Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KULTURNA POLITIKA

Kulturna politika - Prenosimo Kurir

   

SRBIJA DO TOKIJA

Dragoljub Petrović

CECULIT

Fotografija pravoslavnog celulita na hrišćanskoj zadnjici ''srpske majke" objavljena na naslovnoj strani Kurira, daleko je manje opasna po Svetlanu Ražnatović od mogućnosti da neki tabloid objavi skenirani presek njenog mozga. Celulit, obično, može da se skine. Sa mozgom to ide malo teže. Posebno kad celulit nema za šta da se uhvati. A osobito ako deo gde je mozak zahvati opasnija boljka od celulita - ceculit. Jedan od simptoma ceculita može se pročitati u najnovijem broju čuvenog tabloida Svet. Tamo je Cecin PR, imena Sreten, koje se može rimovati na razne načine, postavio krucijalno pitanje - "kako ona komentariše taj peh, sa zadignutom haljinom na kojoj se vidi zadnjica".

A ona je mudrošću dalaj-lame odgovorila da je najviše brine što će "te fotografije videti njen otac i njena deca". Majku nije pominjala. Možda je nepismena, pa ne čita novine. Možda je i pismena, al' ne gleda slike, nego ulazi u srž teksta. Znači, tući će me tata što imam celulit. Popa, kao "velika hrišćanka", neće smeti da pogleda u oči. Pop, inače, kad ide kod nje da lomi kolač na Svetog Nikolu automatski prekida post jer već smatra da se omrsio. Treba je razumeti. Ona inače tera modu "jesen/zima u Teheranu", tako da joj deca dosad nisu videla nijedan deo tela osim nosa i prstiju na rukama. Samo što deca idu u englesku školu, gde idu deca svih osoba koje se busaju u silikonske grudi kao veliki Srbi i veliki pravoslavci, a decu u tom uzrastu još ne uče kako se na engleskom kaže: "Zašto tvoja mama ima onolike sise?" Ne mora da brine. Valjda ih u tom uzrastu neće učiti ni kako se kaže: "Zašto tvoja mama diže suknju pred 100.000 ljudi. A ispod suknje nosi nešto što liči na ništa".

Tabloidi u svetu imaju jedan zajeban običaj - da objavljuju slike poznatih bez gaća, bez zuba, bez grudnjaka, a domaći tabloidi najveću zvezdu, koju bi britanski San već raščerečio na komade, ne diraju. Maze je, paze, ne puštaju njene slike bez gaća, ali povremeno puštaju njene izjave i intervjue bez mozga. I u nedostatku slika bez gaća stave neki ingeniozni bezmoždani citat na naslovnicu. Jedino se Kurir osmelio da prekine "omertu". Umesto maski, pale su gaće. Verovatno najidiotskija stvar u istoriji tabloida desila se nedavno - tada je Ceca lično, srpskim makazama, presekla vrpcu na ulazu u nove prostorije tabloida u punom koloru na 32 strane. Zamislite Britni Spirs ili Madonu kako presecaju vrpcu za novi objekat Dejli mirora. A već sutra gledaju svoj iskadrirani celulit na četiri stupca u punom koloru na 32 strane. Samo to kod nas nema. Ceca je Bog. U punom koloru. Izvinjavamo se Bogu, ali je tako.

Na Ušću su bili svi koji drže do sebe. Drugi najpoznatiji izdanak Žitorađe Ivica Dačić i najpoznatiji izdanak svih osoba koje su pale s duda - Milorad Vučelić. Oni su emotivno vezani za to mesto. Ušće je, dokazano, ukleto - kad god se na njemu skupi više od 100.000 ljudi, tu sevne neka guzica, pa makar i s celulitom. Prvi put pre nekih 17 godina, a sad jopet. Obe guzice imaju zajedničku crtu - kako su oni postajali slavniji i bogatiji, tako je Srbija postajala siromašnija i usranija. Onog prvog su baš ove godine sahranili s "lopatom", naknadno zamenjenom za krst. Ona bar nema problema s verom - "veliki je vernik". Toliki, da na jednom snimku "Očenaš" čita s papira. Zato "Isuse, daj mi lavlje srce" peva iz glave, u prikladnoj svilenoj haljini devičanski bele boje, koja je u gornjem delu kandiduje za boginju plodnosti. Mada, taj deo tela nije dobila od Boga, već verovatno od nekog "akademskog vajara".

Osim što sarađuje s "akademskim vajarima", skoro pa da je pametna ko "akademski građanin". Piše u Novostima, omiljeni pisac joj je Šekspir, a omiljeni filozof - Vuk Karadžić! Valjda će joj naknadno otkriti da "Crven ban" nije filozofska knjiga. Istorijska ličnost, naravno: Arkan. Dobro joj nisu ponudili da navede tri istorijske ličnosti. Pored istorijskog Šiptara i istorijskog Legije, nešto manje istorijski Tesla pao bi najmanje na četvrto mesto. A ta "istorijska ličnost" za koju je bila udata, jedna osoba koja se vazda držala svih deset božjih zapovesti, poginula je kao i sve "istorijske ličnosti" - pod misterioznom okolnostima u separeu hotela "Interkontinental". I to očekivano. "Ličnosti" takvog kalibra retko odlaze u večna lovišta neočekivano. A ponajmanje od posledica srčanog udara. Zato su istorijske.

Roditelji su želeli da bude veterinar. Ona je izabrala pevanje. Lakše je od štrojenja veprova. Kad pevaš, možeš da uštrojiš celu naciju. Nacija u krizi identiteta, koja je rasla istim tempom kako je Ceca formirala identitet, više ni sama ne zna da li su za nju zaduženi veterinari ili đubretari. Takvima je najlakše uvaliti ceculit. Zna to Ceca.

 

 

 
 
Copyright by NSPM