Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - Prenosimo Večernje Novosti

   

Intervju za Večernje Novosti

BORIS TADIĆ, PREDSEDNIK SRBIJE I LIDER DS:

IDEJE NE DELE SRBIJU

D. Vujanović - P. Vasiljević, 31. decembar 2006

NEPUNIH mesec dana pre izbora, glavni pretendenti na tron ponovo su lansirali tezu o dve Srbije. Jedna je napredna (demokratska), druga je retrogradna (radikalska). I, tako se točak istorije vratio sedam godina unazad, na 2000, kad je pred Srbiju, verovalo se, poslednji put postavljeno sudbinsko pitanje "oni" ili "mi". Blok okupljen oko premijera Koštunice nije imenovao autore nove srpsko-srpske podele, ali je upozorio da "jednu Srbiju imamo" i da onaj ko je deli, preti da je uništi. Nije ostalo mnogo mesta za nagađanja ko je na suprotnim polovima. Na jednoj strani je Demokratska stranka, na drugoj - radikali.
Boris Tadić, predsednik Srbije i lider DS, tvrdi da, to što se političke ideje njegove stranke dijametralno razlikuju od drugih, pre svega radikalskih, ne znači postavljanje granica između građana Srbije:
- Izbori znače opredeljenje između različitih političkih ideja. To nikako ne znači podelu Srbije. Neko očigledno pokušava da zameni teze. A to je vrlo opasno. Onaj ko mogućnost izbora između različitih opcija zamenjuje pričom o podeli Srbije, puca u demokratiju. Upozoravam sve političare da se time ne bave, jer to ugrožava bezbednost zemlje. Pravo svakog građanina jeste da izabere svoj politički pravac, a pravo političara je da nastoji da pridobije građane za svoje ideje. To je osnovno pravilo demokratije. A, mi, izgleda, tek učimo njene osnovne principe.

Pristup evropskim integracijama centralni je motiv vašeg političkog programa. Hoće li odnos građana prema ovoj temi odlučiti o pobedniku izbora?

- Taj izbor će imati veoma značajan uticaj. Kada se u političkom testamentu radikala kaže da Srbija nikada ne treba da uđe u EU, to je politički projekat koji ima svoj legitimitet. Ali, na građanima je da izaberu hoće li da krenu putem udaljavanja od Evrope, ili ne. Trudim se da objasnim koliko je ulazak u EU dobar za svakog građanina. I mislim da građani to shvataju. Prema mojim saznanjima, skoro 80 odsto njih je za članstvo u EU.

Veruje se da će se glavna bitka na izborima voditi između DS i radikala. Istraživanja kažu da, zasad, radikali vode...

- Podsetiću vas na situaciju pred predsedničke izbore, kada su svi mediji govorili da Tomislav Nikolić pobeđuje Borisa Tadića. A, desilo se drugačije.

Radikali neće pobediti?

- Uveravam vas da neće. Nisu pobedili ni na jednim izborima, neće ni na ovim. Prošli put, stranke koje su bile u DOS-u, odnele su neuporedivo više glasova od radikala i socijalista. Zahvaljujući specifičnom načinu sabiranja glasova i činjenici da je pola miliona glasova propalo, jer "Lista za toleranciju" nije prešla cenzus, oni su dobili najveći broj poslanika. Ali, volja naroda iz oktobra 2000. potvrđena je na prošlim izborima i siguran sam da će tako biti i ovog puta.

A, hoće li DS pobediti SRS?

- Ne bih se takmičio na izborima da ne verujem u to. Građani znaju da DS sigurno ima najveći demokratski kapacitet u Srbiji.

VAŽNI PRINCIPI

IAKO je jasno da niko neće moći sam da dođe do potrebne parlamentarne većine, stranke demokratskog bloka još izbegavaju da pred javnost izađu sa pozivom budućim partnerima. Mislite li da bi takve poruke bile dobar signal biračkom telu?
- Uvek sam takve poruke slao. Bilo bi pretenciozno reći da DS može sama. Ali, mi realno imamo najveći kapacitet. Mi smo najstarija, najbrojnija demokratska stranka - stožer demokratije. Srce naše politike je ulazak u EU. Zato smatram da DS mora da okupi ostale stranke oko projekta budućnosti.

Koga ćete konkretno okupiti, ako se vi budete pitali?
- Sve one koji se zalažu za principe kojima mi težimo - članstvo u EU, kvalitet života građana, rešavanje problema, uspostavljanje rada kao nacionalne vrednosti, briga o budućnosti, poštovanje ljudskih i manjinskih prava...

Iste ciljeve pominju i DSS, G 17 plus, SPO, LDP... Jesu li to vaši budući koalicioni partneri?
- Naši partneri biće svi oni koji će, posle izbora, reći da se slažu sa tim načelima. A, pitanje je da li će svi ti koje ste pobrojali da se slože.

U koga sumnjate?
- Sačekajmo da vidimo ko će da se složi. Onaj ko kaže da, za tri meseca, moramo da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, taj je naš koalicioni partner. Ko se složi da, do kraja 2007. godine, moramo da dobijemo status zvaničnog kandidata za članstvo u EU, naš je potencijalni koalicioni partner.

Bitna su, znači, samo programska opredeljenja, nemate ni sa kim od pomenutih personalnih problema?
- To ćemo videti. Prvo da rešimo šta nam je cilj, a onda da pričamo o tome koja će personalna rešenja biti moguća. Uopšte neću da prejudiciram, niti ću reći da imamo manju distancu prema jednima, nego prema drugima. Nemam pravo da govorim o ličnostima, niti na pristup ko mi odgovara, a ko ne. Zanima me samo ko je spreman da se obaveže pred građanima, da preuzme obaveze i da ih ispuni.

Teško je poverovati da baš ni sa kim već niste razgovarali o tome kako bi mogla da izgleda buduća koaliciona vlada...
- Ne. O tome nismo razgovarali.

Dakle, ništa iz napisa po kojima su funkcije između vas i premijera Koštunice već podeljene nije tačno?
- Stvarno, ali stvarno - ništa nije tačno.

IMAMO KANDIDATA

SVAKODNEVNO vas prozivaju zašto ne izađete sa konkretnim imenima ljudi koje kandidujete za ključne funkcije, da bi se znalo za koga se građani opredeljuju?
- Već mi je smešna ta teza da DS ne sme da izađe sa imenom svog kandidata. Svako ko bude premijer Srbije iz redova DS vodiće politiku o kojoj sve vreme govorim. Budući premijer će, pre svega, morati da poznaje ekonomiju i procese približavanja EU. Dakle, ko god to bude, sprovodiće takvu politiku. Ali, neće biti samo puki izvršilac, imaće lični i stručni integritet.

Znate li vi ko je to?
- Nemojte imati nikakvu dilemu da DS raspolaže ubedljivo najvećim brojem stručnjaka koji poznaju sve ovo o čemu sam govorio. To svedoče njihove biografije, i međunarodne i domaće, i profesorske, i naučne, i praktične. Zato je moja poruka svima da se ne takmičimo, jer takva utakmica ne postoji. Simpatično mi je kada vidim da neki, koji nisu smeli da se kandiduju za predsednika i koji su izbegavali te, potpuno logične izbore, sada pokušavaju da ove pretvore u izbore za premijera. Nema izbora za premijera nigde na svetu.

Jeste li još pri ideji da kandidat za premijera bude žena? Ružica Đinđić, Gordana Matković...?
- Samo smo otvorili mogućnost. Ima mnogo kandidata za premijera u DS. Na vreme ćemo izaći sa imenom, i to je sve.

Pitaću vas samo za još jedno ime - Boris Tadić?
- Ja obavljam posao predsednka Srbije.

I, imate nameru tu da ostanete?
- Radiću ono što građani budu od mene tražili. Tako će biti dokle god se budem bavio politikom. Ako građani budu tražili da ne budem predsednik Srbije, neću biti predsednik Srbije.

Kako ćete znati ako požele da budete premijer?
- Ima mnogo načina da saznate šta građani hoće. Nisu to samo izbori, postoje i direktni razgovori, ankete... Uopšte se ne kandidujem za premijera. A, mogu da obavljam razne dužnosti. Ne postoji posao koji nisam obavljao - od stranačkih, do državnih poslova. Bio sam i predsednik, i potpredsednik stranke, i generalni sekretar, i "lepilac" plakata, i fizički radnik... Radio sam i kao ministar telekomunikacija, i kao ministar odbrane, i kao prvi čovek za kontrolu službi bezbednosti... Šta biste više od iskustva? Nemam više motiv da nešto postanem, imam samo motiv da nešto postignem.

Moglo bi se dogoditi da DS bude u prilici da, pored predsednika, dobije i mesto premijera...
- To bi onda značilo da preuzmemo svu odgovornost u ovoj zemlji. Ja sam spreman da uvedem DS i u takvu odgovornost.

RUSKI INTERES

IMATE li informacije kada će Ahtisari podneti predlog za rešenje statusa KiM? Prema nekim nagoveštajima, to će se dogoditi odmah posle izbora?
- Ne mogu da znam kada će Ahtisari izneti svoj predlog. Mogu samo da učinim sve što je u mojoj moći da njegov predlog ne podrazumeva nezavisnost Kosova. I da utičem na sve one koji će se o tome pitati da u predlogu ne bude nezavisnosti.

Tvrdite da smo bliže nezavisnosti Kosova, nego njegovom očuvanju u sastavu Srbije. Neki su vam zamerili što ste to izjavili, drugi, pak, veruju da mnogi na ključnim državnim pozicijama isto to znaju, ali da kriju od naroda...
- Godinu dana to govorim. I kada su drugi govorili da nametanje rešenja nije moguće, govorio sam da je moguće, da ne smemo to da isključimo. Mi nemamo realne kapacitete države na Kosovu. Nemamo ih zbog vojno-tehničkog sporazuma, zbog Rezolucije 1244. Da bismo vratili naše osoblje na Kosovo, moramo da dobijemo dozvolu komandanta Kfora, a nikad je nismo dobili. Sam sam, kao ministar odbrane, više puta pokušao, nije dozvoljeno. Pitam vas: ko danas više ima državu na Kosovu - Srbi ili Albanci? Pa, više je imaju Albanci. Da li je više zemalja Kontakt-grupe za nezavisno Kosovo ili za njegov ostanak u Srbiji? Pa, više ih je za nezavisnost. Praktično, mi izvlačimo Kosovo iz nezavisnosti. I to znaju svi naši građani. To je naša istina. A, da li je to dobro rešenje? Ne. To je jako loše i opasno rešenje. To je rešenje koje može da napravi velike bezbednosne probleme u čitavom regionu, kao i ekonomsku destrukciju.

Da li ste vi lično spremni da prihvatite rešenje koje bi podrazumevalo nezavisnost?
- Nisam spreman. Rekao sam i Ahtisariju i svim sagovornicima: Nisam spreman da prihvatim nezavisnost Kosova. Takvo rešenje neću potpisati. Ubeđen sam da neće ni premijer, jer imamo jednu čvrstu i jasno dogovorenu politiku prema Kosovu.

Onda će nezavisnost, ako je bude, biti nametnuta?
- Postoji ta mogućnost. Srbija može da ne prihvati to rešenje, ali realnost na Kosovu možda neće zavisiti od toga šta smo mi prihvatili. Moram na to da upozorim narod. Neću da govorim da će sve biti divno i krasno i da smo Ustavom rešili sve probleme. Nemam pravo, i nije fer.

Smemo li da se nadamo podršci Rusije? Koliko je priča o vetu izvesna?
- Veoma poštujem stav Rusije i on je veoma koristan za Srbiju u ovom trenutku. Ali, niko u Srbiji nema pravo da se okači o vrat Rusiji. I kada govori o Kosovu, Rusija pre svega brani svoj interes, a ne interes Srbije. Rusija ima svoje probleme koje mora da rešava. U međunarodnoj politici, svako brani, prvenstveno, svoj interes. Ruski stav prema Kosovu biće definisan isključivo ruskim, a ne srpskim interesom. Dani koji budu dolazili veoma su važni. Moja poruka je - poštujem ruski stav, ali ne želim da Rusiju opterećujem interesima Srbije, kao što to rade neki političari. Niko ne voli one koji ih opterećuju izjavama: "Moj život od tebe zavisi". Spoljna politika se vodi pronalaženjem zajedničkih interesa, a ne opterećivanjem.


DOBRE VESTI

SPORAZUM o zoni slobodne trgovine i "Partnerstvo za mir" pali su vreme zahuktavanja kampanje. Već je bilo polemike ko je zaslužan i ko će izvući političku korist o toga...
- To su dobre vesti za Srbiju i njene građane. Zaboraviće se ko je čemu najviše doprineo, i to vrlo brzo. Zato što to, u krajnjem slučaju, nije od odlučujuće važnosti. Sigurno je da će, kada je u pitanju CEFTA, porasti kapaciteti naše privrede, otvoriće se tržište na kojem, u ovom trenutku, izvozimo oko milijardu i 400 miliona dolara roba, a uvozimo samo 700 miliona. Što se tiče "Partnerstva za mir", imamo više konkretnih koristi. Prva se odnosi na našu spoljnu politiku, druga na vojsku, koja više nije izolovana. Činjenica je da smo članstvom u ovim organizacijama povećavali naše šanse za razvoj, jer kapital beži iz nesigurnih zemalja.


REŠIĆEMO HAŠKI PROBLEM

REKLI ste da, ako DS preuzme vladu, garantujete nastavak pregovora sa EU za tri meseca?
- To je moj rok.

To znači ispunjavanje određenih uslova u tom roku. A, uslovi su nam svima poznati: ispunjavanje obaveza prema Tribunalu - izručenje Mladića...
- Da bi se nastavili pregovori o stabilizaciji i asocijaciji potrebno je da nadležne institucije Haškog tribunala kažu da postoji napredak. To je uslov. Ubeđen sam da možemo da ga ispunimo.

Na osnovu čega to tvrdite?
- Na osnovu stava koji su prvi čovek BIA i VBA rekli pre samo dva meseca - da u Srbiji ne postoji društvena klima da se taj problem reši. Sada kažem: Buduća vlada stvoriće klimu.

Kako?
- Objasnićemo građanima zašto je dobro da svi oni koji su osumnjičeni za ratne zločine budu u Haškom tribunalu.

I oni će tek tako razumeti ono što godinama ne uspevaju i problem će biti rešen?
- Ubeđen sam.
Ubeđeni ste i da će deklarativno izjašnjavanje da postoji dobra volja da se Mladić uhapsi biti dovoljna za nastavak pregovora?
- Da.


ŠANSE

HOĆE li naše šanse u pregovorima biti veće posle izbora ukoliko pobedi blok kojem vi pripadate?
- Da li neko misli da bi, da je posle 5. oktobra ostala Miloševićeva i radikalska vlast, Kosovo danas bilo autonomija u Srbiji? Ne, bilo bi već odavno nezavisno. Ovako smo stvorili šansu, ušli smo u pregovore. Pregovora, inače, ne bi ni bilo.

 

 

 
 
Copyright by NSPM