Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

BETA

IZJAVA  Đorđa Vukadinovića povodom izglasavanja Rezolucije Skupštine Srbije o mandatu za progovore o budućem statusu Kosova i Metohije

  BEOGRAD, 21. novembra 2005. (Beta)

- Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da usvajanjem Rezolucije za pregovore o Kosovu i Metohiji nije postignuto puno jedinstvo srpske političke scene po tom pitanju ali da je postojao "vidan" napor da se to učini.

  Vukadinović je, u izjavi za agenciju Beta, istakao da je takvoj  situaciji doprinela "nemoć i nesposobnost" političkih aktera da  svoje političke animozitete i političke interese, makar privremeno, "gurnu" u drugi plan.

  "Duge godine neprestanih sukoba i žestokih polarizacija na  političkoj sceni onemogućile su i gotovo uništile potencijal za  konsenzus i kompromis po bilo kom pitanju u srpskoj politici", istakao je Vukadinović.

  "Bili smo na ivici potpunog konsenzusa, ali su prevagnule neke unutar stranačke kalkulacije i nesuglasice unutar Demokratske stranke (DS) koje su rezultirale da se DS postavi na takav način - da se pojave u   parlamentu ali da budu uzdržani", dodao je Vukadinović.

  On je takođe ocenio da je stav DS posledica "žestokog  razmimoilaženja" unutar stranke po tom pitanju i posledica  "unutarstranačkog kompromisa koji je onemogućio unutarskupštinski konsenzus".

  Objašnjenje demokrata da u rezoluciji postoji veliko ograničenje - da se bilo kakav dogovor mora smestiti u postojeći ustavni okvir Srbije, Vukadinović je ocenio kao "formalističko i neuverljivo".

  Prema njegovim rečima, činjenicom da ipak niko nije glasao protiv usvajanja Rezolucije izbegnuta je "potpuna bruka i fijasko" u republičkom parlamentu.

 
     
     
 
Copyright by NSPM