Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KULTURNA POLITIKA

Fenomeni pop kulture

   

 

Dragana Kanjevac

VELIKA VRATA ZA GOLEMOG BRATA

Da li je život u Srbiji najmasovniji reality show program ikad viđen?Da vidimo šta nam treba da se kvalifikujemo za rieliti šou: stvarni ljudi u stvarnim situacijama – to valjda jesmo; izolovani – jesmo; eliminišemo se međusobno – o, da, svakako; producenti izdaju naredbe – moglo bi se reći; o našim sudbinama se glasa i van naše teritorije – i tu smo dobri. Uzbudljiv program za male pare – pa tu smo naprosto šampioni! Naspram Realne Srbije, svaki drugi rieliti šou je ništa.

Globalna poplava rieliti šou programa počinje sa novim milenijumom (sećate li se 5. oktobra?), iako se kojekakve skrivene kamere emituju još od pedesetih. Ljudski nagon za bavljenjem tuđim životima, kao i voajerskim zurenjem u saobraćajke i policijske akcije poslužio je okretnim producentima širom sveta da sa malo kinte naprave veliki profit.

Protekla godina bila je u znaku pada gledanosti rieliti šou programa u Americi i njihovog vaskrsnuća u Srbiji i sličnim Realnim zemljama. Donald Trampov Šegrt (Aprentice) posustaje u Americi, ali je pravi udžbenik kapitalizma za nas, nedorasle.Kaže mi prijatelj: 'Kad vidim onog Trampa kako otpušta ljude - smrznem se, brate, kao da je mene otpustio!' Ko će biti otpušten iduće nedelje?- zlokobno odzvanja reklama za sledeću epizodu, koju ćemo gledati i živeti još dugo.

Skrivena kamera je Srbima omiljen oblik rieliti šou programa, naročito u smislu uživanja u ujdurmama na tuđ račun. (Počeci ovog žanra vezani su za uvođenje interfona sa kamerama u novobeogradskim soliterima – babe iz komšiluka u momentu su se prešaltovale na lokalni kanal koji je non stop emitovao snimak ulaznih vrata. Idealno za praćenje ko je kada došao a naročito sa kim.) Poznato je da su domaće skrivene kamere brutalne i uglavnom spadaju u domen pandurskog zezanja. U jednoj od poslednjih epizoda Nemoguće misije na Pinku, mladom glumcu je smeštena droga u torbu, pa je palo i malo privođenje! Kakvi šaljivci! Znaju li oni da od tog zezanja može i da se umre? Ešton Kučer, voditelj MTV skrivene kamere za poznate - Punk'd, prema ovoj našoj ekipi je čisti Branko Kockica!

Nemoguća misija, Jednostavan život, Sve za ljubav, 48 sati svadba, Leteći start –Srbija se sprema za Velikog Brata! Zanimljivo je da se niko nije setio da napravi srpsku varijantu Džeri Springer šou programa, takozvani trash talk show- ološ razgovore na umne teme kao što su imam ljubomornu ljubavnicu ili zabavljam se sa pastorkom… Teško da takav program trenutno ovde ima prolaz – suviše je političkih šou programa na istom hormonskom nivou. Još nema redovnih batina kao kod Springera,   ali biće i toga, kad se medijski još unapredimo.

Srpska skupština je po broju emitovanih epizoda jedan od uspešnijih rieliti šou programa. Na dugim zasedanjima, posle toliko vožnje i putovanja (na osnovu putnih troškova poslanici su ove godine četiri puta obišli Zemljinu kuglu ne bi li prispeli u Kralja Milana) umor učini da nestanu i poslednje mrvice svakog kriterijuma i tada počinju esencijalne rasprave – na primer, o tome da li Mlađine farmerke koštaju dvesta evra i da li je istina da je iscepani džins skuplji od običnog.

Osnovana sumnja da je čitav ovdašnji život gigantski rieliti šou ili nekakav tranzicioni matriks konačno je potvrđena -gde drugo nego na teveu - u obliku Otporaša Marovića. Čovek, hvala Bogu, lepo izgleda, nasmejan, sazreo, ne vitla po ulicama, onako analogno, već se bacio na kompjutere i kreirao video igru čija je tema rušenje režima. Sve je lako, kao supa iz kesice: kupiš CD, srpsku i gruzijsku opciju preskočiš, podeliš klincima uloge i nenarodni režim je gotov. Mmmmm, fantastično!

Nas tek očekuje prava stvar: Božic Bata dovodi nam Velikog Brata. Ono što je za druge robija za Srbe je banja. Tri meseca bez računa, nabavke, prevoza, bedno plaćenog posla, i još postaneš poznat. Što se ugrožene privatnosti tiče, do toga i onako ne držimo previše. Sigurno će nam ići od ruke cinkarenje ukućana, dok će malo teže biti suočavanje sa prošlošću. Izabrani srećnici imaće zato priliku da konačno opet žive pod Vođom, makar i nevidljivim. Hoće li Veliki Bata opravdati očekivanja i bar donekle biti strog, nepravičan i lažljiv? Ovako domaća atmosfera   za naše takmičare značila bi neku vrstu prednosti igranja kod kuće , a za sve u Srbiji veliki motiv da se prijave kod Velikog Brata, zbrišu na koji mesec iz Realne Srbije i opuste se, kao ljudi.

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM