera. Taj i takav Ivica Dačić znaće kako da umiri omatorele boljševike u vrhu SPS-a. Taj i takav Ivica znaće i kako da najbolje naplati svoju poziciju na idealnoj sredini srpske političke scene.

Dačić će, dakle, posle višenedeljnog medijsko-političkog igrokaza, na kraju sasvim sigurno ući u vlast sa Tadićem. A ako bude dovoljno taktičan, posle jedno tri godine vlasti „žuto-crvene koalicije", Ivica će postati još ozbiljniji igrač, on će biti nezaobilazan akter u bar još dve srpske vlade. Mnogi to ne vide, ali lider SPS-a danas ima jedinstvenu priliku da postane „Koštunica umesto Koštunice". Srednji igrač, bez koga je nemoguće napraviti vladu, srednji vezni koga ne moraš voleti, ali ga moraš uvažavati i koji uvek igra na rezultat.

E, sad, istina je da Ivica Dačić ovih dana ima ogromnih problema. Prete mu sa svih strana. Ucenjuju ga transkriptima, „koferom", uzmemiravaju mu ženu, decu, prebrojavaju mu ljubavnice... Te će pretnje i te će ucene postajati još veće i još konkretnije kako bude odmicalo vreme i kako savez DS-SPS bude postajao očigledniji. Ali, to je nešto što se u borbi za vlast u Srbiji podrazumeva. I Ivica to dobro zna.

Na kraju, da se razumemo, nova vlada, nova „neprincipijelna" DS-SPS koalicija jeste i poslednja nada za demokratsku, normalnu Srbiju. To je i ispit zrelosti za Borisa Tadića. Sada više, ni on, ni ovi oko njega, nemaju prava na grešku. Nema popravnog, nema druge šanse.

A mi? Šta ćemo mi, sinji kukavci? This time next year... Pukovnici ili pokojnici...

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM