Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Sav

   

13. jul 2006. | 07:25 | Izvor: Beta

Amnesti international:

"Nekažnjavanje nasilja na Kosovu"

Strazbur -- Amnesti internešenel smatra da na Kosovu postoje ogromne razmere nekažnjavanja za nasilje.

AI smatra da se nekažnjavanje odnosi kako na nasilje počinjeno protiv Srba tokom uprave Ujedinjenih nacija, tako i na ratne zločine tokom 1999. Omer Fišer, istraživač za Balkan pri AI, za potrebe Evropske unije priprema izveštaj o pravosuđu i ljudskim pravima u balkanskim zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.


AI smatra da na Kosovu postoje ogromne razmere nekažnjavanja za nasilje, a Fišer kaže da vladavina zakona i poštovanje prava manjina moraju biti ključan deo pregovora i rešenja za status Kosova . "I dosad smo oštro kritikovali međunarodnu zajednicu zbog takvog stanja na Kosovu, a veliku utučenost i brigu izaziva činjenica da su ogromne razmere nekažnjavanja krivaca za zločine na Kosovu. To se posebno odnosi na zločine protiv Srba i nealbanaca iz etničkih pobuda, uključujući izostanak istrage i progona krivaca za nasilje iz marta 2004 .", navodi Fišer.


"Mi zaista smatramo da je međunarodna zajednica zakazala u sprovođenju pravde za žrtve tih zločina. Imamo utisak da se na ljudska prava gleda kao neku tehničku stvar, nešto što treba da bude podređeno političkim vidovima rešenja . Međutim, ljudska prava moraju biti bitna, posebno kad je reč o zaštiti prava manjina. Nije reč samo o nasilnim incidentima i činjenici da osobe primorene da napuste ognjišta zbog nasilja u martu 2004. i dalje ne mogu da se vrate, tu su i ratni zločini počinjeni 1999, pa su veoma široke razmere onog što mora biti učinjeno da bi bilo garantovano delovanje zakona i kako bi se stalo na kraj nekažnjavanju za zločine", kaže on.

 

 

 
 
Copyright by NSPM