Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Komentari povodom cnogorskog referenduma - Američki analitičari

   

Vašington Voanews 26/05/2006

Džon Zavales:

Podrška albanskih birača bila kritičan faktor u dostizanju potrebnih glasova

“Ogromna podrška albanskih birača nezavisnosti Crne Gore bila je kritičan faktor u dostizanju i prevazilaženju potrebnih 55 odsto glasova na referendumu u Crnoj Gori” rekao je nezavisni politički analitičar Džon Zavales u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike .

Zavales: Ono što je za mene udarilo pečat ovom referendumu je odlučujući uticaj etničkog faktora u biračkom telu. Kao što je poznato, znatan broj Albanca, muslimani, Hrvati i drugi u velikoj većini su glasali za nezavisnost.

Pročitao sam dan posle referenduma intervju sa jednim Albancem iz Crne Gore koji živi u Njujorku da je, kako je tačno konstatovao, ogromna podrška albanskih birača i muslimana nezavisnosti Crne Gore bila kritičan faktor u dostizanju i prevazilaženju potrebnih 55 odsto glasova.

Drugo, uprkos izjavama Martija Ahtisarija i  međunarodnih funkcionera da su crnogorski referendum i kosovsko  pitanje dve sasvim odvojene stvari, mislim da će se to odraziti na pregovore o statusu Kosova. Mada nema izgleda da se uz međunarodnu podršku održi referendum za nezavisnost Kosova, ako imate 55 odsto birača koji su glasali za nezavisnost Crne gore koja se umnogome po kulutri, tradiciji, istoriji i drugome teško može razlikovati od Srbije, onda ishod crnogorskog referenduma unapređuje pozicije 90 odsto albanske većine na Kosovu, koja je potpuno različita od srpske - jezički, verski i kulturološki. 

Glas Amerike: Šta su po vama pozitivni, a šta negativni aspekti crnogorskog  referenduma?

Zavales: Mislim da će biti više negativnih nego pozitivnih posledica. Ako međunarodna zajednica potvrdi nezavisnost Crne Gore stvara se presedan formiranja još jedne države istog nacionalnog sastava. To bi, međutim, moglo vremenom da poveća šanse da Srbi na Kosovu, u slučaju da ono dobije nezavisnost, održe sličan referendum i zatraže da se otcepe. Takav model bi mogao da se primeni i u Republici Srpskoj, zatim za hrvatske oblasti u Bosni, za albanske delove u Makedoniji, a i kasnije u samoj  Crnoj Gori, gde bi, što bi bilo sasvim ironično, crnogorski Albanci, koji su na odlučujući način doprineli nezavisnosti, mogli da odluče u narednih par godina da zatraže samostalnost i osnuju, recimo, “Zapadno Kosovo.”

Razlike izmedju Srbijanaca i Crnogoraca su u suštini samo na nivou istorijskog iskustva, ali nema značajnijih verskih, jezičkih, kulturoloških i etničkih razlika. Na osnovu takvog kriterijumu, istočna Nemačka je trebalo da ostane zasebna država, a ne da se ujedini sa Nemačkom.

Ishodom referenduma pobija se i argumenat da je nelogično i bez presedana da se u neposrednom susedstvu Albanije, na Kosovu, formira još jedna albanska država.

 

 
 
Copyright by NSPM