Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Evropu

   

 

Marija Kordić

Intervju sa Đorđem Vukadinovićem

I dalje - od Koštunice zavisi!

EVROPA: Čiji vas je rezultat na izborima najviše iznenadio?

VUKADINOVIĆ: Naravno da posle izbora svi kažu da nisu iznenađeni, da su očekivali baš takve rezultate, da su sve predvideli ali u mom slučju rado priznajem da me je prilično iznenadio rezultat SPS iako nije bilo sporno da su oni kandidati za cenzus ali se činilo da zbog krize u rukovodstvu s jedne strane i s druge strane zbog stranke penzionera i Nebojše Čovića da se njihovo biračko telo ozbiljno osipa i da bi mogli da završe ispod cenzusa. Međutim, oni ne samo što su prošli cenzus već su završili na odličnom petom mestu ispred favorizovane koalicije Čedomira Jovanovića. Drugo je sve bilo u granicama očekivanog osim što su svi iz vrha tabele dobili nekoliko procenata manje nego što su oni sami očekivali i što se predviđalo u istraživanjima javnog mnjenja.

EVROPA: LDP se nadao izbornom rezultatu koji bi im omogućio da imaju presudnu ulogu u formiranju vlade ali se vlada ipak može sastaviti bez njih. Šta vi mislite, hoće li LDP biti u vladi ili u opoziciji?

VUKADINOVIĆ: Naravno da LDP nema nikakve šanse da bude u vladi ali oni to i očekuju i mislim da im u ovom trenutku odgovara da budu u opoziciji. Jedina šansa da se nađu u vladi bila je mogućnost da se pravi vlada “pravog demokratksog jedinstva” što u terminologiji zagovornika ove kombinacije znači vlada bez DSS, sa DS, G17,LDP i nacionalnim manjninama. Pošto je to u praksi nemoguće, to znači da je isključena i svaka mogućnost da bi LDP mogao da se nađe u vladi. Mislim da su njihovi rezultati bili ispod njihovog očekivanja i očekivanja njihovih strasnih i euforičnih pristalica ali je to svakako uspeh za stranku koja postoji tek godinu dana bez obzira što su oni očigledno od početka raspolagali veoma snažnim medijskim i finansijskim resursima i u žestokoj konkurenciji skupih i glamuroznih kampanja njihova spada sigurno u tri najluksuznije.

EVROPA: Kako objašnjavate da su i G17 i DSS relativno solidno prošle na izborima a da je samo SPO platio ceh učestvovanja u vladi i sada ostao van parlamenta?

VUKADINOVIĆ: Nije Drašković platio ceh učestvovanja u vladi nego ceh čitavog niza podela i raskola i to prvo u koaliciji a onda i u stranci. To je ono što je oborilo rezultat Vuka Draškovića koji na kraju krajeva i nije toliko katastrofalan s obzirom na podele i rascepe koji su zadesili SPO ne bez Draškovićeve odgovornosti. Uostalom, ako je iko trebalo da plati cenu učešća u vladi to je onda G17 plus zbog podrške socijalista, pa naravno i DSS ali to u najvećoj meri nije bilo slučaj. Ovo je možda jedinstven slučaj u čitavoj jugoistočnoj Evropi i među svim tranzicionim i postsocijalističkim zemljama da stranke koje su bile tri godine vlasti ponovo u prilici da učestvuju u budućoj vladi. Iako su osvojili manje mandata nego u prošlom sazivu i manje nego što su priželjkivali, mislim da i DSS i NS i G17 imaju zadovoljstvo. To je presedan u istočnim zemljama da stranke ponovo budu okosnica buduće vlade.

EVROPA:Može li SPO da se vrati iz mrtvih kao što su uradili 2003. godine?

VUKADINOVIĆ: SPO, odnosno, Drašković je neka vrsta ptice Feniksa i za njih svakako nikad ne treba reći nikad, ali bi još jedan povratak iz političke kome bilo previše čak i za Vuka Draškovića. Ali ponavljam, ne bi mu to bilo prvi put.

EVROPA: Kako objašnjavate činjenicu da su radikali prvi put pobedili demokrate u Beogradu?

VUKADINOVIĆ: Dva su razloga. Prvi, koji se vidi golim okom je taj što je biračko telo DS, pogotovu u Beogradu, kao uostalom i u Vojovodini, ozbiljno napadnuto od strane LDP i Jovanovićeve koalicije. Kada bi se ti glasovi dodali, onda bi stvari izgledale drugačije. Drugi i važniji razlog je izvesno zamozadovljstvo kojem su podlegle demokrate u Beogradu i ta opasna iluzija da postoji neko prirodno biračko telo koje poput vojnika neke armije glasa za ovoga ili onoga. Za glasače se treba boriti konkretnim akcijama i ispunjavanjem obećanja, a demokrate je ta dugotrajna vlast u prestonici uspavala. Pokazalo se da niti je Beograd Srbija niti je krug dvojke Beograd i da rejting u centru i pozicija u centrima političke, medijske i finansijske moći nije automatski dovoljna da se obezbedi podrška i u predgrađima gde žive veliki broj Beograđana a do kojih retko stižu kamere studija B kao i pažnja gradskih čelnika koji se mnogo radije kreću na potezu između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i stranih ambasada.

EVROPA: Koliko Marti Ahtisari, odnosno, njegov predlog o konačnom statusu Kosova može da ubrza ili da uspori pregovore o novoj vladi?

VUKADINOVIĆ: Ahtisari može da utiče na formiranje vlade i to uglavnom nepovoljno. Ako izađe sa predlogom pre nego što vlada bude formirana, a verovatno će se to dogoditi, to može zakomlikovati i onako komplikovane pregovore u trouglu DS, DSS i G17 jer će se postaviti pitanje da li ti kandidati za buduću koaliciju zaista istim očima gledaju na kosovski problem, odnosno, da li se osim njihove načelne saglasnosti da je Kosovo deo Srbije i njihovi operativni, taktički potezi takođe slični ili tu možda ima krupnih razlika među njima. Jedni, pretpostavljam DSS, bi bili za radikalnije mere i žešće reakcije na nepovoljan Ahtisarijev predlog, a neki drugi, po svoj prilici DS i G17, za blaže mere, što bi moglo da oteža čitavu priču.

EVROPA: Može li to da približi DSS i SRS?

VUKADINOVIĆ: Naravno da može da ih približi, ali mislim da će to biti igra živaca u trouglu Koštunica-Tadić-međunarodna zajednica. Pogotovu ukoliko demokrate i u tom slučaju ostanu pri svojoj evro-reformskoj mantri i stavu koji je nedavno ponovio savetnik predsednika Tadića Vuk Jeremić da ni po koju cenu i bez obzira na rešenje Kosova ne smeju da se kvare odnosi sa evroatlantskim saveznicima. U tom slučaju nema sumnje da bi došlo do približavanja stavova SRS i DSS, ali čak ni tada to približavanje ne bi automatski značilo pravljenje nove vlade i koalicije između njih.

EVROPA: Kako tumačite pomirljiv ton Tomislava Nikolića iz SRS koji je rekao da “će ostati u opoziciji ali će se ponašati državotvorno”?

VUKADINOVIĆ: Jednim delom je to realnost jer uprkos odličnom rezultatu koji sada neki vajni analitičari po medijima pokušavaju da predstave kao malte ne njihov poraz, ipak su daleko od one priželjkivane mada ne verujem i očekivane većine koja bi im omogućila da samostalno prave vladu. Oni su svesni da ne samo zbog svojih izjava tokom izborne kampanje i trenutnih odnosa na domaćoj političkoj sceni i u međunarodnoj zajednici oni nisu prva pa ni druga opcija za formiranje vlade, i zato naglašavaju svoj principijelni stav da oni ostaju u opoziciji dok ne budu mogli sami da sastave vladu. Što ne znači da se u slučaju nekih komplikacija sa Kosovom ili neke druge političke krize oni, motivisani “državnim” razlozima, ne bi uključili u vlast u ovoj ili onoj formi. Osim toga, očigledno je da se pozicija opozicije u Srbiji prilično isplati. Oni žele da još jednom kapitalizuju taj status “moralnog pobednika” koji će navodno opet biti žrtva politikantske ujdurme onih koji su lošije prošli na izborima ali koji će im uskratiti pobedu i formirati vladu. Radikali verovatno procenjuju da nije loše da se sada pred javnošću pokažu kao neka vrsta političkog kalimera.

EVROPA: Koliko je takva Nikolićeva izjava oslabila Koštuničinu pregovaračku poziciju prema DS koja se i zasnivala na tome da DSS može da napravi vladu i sa radikalima?

VUKADINOVIĆ: Sigurno da su takve izjave oslabile pregovaračku poziciju Koštunice koji je s razlogom računao da bi deficit u mandatima mogao kompenzovati svojim koalcionim kapacitetom. Ovako je njemu pomalo skraćen manevarski prostor, ali i Koštunica i njegovi sagovornici i koalicioni partneri u budućoj koaliciji znaju da se ta stvar može i promeniti i da se ne bi smeli previše kladiti u to da su radikalska vrata potpuno i definitivno zatvorena. Uprkos objektivno slabijeg rezultata nego što su očekivali u njegovoj koaliciji, još uvek su glavne karte u Koštuničinim rukama, ili rečeno jezikom slogana LDP još uvek od njega zavisi.

EVROPA: Na šta biste se vi kladili, ko će da bude premijer – Đelić ili Koštunica?

VUKADINOVIĆ: Iz razloga koje sam već pominjao, mislim da je pozicija Koštunice tu još uvek znatno jača, i moja dilema je da li će uopšte biti nekakve vlade. A ako bude vlade, mislim da su ubedljivo najveće šanse da će njen mandatar ponovo biti Koštunica, naravno, ukoliko on proceni da mu to odgovara. On neće biti mandatar samo ukoliko proceni da privremeno, taktički treba da odstupi sa tog mesta, ali ja ne verujem da će se to dogoditi. U svakom drugom slučaju on će biti mandatar ili vlade neće biti.

EVROPA: Da li to znači da bi Tadić u tom slučaju dobio podršku na predsedničkim izborima? Da li će i to biti deo trgovine?

VUKADINOVIĆ: Sve će biti predmet trgovine, uključujući podelu vlasti u parlamentu, mesta po javnim preduzećima, pa i podršku na predsedničkim i pokrajinskim izborima. To će sve biti deo paketa, odnosno, deo pregovora za koje zato i očekujem da će biti dugi i teški, u svakom slučaju duži nego što se nadaju i priželjkuju neki domaći a pogotovo stranci posmatrači i političari.

EVROPA: DS, G17, LDP i manjinci?

VUKADINOVIĆ: To naravno teorijski nije nemoguće, ali ne mislim da je mnogo verovatno. A naročito je nezamislivo da DSS na bilo koji način podržava vladu u kojoj sedi Čedomir Jovanović. I obrnuto.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM