Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KULTURNA POLITIKA

Fenomeni

   

Svetlosti pozornice

Vladimir Jokić

Da, to su bili dani

reminiscencije
Prvi čin
HUNI
Uz maršala Tita, junačkoga sina, nahrupilo to odasvud i oslobodilo vile, kuće, stanove, nameštaj, svilene balerine i dvorski baršun. Mašinbravari, abadžije, učitelji, stolari, rečju - poštena inteligencija naplatila je svoju borbu za slobodu potlačenih radnika i seljaka. Uz druga drug.
U tunelu, usred mraka, zasijala je zvezda petokraka. I sijala, sijala, sijala...
Znam, i sam sam bio obasjan...
Drugi čin
AVARI
Dogodio se narod! Valjalo se to sa svih strana s pesmom na usnama i gnevom u srcu. Širilo to istinu o pravednoj borbi protiv birokratije, autonomije i ostalih negativnih pojava. Mladi i lepi, u džemperima i šlofjankama, samosvesni i nepokolebljivi, jurišali su na otuđene roditelje i tražili svoje u ime poniženih i uvređenih.
I dobili su.
Vile i stanove, armanija i rolekse, glisere i avione...
Znam, gledao sam...
Treći čin
MI
Zima našeg nezadovoljstva. Na izmaku te jadne 1996. i početkom 1997. na trgove i ulice uklete zemlje izlilo se očajanje, prkos i bes. I nada. Pištaljke, šerpe i lonci protiv kordona. Mi protiv njih. Protiv gluposti i mraka, za dostojanstvo i budućnost.
Za mrzlih večeri, s bubnjarima na čelu, vijugala je reka nepristajanja na poraz. Čeda Jovanović je stizao svuda, Bojana Lekić i Šutanovac rame uz rame, Žarko Jokanović, Lečić, Lila Radonjić i Goca Suša, Basara i Vida Ognjenović, Nataša Kandić i Borka, Kojadin i Đilas... I Otpor!
Posle, iz Petog oktobra oni su prešli u blindirane džipove, ambasade, parlament, ministarstva, narodne kancelarije, ekspoziture, nacionalne televizije, upravne odbore, nova radna mesta, nove stanove i novu klasu.
A te zime našeg nezadovoljstva i posle i uvek - i ja sam bio tamo. Besplatno.

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM