Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KULTURNA POLITIKA

Kulturna politika

   

 

Džejms Hoberman (James Hoberman)

Spilbergizacija sveta i nelagoda u njoj

Neka niko ne kaže da američka filmska industrija nije ozbiljno shvatila svoju društvenu misiju.

Skoro pre jednog ljudskog životnog veka, i usred jednog drugog rata, nekoliko stotina holivudskih filmadžija se okupilo u studentskom naselju Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu. Vladalo je uzbuđenje, činilo se da su svi odlučni i ratoborni. Ulozi su bili visoki. Sastanak se održavao, kao što je rekao jedan od učesnika, na "dometu topovskog đuleta" od studija u kojima rade.

Holivud na nišanu: tog prvog vikenda u oktobru 1943. godine održan je Kongres pisaca; organizovalo ga je udruženje pod nazivom Mobilizacija holivudskih pisaca, zvanično su ga pozdravili predsednik Frenklin Ruzvelta (Franklin Roosevelt) i potpredsednik Henri Valas (Henry Wallace) (kao i bratsko udruženje Pisci i umetnici Sovjetskog Saveza); kako je i objavio Robert Rosen (Robert Rossen), scenarista studija Warner Brothers i predsedavajući Kongresa, glavna tema i poruka tog skupa je da filmovi imaju moć da utiču na ponašanje ljudi, da pomognu pobedi nad silama Osovine i pozitivno oblikuju svet posle rata.

Na Kongresu su učestvovali uglavnom scenaristi. Neki od njih su bili komunisti, ali ne svi. Deril F. Zanik (Darryl F. Zanuck), jedan od vodećih menadžera u produkciji studija Twentieth Century Fox, govorio je u subotu ujutro, u okviru panela pod naslovom "Odgovornost filmske industrije". "Mi moramo da odigramo svoju ulogu u rešavanju problema koji muče svet", rekao je. "Moramo početi da na filmu realistično prikazujemo uzroke ratova i panike, kao i društvene preokrete, depresije, gladovanje, nestašice, nepravde i varvarizme, bez obzira pod kojom se maskom oni pojavljivali".

U toj stvari se nije mnogo šta promenilo ni kada je civilizacija pobedila fašizam – Holivud je i dalje smatrao da ima značajnu ulogu u promeni sveta i da je urgentno potrebno da je on odigra. Četiri godine kasnije, Zanik je opet bio korak napred u odnosu na svoje kolege: producirao je Gvozdenu zavesu (Iron Curtain) (prvi holivudski prikaz komunističke špijunaže) i ubrzo, slaveći rane uspehe u hladnom ratu (letovi iznad sovjetske blokade da bi se snabdeo Zapadni Berlin), film Vazdušni most (The Big Lift). U tom trenutku su već neki od najuglednijih ličnosti sa Kongresa – Rosen, Džon Hauard Loson (John Howard Lawson), Edvard Dmitrik (Edward Dmytryk) – bili su na crnoj listi, a neki čak i u zatvoru zbog nedovoljnog skrivanja svojih komunističkih uverenja.

Ti njegovi potezi zaista jesu izmenili politiku fabrike snova: Holivud se pokazao odgovornim i igrao svoju ulogu u javnosti tokom hladnog rata. Studiji su producirali filmove antikomunističkog crnog talasa, zatim u saradnji sa Pentagonom snimali korejske ratne drame i filmove u kojima se slavi nova tehnologija u ratnoj avijaciji, a potom, prikazujući spektakularne storije iz drevnog Rima ili Starog zaveta, pomagali da se u američkoj naciji probudi osećaj kako joj je dosuđena velika sudbina. Manje očigledno, filmska industrija je pomagala održanju status quo radeći na stvaranju konsenzusa, na prilagođavanju i uljuljkivanju kao delu procesa koji je francuski filozof Žak Elil (Jacques Ellul) nazvao "sociološka propaganda".

U vreme Kenedija, kada smo svi uvežbavali kako da skočimo pod sto i zaštitimo se rukama kad padne atomska bomba, Holivud se držao kao je spreman da krene u rat, iako mu još nije sasvim jasno kom ogranku vlasti treba da se pokorava – Pentagonu ili predsedniku. Ministarstvo odbrane je 1963. godine odbilo da pomogne studiju Paramount u snimanju filma o vojnom udaru Sedam dana u maju (Seven Days in May), iako je, kako kaže Kirk Daglas (Kirk Douglas), producent i glumac u tom projektu, sam Džon F. Kenedi podržao projekat. Ministarstvo nije htelo da pomogne ni studiju Columbia u snimanju filma Osigurano (Fail-Safe) o nuklearnoj katastrofi. Autori rivalskog filma o atomskoj apokalipsi, Dr Strejndžlav (Dr. Strangelove) – inače retkog primera nedvosmisleno kritičkog holivudskog filma – postupio je pametnije i nije ni tražio pomoć. U međuvremenu, naoružan informacijom da se pripremaju dva filma o slučajnom izbijanju nuklearnog rata, general Kertis Lemej (Curtis LeMay) je ohrabrio Universal da 1963. godine snimi Sastanak orlova (A Gathering of Eagels), film posvećen Strateškoj komandi vazduhoplovstva.

Kako su šezdesetih godina postali motor filmske industrije u kojoj je narcisizam jedan od nezaobilaznih elemenata, glumci su počeli da prelaze iz jednog studija u drugi. Džon Vejn (John Wayne) je bio tek prvi holivudski "borac za slobodu" koji je moć koju ima kao zvezda iskoristio u svrhe političke propagande, ili, ako više volite tako da se tako kaže, u svrhe službe javnosti. ("Može li umetnost da bude korisna?", pitao se Džek Smit (Jack Smith), andergraund filmski stvaralac predlažući da se u Holivudu snime filmove u kojima bi "Toni Kertis (Tony Curtis) i Dženet Li (Janet Leigh) vredno pravili jogurt, Hemfri Bogart se borio da se u javne škole uvede predmet o osnovama građanskog prava…") 

Kada je drugorazredna zvezda Ronald Regan (Ronald Reagan) počeo svoj uspon u stratosferu šoubiznisa, za Vejnom su već bili krenuli mladi disidenti poput Vorena Bitija (Warren Beatty), Roberta Redforda i Džejn Fonde (Jane Fonda). Možda se iz njihovih filmova može iščitati nekakvo protivljenje, ali s druge strane, treba imati u vidu da je to vreme i inače bilo turbulentno i da je tada, prvi put od Velike depresije, filmska industrija bila nesolventna, te da je čak i vestern, najameričkiji od svih žanrova, u svojim poslednjim fazama postao pokretač protesta. U trenutku kada je Regan preuzeo ulogu predsednika, već je bilo sasvim normalno da zvezda svoj status koristi s nekim političkim ciljem. 

Trenutna paradigma zvezda-političara su Mel Gibson na desnici, Džorž Kluni (George Clooney) na levici i guverner Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger) u centru. Ali dovoljno je bilo pogledati prenos prošlogodišnje dodele Oskara da bi vam bilo jasno koliko je za filmsku industriju i sliku koju ona ima o sebi samoj, još uvek važno i važeće ono što je  Zanik rekao svojim kolegama: pet društveno osvešćenih filmova se bori za titulu najboljeg filma, spotovi napravljeni od inserata koji treba da nas podsete na najbolje "problematične filmove" u prošlosti Holivuda. 

*  *  *  *   

Neki režiseri sebe vide kao političke komentatore (najpre na pamet padaju vešti samopromoteri Oliver Ston (Oliver Stone) i Spajk Li (Spike Lee)). Nedavno im se u tome pridružilo i nekoliko producenata, kako na sekularnoj levici, gde je Džef Skol (Jeff Skoll), tvorac eBay-a, tako i na hrišćanskoj desnici, gde je Filip Anšuc (Philip Anschutz) koji se bavio organizovanjem sakupljanja priloga za Bušovu kampanju. Ali otelovljenje odgovornog, socijalno osvešćenog filmskog stvaraoca je čovek koji je neka vrsta rezervoara institucionalnog pamćenja u filmskoj industriji, čovek poznat pod imenom Stiven Spilberg. 

Niko posle Regana nije pokazao toliko vere da holivudska zabava može ponuditi iskupljenje. Ta vera nije bez materijalne osnove. Pre desetak godina Spilberg je bio na najvišoj tački svoje karijere što se tiče zarade, tada su dva njegova najveća hita, E.T. i Park iz doba Jure (Jurassic Park) bili prvi i treći na listi zarade svih vremena, a među prvih deset su bili i Ajkula (Jaws) i Tragači za izgubljenim kovčegom (Raiders of the Lost Ark). Ali, čak i danas se devet Spilbergovih filmova nalazi na listi od stotinu najisplativijih filmova – što je više nego što zajedno imaju njegovi najveći konkurenti Džordž Lukas (George Lucas) i Piter Džekson (Peter Jackson). 

Kao manipulator medijem, Spilberg je u društvu najvećih – "kralja ljupkosti" Volta Diznija (Walt Disney) i majstora napetosti Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock). U izvesnom smislu, Spilberg je sinteza Diznija i Hičkoka. Neverovatno prijemčiv što se tiče psihologije masovnog auditorijuma, on je istovremeno i surovo sadističan i bljutavo sladak, autor čiji prvi blokbaster počinje uvođenjem publike u zaplet sa seksom i ubistvom na vodi, gde je glavni junak ogromna ajkula koja je serijski ubica, ali je isto tako i jedini autor koji je posle Diznija mogao da bez ironije iskoristi pesmicu "When You Wish Upon a Star" (prvobitna muzika za špicu u Bliskim susretima treće vrste (Close Encounters of the Third Kind)). Spontano dajući prednost osećanjima nad razumom, Spilbergovi filmovi bestidno koriste takve asocijacije. Ali svakako da ih ne čini uverljivim samo muzika. Ajkula jako dobro pokazuje Spilbergovu spremnost da kod gledaoca izazove bol. 

Koliko god se razlikovali Diznijeva Snežana i Hičkokov Psiho, u oba filma se jasno vidi koliko je njihovim tvorcima važno da sve drže pod kontrolom – što im se i inače često pripisivalo. A ipak nikom ne pada na pamet da bi Dizni ikada mogao preispitati čistotu svojih namera, ili da je Hičkok lupao glavu oko psiholoških implikacija svojih filmova; kao najugledniji svetski autor filmova za dečju zabavu, ovaj prvi je a priori pun vrlina, dok je ovaj drugi po profesiji morbidni virtuoz prikazivanja ubistva na velikom platnu, te se od njega nije ni tražilo ili ni očekivalo da dokazuje svoje moralne vrline. Spilberg je, međutim, predstavnik jedne sasvim drugačije filmske generacije koja sada polako ulazi u godine – i koja je stoga bolno svesna sebe, ako ne i strašno nestrpljiva da konačno "uradi pravu stvar".  

U izvesnom smislu u Spilbergovom delu postoje dve sukobljene strane – Dobri Stiven snima filmove posle kojih se osećamo lepo, a njegov zli brat blizanac smišlja zabavu koja ume da bude i neprijatna. Loš Stiven se pojavio sa fenomenalno uspešnom Ajkulom u kojoj koristi još uvek neprevaziđeni mehanizam za stvaranje jeze, obogaćen post-votergejtovskim političkim potekstom u prikazivanju pretvornih i lažljivih predstavnika vlasti. Loš Stiven živi za to da teroriše publiku u ime zabave, pravi filmove kao što su smešno loš Indijana Džons i hram sudbine (Indiana Jones and the Temple of Doom), zabavno samo-refleksivni Park iz doba Jure i prošlogodišnji povremeno efektni rimejk Rata svetova (War of the Worlds)

Sinonim za Dobrog Stivena su naučno-fantastični filmovi koji s mnogo uvažavanja prilaze žanru, Bliski susret treće vrste i E. T., filmovi čija su publika deca svih uzrasta, i pri tom efektno prevazilazi Diznija upravo u njegovoj disciplini. A onda već sa adaptacijom Boje purpura (The Color Purple) 1985. godine Dobri Stiven preuzima na sebe osećaj odgovornosti koji imaju odrasli i započinje snimanje serije ozbiljnih filmova (slično pedesetogodišnjem Irvingu Talbergu (Irving Thalberg), producentu MGM-a, poznatom po kvalitetnim filmovima i sekularnom svecu holivudskog Zlatnog doba). Najvažniji među njima je Šindlerova lista (Schindler's List), okićen mnogim Oskarima, a tu je i Amistad, drama na brodu koji prevozi robove, kao i Spilbergov drugi film ovenčan Oskarom, Spasavanje redova Rajana (Saving Private Ryan). U ovom poslednjem, kao i u Šindlerovoj listi, pomalo se osećaju prsti Lošeg Stivena. Dugačka početna sekvenca iz "Dana D" koja nas uvodi u Drugi svetski rat, stravičan je atak na publiku i mnogo je više od pukog sakaćenja, otkidanja udova i masakra u Ajkuli. To je takođe virtuozni primer filmske veštine, verovatno najsnažniji pojedinačni pasaž u celokupnom Spilbergovom delu. 

Ono loše u njemu radi svoj posao – a ipak, Spilberg nekako uvek ostaje na pola puta. On nikada nije napravio neki film koji bi bio tako odvažno drugačiji poput Skorcezeovog (Martin Scorsese) Taksiste (Taxi Driver) ili možda Keri (Carrie) Brajana de Palme (Brian De Palma) ili Plavog somota (Blue Velvet) Dejvida Linča (David Lynch), ili bilo čega što je režirao Dejvid Kronenberg (David Cronenberg). Nijedan od Spilbergovih filmova nikada nije pružio epsku sliku i istorijsku perspektivu kao što je to učinio Frensis Kopola (Francis Coppola) u prva dva nastavka Kuma (Godfather). Kuka (Hook), Spilbergovo bizarno ispovedno tumačenje Petra Pana, jeste bio fijasko, ali on je isuviše razuman da bi se prepustio grande folle kao što je Kopola uradio u Apokalipsi sada. Međutim, dok polako bledi značaj drugih režisera iz njegove generacije, Spilberg nekako postaje sve značajniji. 

Budući nešto manje od umetnika, Spilberg je i nešto više od toga. On je personifikacija jedne institucije – on je genije sistema, on je čitava ta ujdurma, dodela Oskara i slično, u izdanju jednog tipa sa bradom i bejzbol kapom. Spilberg je najuspešniji holivudski režiser i najmoćniji producent, a sad i pravi mogul, suosnivač studija DreamWorks (nedavno prodatog Paramountu). On je prijatelj predsednika i holivudski ekvivalent intelektualca koji nastupa u javnosti – dok je javnost još bila pod utiskom Šindlerove liste pozivan je da kao stručnjak pred Istražnim komitetom Kongresa govori o prirodi zločina počinjenog iz osećanja mržnje. 

Ponekad se drastično precenjuje Spilbergova darovitost u domenu filmskog stvaralaštva, ali teško da se može previsoko oceniti njegova briljantnost kao igrača na sceni popularne kulture. Setite se samo njegove strategije da se pravi stidljiv kada je prošlog decembra bio trenutak da se predstavi film Minhen. Zahvaljujući takvom držanju dospeo je na naslovnu stranicu magazina Time i svoj najnoviji film pretvorio u događaj od javnog značaja; "Spilbergovo tajno remek-delo", stajalo je u naslovu. 

*  *  *  * 

Budući da je Holivud biznis koji ni časa ne zastaje, njegova je glavna obaveza – više pragmatična nego ideološka – da bude, ili da barem pokuša da svakome bude sve. Spilberg se pokazao kao najpouzdaniji barometar za tu stvar.  

Sa premijerom jedva godinu dana nakon inspirativne kampanje Džimija Kartera (u kojoj je, pored ostalih tada ekscentričnih stvari, naglašavano i kako taj predsednički kandidat veruje u postojanje NLO-a), Bliski susreti treće vrste su izmenili stari scenario invazije vanzemaljaca, kakav je postojao pedesetih godina; tako je usput, na neki način izmenjen i scenario hladnog rata u smeru vaskrslog optimizma. Zajedno sa Džordžom Lukasom (George Lucas), poslovnim saradnikom i kolegom u procesu infatilizacije, Spilberg je bio producent Reganovih izbornih spotova. Dok se u Ratovima zvezda (Star Wars) i nastavcima, Lukas pozabavio vojničkom vizijom galaktičkih sukoba, Spilberg je sa Indijanom Džonsom ponudio avanture u dalekim zemljama i detinju romansu iz predgrađa. 

Kraj osamdesetih nije bio lak za Spilberga, ali je zato početkom devedesetih njegova karijera dostigla vrhunac – upotpunjen javnom identifikacijom sa Bilom Klintonom, i vice versa. Kako kaže Spilbergov biograf Džon Bakster (John Baxter), menadžer Warner Brothers-a, Stiv Ros (Steve Ross) – koji je inače poslužio kao model za lik Oskara Šindlera – pretvorio je Spilberga u vatrenog Klinotonovog pristalicu. Posle izbora 1992. godine, Spilberg je u nekoliko navrata bio domaćin predsedniku kada je ovaj posećivao Los Anđeles; svetska premijera Spilbergovog Parka iz doba Jure (1993) održana je kao dobrotvorna priredba u Vašingtonu, u korist Children's Defense Fund, omiljene organizacije Hilari Klinton. 

Regan je na smešan način hvalio Ramba, a Klinton se sa suzama u očima divio Šindlerovoj listi. Ko sme da tvrdi da mu taj film nije ponudio koristan model, barem što se tiče intervencije na Balkanu? (Sam Klinton je rekao nešto u tom smislu kada je 1999. godine posetio albanski izbeglički logor na Kosovu.) Početkom 1994. predsednik je u časopisu Hollywood Reporter dao svoj doprinos veličanju Spilbergove karijere: "Od Ajkule do E.T. i Šindlerove liste, njegovo bogato delo nas je teralo na smeh, suze i činilo da poverujemo u sva čuda koje mašta može da smisli. Pridružujem se pohvalama njegovoj kreativnosti i viziji kojoj nema ravne". Šest meseci kasnije Spilberg je prespavao u Beloj kući – povodom zvanične večere priređene u čast ruskog predsednika Borisa Jeljcina – i narednog jutra se sa još dve zvanice, Dejvidom Gefenom (David Geffen) i Džefrijem Kacenbahom (Jeffrey Katzenbach) dogovorio da osnuju novi studio, DreamWorks. 

Delom zahvaljujući i javnom prijateljevanju Klintona sa Spilbergom i drugim uglednim ličnostima iz sveta zabave, filmska industrija je postala glavni izvor novca za kampanju demokrata. Prvi put od kasnih četrdesetih godina, Holivud se pojavio kao politička tema, i to  najizrazitije u neuspešnoj predsedničkoj kampanji senatora Bob Dola. Tri od četiri vodeća darodavca Demokratske strane bili su filmski studiji ili njihove bratske kompanije, uključujući i DreamWorks (koji je tokom Klintonovog mandata pomogao da se prikupi 15 miliona dolara). Spilberg i njegovi partneri su pokazali izvestan stepen post-klintonovskog zamora tokom kampanje 2000. godine, ali Spilberg je zadržao svoj uticaj. 

Ne mnogo poznat po zainteresovanosti za filmove (ili uopšte bilo kakvu vrstu kulturnih proizvoda), Džordž Buš je ubrzo po zauzimanju pozicije predsednika rekao da mu je Spasavanje redova Rajana omiljeni film – što je verovatno i slučaj. Spasavanje je jedan od ključnih holivudskih filmova devedesetih, značajan po tome što je oživeo disfunkcionalan žanr "ozbiljnih" ratnih filmova, ponudio viziju u kojoj je vojska izvor moralnih vrednosti, i postao izraz moćnog novog retro patriotizma. Da li bi američka istorija bila drugačija da je Spasavanje redova Rajana premijerno prikazano u leto 1996. godine, kada je pravi ratni heroj iz Drugog svetskog rata bio predsednički kandidat? (Verovatno bi se izmenila samo istorija filma, a ne istorija uopšte, budući da je bilo nužno udaljiti senatora Dola iz politike da bi se zaista moglo u potpunosti uživati u toj fantaziji.) 

Spasavanje redova Rajana je ne samo delo u slavu "najveće generacije", već je, još od vremena JFK-a Olivera Stona, i najambiciozniji pokušaj jednog holivudskog filma da se izbori za kontrolu nad nacionalnim pamćenjem. Pošto je završen hladni rat, Spilberg je predložio novi raison d'etre za američku spoljnu politiku. Ne oslobađanje Evrope, već spasavanje jednog vojnika predstavlja, kako je to kaže lik u filmu, "jednu pristojnu stvar koju smo mogli da uradimo u čitavom ovom smrdljivom haosu" da bi "zaradili pravo da se vratimo kući". Tako je film artikulisao tautologiju koju je Vijetnam uveo u američki politički diskurs – svrha rata je pružanje podrške onim vojnicima koji su već tamo. 

Spasavanje redova Rajana je bio ogroman uspeh i zaradio je preko 200 miliona dolara. Ali, kao što sugeriše Bušova simpatija za taj film, ta vizija Drugog svetskog rata je dobila kanonsku formu tek za vreme njegovog mandata. Jedva tri godine nakon što je film osvojio bioskopske sale širom zemlje, "Dan D" je zakucao na naša vrata. 

*  *  *  *  

Istorije filma i ono što Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard) naziva "filmom istorije", dve su paralelne naracije. Međutim, one su se ukrstile 11. septembra 2001. godine. Za Amerikance to nije bila samo nacionalna trauma i politička vododelnica, već i šoubiznis događaj – nešto što su milioni ljudi videli manje ili više istovremeno (a onda i mnogo puta nakon toga), nešto što će postati opšte mesto koliko i najistrajnija pop pesmica. 

Holivudski hitovi su tu da pomognu našoj naciji – ako ne i čitavoj planeti – da zbije redove, a spektakularno rušenje je njihova lingua franca. Tako je meni, koji profesionalno pišem filmske prikaze i živim šest blokova severno od Kula bliznakinja, prvi impuls bio da to opišem kao film katastrofe: "déjà vu masa koje kroz kanjone Menhetna beže od Godzile, neboderi koji nekim čudom eksplodiraju i ratnička retorika Dana nezavisnosti (Independence Day), romantični patos Titanika (Titanic), ranjena nevinost Perl Harbura (Pearl Harbor), kosmičko ludilo Dubokog udara (Deep Impact), osećanje sveta koje svojom režiserskom palicom stvara Roland Emerih (Roland Emmerich) u korist Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch)".  

Kao događaj, jedini ekvivalent 11. septembru u američkoj istoriji mogao bi biti četvorodnevni vikend kada je Kenedi ubijen. I to ubistvo je ostavilo dubok ožiljak na Holivud. U roku od nekoliko dana posle ubistva, novine su objavile spekulaciju da je sa tom tragedijom možda na neki način povezan film Mandžurski kandidat (The Manchurian Candidate) (1962) u kome se pojavljuje ubica ispranog mozga; vizuelne reference na ubistvo u Dalasu pojavile su se u holivudskim filmovima za manje od dve godine kasnije. Režiser Artur Pen (Arthur Penn) potpisuje njih nekoliko. 

Budući da je napad od 11. septembra bio prosto neverovatno televizičan, i činilo se da su holivudski filmovi s kraja veka u velikoj meri mogli poslužiti za inspiraciju, Holivud je taj napad shvatio veoma lično. Slika je opet izmenila svet. Tek što su se kule srušile, a studiji su izvestili kako ih FBI upozorava da bi oni vrlo lako mogli biti naredna meta terorista. Deset dana posle napada, Los Anđelesom je prostrujala vest da će uskoro dogoditi novi napad. Los Angeles Times je narednih dana izveštavao kako je industrija zabave zabrinuta zbog toga što "publiku možda više uopšte neće zanimati filmovi u kojima ima razaranja i terorizma". O čemu će se onda snimati filmovi? Osećajući se krivi, ljudi na čelu te industrije su obećali da će osmisliti novu vrstu socijalno odgovornog, pozitivnog filmskog pristupa. Jedan ugledni producent televizijskih filmova i mini serija žurno je ubedio New York Times da će zabava posle septembarskog napada biti "mnogo celovitija" i da se definitivno krećemo u pravcu "finijih, nežnijih filmova". 

Volter Parks (Walter Parks), producent iz DreamWorks, objasnio je da s obzirom na atmosferu koja vlada, oni više ne mogu finansirati filmove poput Mirotvorca (Peacemaker) i Dubokog udara: "Mi pravimo filmove koji na ovaj ili onaj način odražavaju iskustva koja su nam svima zajednička. Neke filmove, naprosto, od sada pa nadalje, ne možemo da snimamo". Ali, samo čas… nije li upravo razaranje ono što smo svi mi doživeli? Pokazalo se da nisu, ipak, svi tako otvoreni kao Robert Altman koje smatra da su se teroristi bavili intelektualnom piraterijom i koji je rekao AP-u da su otmičari aviona kopirali Holivud: "Nikome ne bi palo na pamet da učini nešto tako užasno da to već nije video na filmu… mi smo stvorili potrebnu atmosferu i naučili ih kako da to urade". 

Holivud je očekivao da će biti kažnjen. Umesto toga mu je stigao vojni poziv. Ubrzo posle napada, Institute for Creative Technologies (koji je na platnom spisku Pentagona) sa Univerziteta Južna Kalifornija, takođe u "dometu đuleta" u odnosu na studija, organizovao je nekoliko sastanaka sa scenaristima i režiserima. Na njima je predsedavao brigadni general Kenet Bergkvist (Kenneth Bergquist), a ideja je bila da se talenti iz filmske industrije uposle u smišljanju mogućih scenarija terorističkih napada, a zatim i odgovarajuće odbrane. (Za to vreme su oficiri za specijalne operacije u Pentagonu proučavali prikaz gerilskog rata u filmu Bitka za Alžir (The Battle of Algiers).

U Kongresu je Henri Hajd (Henry Hyde) tražio da se Holivud uključi u istraživanje koje bi omogućilo da se SAD uspešno obrate "srcima i umovima" u arapskom svetu – što će četiri godine kasnije satirično prikazati Albert Bruks (Albert Brooks) u neuspelom filmu Potraga za komedijom u muslimanskom svetu (Looking for Comedy in the Muslim World). Kakve su šanse bile da filmska industrija ne odgovori na prećutni poziv na oživljavanje Drugog svetskog rata? U proleće i leto 2001. godine Džeri Brukhajmer (Jerry Bruckheimer) je sa Perl Harburom zaradio 200 miliona dolara, ali film koji je posle septembarskog napada delovao zaista proročki bila je mešavina istorijskog ratnog epa i blokbastera sa mega-razaranjem: Obaranje crnog sokola (Black Hawk Down). Jače umetnički orijentisan, takođe u produkciji Brukhajmera, krenuo je u bioskope krajem decembra, a potom i ispunio videoteke svih američkih vojnih baza. 

Obaranje je probudilo patriotska osećanja, prizvalo antiratne proteste i podsmehe Evropljana. Budući da je vodila rat u Avganistanu i pripremala se za invaziju Iraka, državna administracija je naredne ratne i akcione filmove prigrabila kao korisne metafore. Vijetnamski film Mela Gibsona Bili smo vojnici (We Were Soldiers) i adaptacija Toma Klansija (Tom Clancy) Zbir svih naših strahova (The Sum of All Fears), u kojem teroristi planiraju da detoniraju nuklearnu bombu u Baltimoru, tretirani su kao zvanična umetnost. 

U drugoj nedelji prikazivanja Zbira svih naših strahova zvaničnici američke carine su sazvali konferenciju za novinare da bi pokazali kako su dobro opremljeni za otkrivanje bombi. Sledećeg ponedeljka, državni tužilac Džon Eškroft (John Ashcroft) je ponosno objavio da su CIA i FBI, inače trenutno pod velikim pritiskom, uspešno sarađivali na hapšenju izvesnog Abdule al-Mudžahira, rođenog kao Hoze Padila u Bruklinu. U tom trenutku on je već mesec dana bio u zatvoru kao vojni zatvorenik i osumnjičen za saradnju sa Al Kaidom na terorističkom scenariju koji je tako živo prikazan upravo u filmu Zbir svih naših strahova. 

Svi ovi filmovi su prethodili napadu od 11. septembra. Nisu bili inspirisani napadom na Njujork i Vašington, niti ratom Bušovog tima protiv terorizma, već velikom gledanošću filma Spasavanje redova Rajana, koji je zaradio 216 miliona dolara i ostao na vrhu liste najisplativijih i tokom leta 1998. godine, obeleženog gospođicom Levinski, leta tokom kojeg je i Bil Klinton pokušavao da dokaže da nije samo ljubavnik, već i pravi borac. Ako univerzum voli koincidencije, kao što je tvrdio Karl Jung u svom radu o sinhronicitetu, onda ih život u snovima voli još i više. 

Najavljen pred sam osvit novog milenijuma, kada je panika od smaka sveta dostigla vrhunac, Spilbergov naučno-fantastični policijski triler Suvišni izveštaj (Minority Report) je ušao u fazu produkcije u proleće 2001. godine, da bi onda bio završen tog jula. Sasvim primereno, prvi Spilbergov film posle septembarskog terorističkog napada, premijerno je prikazan juna 2002. godine i govorio je o takozvanom prekognitivnom policijskom radu koji, kao što su primetili mnogi kritičari, neprijatno podseća na predstavu koju naš državni tužilac ima o "preventivnom odvraćanju". U toj neočekivano savremenoj postavci zapleta, koja je uzeta iz priče Filipa K. Dika (Philip K. Dick) napisane 1956. godine, mutanti sanjaju ubistva koja će se tek dogoditi i tako omogućavaju policiji da uhapsi kriminalce pre nego što počine zločin. 

"Krivci se hapse pre nego što se prekrši zakon", kaže se u najavi filma. Na taj način je Spilberg izrazio podršku Bušovom "prenaprezanju" legalnosti u ratu protiv terorizma. 

*  *  *  

Kada su popustili prvi šok i zaprepašćenje posle terorističkog napada, holivudski stvaraoci su, naravno, osetili obavezu da se pozabave tom katastrofom. S obzirom na svoju ulogu personifikacije čitave filmske industrije, kako bi Spilberg mogao da ne bude i u tome prvi? 

U komediji o prevarantu, Uhvati me ako možeš (Catch me if you can) – najavljenoj još dok se snimao Suvišni izveštaj – oseća se rezonanca događaja od 11. septembra pošto nas taj film vraća u dane pre fatalne otmice aviona, dane kada je letenje avionom bilo nevina, seksi zabava. Ali tek je Terminal (The Terminal), premijerno prikazan u junu 2004. godine, prvo Spilbergovo delo koje je potpuno zamišljeno tokom rata i predstavlja prvi deo njegove post-septembarske trilogije posvećene terorizmu. 

Zasnovan na istinitoj priči o Irancu koju je godinama živeo zarobljen na pariskom aerodromu, Terminal direktno – doduše i oprezno – govori o paklu u koji se pretvorilo putovanje avionom i o strahu Amerike od ljudi koji izgledaju drugačije ili liče na muslimane. Stranca je tom prilikom glumio Tom Henks. On je Oskare dobio za ulogu retardiranog Foresta Gampa, a zatim i ulogu sidaša u filmu Filadelfija (Philadelphia), i nije morao mnogo da se trudi oko promene izgleda da bi odglumio predstavnika Spilbergovih benignih, pa čak i simpatičnih "drugih" – naročito ako se uzme u obzir da je kod istog režisera prethodno glumio komandanta koji je žrtva i otelovljenje američke časti u Spasavanju redova Rajana. 

Delom genije, a delom idiot, istovremeno i heroj i žrtva globalizma, Henksov Viktor Navorski je smušeni izbeglica iz izmišljene balkanske zemlje koji ne može da prođe kroz carinu (i napusti aerodrom Kenedi) zato što se tokom noći koju je on proveo u avionu u njegovoj zemlji Krakoziji dogodio državni udar. U propratnom novinskom materijalu za taj film navodi se uobičajena fraza da se Spilberg "odmah saživeo" sa situacijom u kojoj se našao Viktor; zaista bi bilo zanimljivo saznati na šta je pri tom mislio – da se osećao kao neko ko je uhvaćen u zamku, neko bez države, stranac? Da li on to opravdava novo osećanje ksenofobije i profilisanje stranaca? 

"Toliko ljudi zadržavamo da sada više nemamo gde da ih strpamo", žali se menadžer aerodroma u Terminalu, kome je dodeljena uloga negativca, ali ne tako velikog; tom replikom on najavljuje nešto što film na kraju neće pružiti. Da je Viktor došao iz Bliskog istoka, južne Azije, ili čak Bosne, to bi ovoj nimalo smešnoj komediji dalo političku oštricu i pomalo ljudskog saosećanja. Ali, kako kaže Spilberg (ili možda onaj ko priprema njegov pres-materijal), "posle filma Uhvati me ako možeš" Spilberg je želeo da "snimi nešto što će ljude nasmejati, rasplakati i učiniti da im posle svega svet opet izgleda lep". 

Drugim rečima, Terminal je zamišljen kao utešna sociološka propaganda. Strepnja je izazvana samo zato da bi na kraju bila razvejana. Naš dovitljivi Viktor se brzo povezuje sa multietničkom grupicom prijatelja. Njujorški aerodrom je u filmu Terminal nimalo zastrašujuća džungla neameričkog post-septembarskog sveta, nalik zoološkom vrtu punom ljupkih primeraka drugih vrsta. Melting pot još postoji. Stranci vole nas, a mi volimo strance. I ne samo to, Amerika je u svakom smislu "ekstra" – naime, Viktor se zaputio u Ameriku ne zbog politike ili šansi za bolji život, ne, već zato što je njegov deda u Krakoziji najveći svetski ljubitelj džeza i Viktor je tu da bi mu nabavio autogram jednog poznatog muzičara. 

Možda je Spilberg odlučio da nedotupavni apsurd Terminala predstavi kao eliksir za dobro raspoloženje zato što je Amerika već više od godinu dana bila u ratu sa Irakom u trenutku kada je on predstavio svoj novi scenario iz ere Patriotskog zakona. Nekoliko nedelja kasnije predsednik se spustio na palubu nosača aviona da bi objavio kako je "misija ispunjena". Ako je taj brižljivo osmišljen performans bio početna tačka Bušove predsedničke kampanje, kao naredni korak se može računati televizijski film DC 11.septembra: Vreme krize (DC 9/11: Time of Crisis), u kome većinu glavnih likova glume glumci koji fizički liče na stvarne ličnosti – tu je čak i Timoti Botoms koji je ranije glumio predsednika u kratkoj komičnoj seriji That's My Bush

Još pre 11. septembra naš život se odvijao u okviru jedne alternativne nacionalne naracije: 2000. godine se dogodila izborna prevara ali ta velika trauma, koja je promenila tok istorije, završila je pod šutom na Ground Zero. Kao što je, zahvaljujući terorističkom napadu, sumnjiv Bušov mandat dobio nekakav specijalan kvalitet, kao da je delo proviđenja, tako je i Četvindova (Chetwynd) dokudrama polužila kao legitimišuća alegorija. Republikanski ekvivalent za Fahrenheit 9/11, DC 9/11 se pojavio deset meseci pre dokumentarca Majkla Mura (Michael Moore), lansirajući Bušovu kampanju preventivnim udarom u domenu fikcije. Taj Buš u filmskom izdanju susreće se na nevoljama koje predstavljaju pravo iskušenje i on onda preuzima kontrolu nad situacijom – stavljajući zbunjenog starog Dika Čejnija (Dick Cheney) na svoje mesto i podučavajući mladu i nestrpljivu Kondolizu Rajs (Condoleezza Rice) svojim izlaganjem poteza u američkoj spoljnoj politici za narednih 18 meseci. (Paralelno sa transformacijom tada još neizabranog vođe u akcionog heroja odvijao se i najuzbudljiviji holivudski spektakl tog leta i jeseni – neverovatno uspešna blickrig politička kampanja koju je vodio akcioni heroj Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger).) 

U nekoliko liberalnih holivudskih intervencija tokom izborne trke 2004. godine u velikom luku se zaobilazio septembarski napad i umanjivao značaj rata u Iraku. U filmu katastrofe Dan posle sutra (Day After Tomorrow) katastrofalna klimatska promena se događa dok američkom administracijom rukovodi ratnički i anti-ekološki raspoložen potpredsednik; rimejk Mandžurijskog kandidata (Manchurian Candidate), u režiji Džonatana Demija (Jonathan Demme), vraća u prvi plan osećaj da su velike korporacije iza naših leđa skovale veliku zaveru vezanu za naftu. Kao i obično, republikanci su uveliko pretekli demokrate što se tiče sposobnosti da osmisle scenarije u životu, a ne na filmskom platnu. Da podsetimo samo na najuspešniji: u predizbornoj kampanji je Džon Keri (John Kerry), veteran i dobrovoljac iz Vijetnama, uspešno predstavljen kao kukavica ili nešto još i gore, dok su Buš i Čejni, inače neskloni borbi, predstavljeni kao odlučne ratne vođe. 

Iako je Spilberg bio konsultant u jednom Kerijevom filmu za svrhe kampanje, on sam nije javno istupio u toj izbornoj godini. (U izvesnom smislu najbolji primer spilbergizacije te godine bila je izuzetna povorka na Reganovoj sahrani – tu su svi politički sukobi pretočeni u jednostavnu, sentimentalnu priču čija glavna pokretačka snaga dolazi iz same noseće ličnosti.) U leto 2004. godine, zabavna štampa je objavila da Spilberg radi na ozbiljnom trileru o masakru izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine i tajnoj akciji Mosada protiv osumnjičenih palestinskih terorista. A onda, navodno zato što se režiser plaši da bi i sam njegov projekt mogao postati meta islamskih terorista, rad na filmu je prekinut i odložen za kasnije. Spilberg je odlučio da najpre snimi rimejk naučnofantastičnog standarda, Rata svetova (War of the Worlds), koji je ušao u fazu produkcije odmah pošto je Buš izabran. 

Nema više simpatičnih vanzemaljaca. Ništa manje ambiciozno od republikanskog kandidata, Spilberg je pokušao da ponovo prizove traumu za koju se tvrdi da je prethodila ovom ratu koji Amerika sada vodi i, što nije slučajno, da američku publiku što više uplaši. "Sve to ima mnogo veze sa onim što smo iskusili", rekao je Spilberg na jednoj konferenciji za štampu još tokom snimanja. Rat svetova je zamišljen kao univerzalan. Svako na svetu, samouvereno je predvideo Spilberg, moći će da se "identifikuje sa tačkom gledišta predstavljenom u filmu zato što je reč o porodici koja pokušava da preživi i ostane na okupu… dok se oko nje odvijaju događaji koje je strašno i zamisliti”. 

Rat svetova je počeo da se prikazuje juna 2005. godine, usred plime bratoubilačkog nasilja i terorizma u gradovima Iraka, gde je broj civilnih žrtava, dve godine nakon Bušove objave da je "misija izvršena", stigao do cifre od 25 hiljada. Što se tiče Spilbergove lične misije, on je obećao nešto više od zabave: prilazeći pretnji međuplanetarnog sukoba, Rat svetova neće biti isto što i Svemirski vojnici (Space Troopers), a "svakako ne" nalik agresivnom nezvaničnom rimejku Velsa, filmu Dan nezavisnosti (Independence Day). "Mi ovu stvar shvatamo mnogo ozbiljnije", kaže Spilberg. Rat svetova je "ultra-realističan, naj-ultra-realističniji pokušaj koji sam ikada napravio snimajući filmove što se tiče dokumentarističkog stila". 

Šta je Spilberg hteo da kaže? Iako u odgovarajućoj meri ispunjen fantastikom u predstavljanju kosmičkog džihada, zapanjujuće je to što je u Ratu svetova prvi napad Marsovaca usmeren na Nju Džerzi, radnički grad kojeg samo reka Hadson deli od Menhetna. "Jesu li to teroristi!?!??!?!", zavrištala je devojčica Dakota Fening (Dakota Fenninga) u prvom od niza prodornih vriskova. Nije samo to njeno pitanje bila "dokumentarna" aluzija na najgori dan Amerike. Bilo je tu čak i referenci na marsovske "uspavane ćelije" – a da ni ne pominjemo mizanscen od zbunjenih, prašnjavih ljudi koji ustaju iz ruševina i šuta, ili pak postera sa "nestalima", sve nalik na Njujork 2000. godine, što je nekim kritičarima delovalo kao neverovatno neukusna trivijalizacija stvarnih događaja. 

A ipak, koliko god početne sekvence bile s potpisom Lošeg Stivena, u Ratu svetova na  kraju ipak sve dolazi na svoje mesto. Narativni tok je oblikovan određenom političkom logikom. Prateći emotivni razvoj prestravljenog detetovog oca (Tom Kruz (Tom Cruise)) od nezrelog hvalisavca do ozbiljnog i odgovornog čoveka, Rat svetova predstavlja alegoriju, ako ne čak i odbranu priče kako je Džordž Buš podstaknut krizom dorastao do uloge lidera – ili barem spremnost publike da prizna da se to dogodilo. Scenarista Dejvid Kep (David Koepp) predlaže alternativno čitanje, koje bi bilo više u skladu sa interpretacijom samog Velsa, da Rat svetova pokazuje "kako je zbog lokalnih pobuna svaka američka vojna intervencija u inostranstvu osuđena na propast". Međutim, da bi to video u ovom filmu – marsovske vampirske metke kao američke borbene snage, sa sve Kruzom kao surogatom za šiitski paterfamilijas – čovek bi morao da nad sobom izvrši lobotomiju i ukloni sva narativna očekivanja koja je Holivud godinama urezivao u njegovu glavu. 

"Dokumentarni" mizanscen Rata svetova nije ostavio zato nimalo prostora za dvosmislenost. Čak je i Bil O'Rajli (Bill O'Reilly) shvatio poruku: "Insipirisan smrću i razaranjem koje su nam nanele islamske ubice… taj film nije uobičajena jeftina holivudska levičarska propaganda. Rat svetova zaista odražava poglede običnih Amerikanaca, a ne nekolicine glupaka sa Beverli Hilsa". Americi je zadat udarac i čak i oni od kojih se to najmanje očekivalo, pokazali su da su na visini zadatka. Rat svetova je najlukrativniji Spilbergov film od nastavka Parka iz doba jure iz 1997. godine. 

Minhen je počeo da se snima na dan premijere Rata svetova – i po mnogo čemu je zapravo ponavljanje tog ranijeg filma – da bi bio završen početkom jeseni. On počinje time kako se banda palestinskih terorista penje uza zid Olimpijskog sela da bi napala izraelske sportiste, zatim neke od njih ubija, a druge uzima kao taoce. Olimpijske igre se nastavljaju, iako je čitavom svetu koji to gleda preko televizije, jasno da se radi o debaklu. Spilberg sažeto prenosi poruku Oskarom ovenčanog dokumentarca Jedan dan u septembru (One Day in September) i to služeći se izvanredno montiranim mekluanovskim ludilom; kao i u slučaju Spasavanja redova Rajana, ništa se u tom filmu ne može meriti sa početnim scenama. 

Nakon katastrofe ne sledi, kao u Ratu svetova, bežanje, već, kao u Spasavanju, metodična osveta. U prvoj od ne mnogo verovatnih, ali zato metaforički zamišljenih scena Golda Meir lično organizuje udarnu jedinicu Mosada koju će voditi njen omiljeni telohranitelj koji nosi tajno ime Avner (Erik Bana). Tim dobija spisak od 11 ljudi koje treba da likvidira; taj zadatak ih vodi od Rima do Pariza, Kipra, Bejruta, Atine i Londona. Priča je uzeta, što Spilberg izigravajući lažni stid nije hteo da kaže sve dok film nije pušten u bioskope, iz knjige Osveta Džordža Džonasa iz 1984. godine – inače često osporavanog i u suštini neproverivog prikaza te operacije onako kako ju je piscu ispričao čovek koji se predstavio pseudonimom Avner. 

Kao i u Osveti, i u adaptaciji koju je 1986. godine producirao HBO pod naslovom Mač Gideona (Sword of Gideon), komandosi su istovremeno i superkompetentni i moralno zbunjeni. Možda čak više zbunjeni od komandosa koji danas operišu u svetu. Zastrašujući uvod sa bandom palestinskih terorista koji uleću u izraelski deo Olimpijskog sela najsnažnija je scena u čitavom filmu delom i zato što priziva do tog trenutka samo zamišljani prikaz otimanja četiri američka aviona 11. septembra. I kao i Danu D, u Spasavanju, taj uvod kod uplašene publike budi želju za osvetom. 

S jedne strane, a što bi Spilberg mogao da navede kao primer "ultra-realizma", teroristi tog drugog Crnog septembra su prikazani tako da predstavljaju jasnu anticipaciju Al Kaide. S druge strane, što se tiče fantastike, Minhen odlučno pokušava da humanizuje palestinske "druge". Oni nisu ni simpatični stranci iz Terminala, niti zastrašujući vanzemaljci u Ratu svetova, već su ti polurazličiti Palestinci primer jedne nove dijalektike, njih sa izraelskim neprijateljem povezuje to što su i jedni i drugi žrtve. 

Veliki deo krivice za tu "moralnu ekvivalenciju" pripisan je scenaristi Toniju Kušneru, otvorenom kritičaru izraelske politike i, u izvesnom smislu, nasledniku levičarski orijentisanih scenarista iz četrdesetih. Odgovarajući na kritike, Spilberg je napravio sugestivan gaf time što se branio od "greha moralnog izjednačavanja". A najmanje uverljiva, najviše utopijska scena je čisti Spilberg u pokušaju da nađe zajedničko tle… naravno, u Americi. Zahvaljujući misterioznoj porodici francuskih anarhista koji Avnerovom timu daju informacije (ništa ne pitajte), mosadovci bivaju prevareni i u Atini dele kuću sa grupom isto tako neupućenih PLO operativaca. Ishod je pravi Samit u Oslu na kome se niko ne usuđuje da kaže svoje ime: "Ne znaš kako je to kada nemaš svoj dom", kaže Avneru jedan Palestinac, dok se u pozadini, ali napadno jasno, čuje kako Al Grin nežno peva hit iz 1972. godine, "Let's Stay Together". Ta pop himna se obraća svima nama. 

Iako su ga američki neokonzervativci oštro kritikovali, Minhen ne govori mnogo toga o samom Izraelu – osim utoliko što izražava ambivalentna osećanja mnogih američkih Jevreja prema jevrejskoj državi. "Vi ste ono za šta smo se molili", teši napaćenog Avnera njegova majka (izraelska ikona Gila Almagor), tako sugerišući da je on u svom brutalnom sprovođenju pravde naslednik golema iz Praga. Ali čak ni ona ne želi da zna šta je to tačno uradio njen krivicom ophrvani sin. 

U Spilbergovoj dramatizaciji misija Mosada proriče Bušovu misiju – ali ni ne obećava nekakvo razrešenje. "Na mesto svakog koga ubijemo dolazi neko još gori", upozorava nesrećni Avner. "Na kraju ovoga nas ne čeka mir". 

*  *  *  *   

Minhen je hvaljen kao najpesimističniji, pa stoga i najmanje holivudski film od svih koje je Spilberg snimio. Koliko god bili stravični u pojedinim delovima, Šindlerova lista i Spasavanje su namerno napravljeni tako da vas – kao što je to autor rekao za Terminal – zasmeju, rasplaču i učine da se na kraju osećate dobro i pomireno sa svetom. U Minhenu nema takve utehe: uoči dodele Oskara, Spilberg je svoj film predstavio kao "molitvu za mir". Ali čini se da je to pre njegov cri de coeur, nesrećno opravdanje za rat protiv terorizma. 

U velikom broju tekstova koji su se vezivali za ono što je izgovoreno u filmu, potpuno je zanemarena implikacija da postoji neka ozbiljna "izraelska veza" u Bušovom ratu. Sirijana (Syriana), drugi prošlogodišnji ozbiljan film o terorizmu i Bliskom istoku, taj problem rešava tako što Izrael uopšte ne uvodi u jednačinu. U Minhenu se, međutim, sasvim jasno vidi da mi branimo Izrael zato što bismo mi mogli biti sledeći – i, kao što i previše jasno pokazuje završni snimak pogleda na Menhetn, mi i jesmo bili sledeći! U jedinstvenom prenošenju crnih slutnji iz Starog zaveta, nama je zapalo da okončavamo rat protiv terorizma koji su u filmu inicirali Izraelci. 

Kao Terminal, i ništa manje Rat svetova, Minhen je pokušaj da se izrazi podrška doktrini američke spoljne politike. Razlika u slučaju Minhena je ta što je to politika koju film (odnosno Spilberg) ne može da podrži. I onda nije ni čudo što je sam film toliko depresivan. Zabava – onako kako bi je Spilberg prirodno razumeo – jeste dozvola da se pobegne u, navodno, poboljšanu realnost. Kao što je tokom većeg dela Bušovog mandata, televizijska serija Zapadno krilo (The West Wing) imala ulogu virtuelne liberalne državne vlasti. (A Spilberg je, možda tempirajući za izbore 2008. godine, počeo da razmišlja o prirodi predsedničkog mandata dok zemlja vodi pravedni rat. Među njegovin narednim projektima je i biografija Abrahama Linkolna kojeg bi trebalo da glumi Lajam "Šindler" Nison (Liam Neeson).) Kao što je neki holivudski šaljivdžija rekao na dodeli Oskara, Akademija za filmsku umetnost i nauku je jedini ogranak vlasti koji demokrate još uvek kontrolišu. 

U svojoj potrazi za poboljšanom realnošću, Minhen je mogao samo indirektno da se obrati Bušovim ratovima i jedino tako što će prvo pružiti tragično opravdanje za njih. Svrha svega je fantazija o iskupljenju. Filmovi možda mogu da promene istoriju u načinu na koji je ona prikazana – ili da ponude alternativnu istoriju. Ali jedini svet koji oni zaista menjaju jeste njihov, filmski svet.

 

Izvor: Virginia Quaterly Review, zima 2007

Prevod: Aleksandra Kostić

 

 
 
Copyright by NSPM