Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Prenosimo Politika - Intervjui

 

 

Intervju: Tomislav Nikolić, predsednički kandidat Srpske radikalne stranke

Navijam da Tadić potpiše Sporazum sa EU

Taj sporazum važi tek ako bude ratifikovan u Narodnoj skupštini. Ako ja dokažem da on ne valja, Skupština neće da ga ratifikuje i tu će Tadić da padne potpuno

Na samo nekoliko dana pre izbora, Tomislav Nikolić, predsednički kandidat Srpske radikalne stranke, priželjkuje dve stvari. Prvo, da posle prvog kruga glasanja ostvari prednost od bar šest odsto razlike u odnosu na kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, jer procenjuje da je to razlika koja bi mu obezbedila pobedu u drugom krugu. Druga stvar kojoj se nada je da, kako kaže za „Politiku”, Tadić 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

– Navijam da Tadić 28. januara potpiše sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da ja u roku od jednog dana dokažem da je taj sporazum gubitak Kosova i Metohije – kaže Nikolić.

Pa, ne potpisuje Tadić.

Potpisaće Božidar Đelić, a to vam je Tadić. Taj sporazum važi tek ako bude ratifikovan u Narodnoj skupštini. Ako ja dokažem da on ne valja, Skupština neće da ga ratifikuje i tu će Tadić da padne potpuno. A ako ga ne potpišu i to mu je pad, jer je obećavao sporazum koji ne sme da stavi na dnevni red za potpisivanje. Da li zbog toga što posle toga neće imati podršku Koštunice ili što će ga u Srbiji napasti, ne znam. U principu, njemu taj 28. ne odgovara ni na koji način.

Da li Vas je iznenadilo pismo ruskog predsednika Vladimira Putina Tadiću? Mislite li da će da mu koristi u kampanji?

Iznenadilo me je, jer nisam znao da je Tadiću rođendan.

Da li biste mu i Vi čestitali?

Ne bih, jer nije to kod Srba neki običaj, ali kod Rusa je to dignuto na nivo slave. To je lep, fin gest. Ali poruka je veoma slojevita i iznijansirana. Putin želi Tadiću da radi za dobro Srbije i ja tu nemam šta da dodam. Nemam ništa protiv.

Kažete da, ako postanete predsednik, nećete favorizovati SRS. Šta to znači?

Znači da ne može da se desi da na neke sastanke na kojima se stranke o bilo čemu dogovaraju dođem kao predstavnik SRS.

Prepustićete rukovođenje strankom nekom drugom?

Ne možete da izbegnete uticaj onoga ko je najvažniji u stranci na stranku. Kao što ni ja nikad nisam pomislio da Vojislav Šešelj ne treba da ima uticaja na stranku. Neću je voditi ovoliko, da joj dajem svoj pečat, ali tu sam, ja sam član stranke.

Ko će da je vodi?

Statut stranke nije predvideo da i predsednik i zamenik predsednika ne obavljaju funkciju predsednika stranke. Imamo potpredsednike stranke i generalnog sekretara koji su u istom rangu. Nije predviđen automatizam, pa ćemo o tome da se dogovorimo.

Imate li Vi favorita?

Predsednički kolegijum odlučuje o svemu.

Kažete da niste pomislili da Šešelj ne treba da ima uticaja na stranku, a da li će imati uticaja na predsednika Republike?

Ne može niko da ima uticaja na predsednika Republike. Mogli ste da me pitate da li me je ikad savetovao. Reći ću vam da jeste, ali nije ni trebalo. Nikada mi nije rekao nešto o čemu nisam razmišljao i što nisam rešavao na veoma sličan način. Kada se on kandidovao za predsednika Republike, sve što je izgovarao, izgovarao je kao da ja govorim. Sad kad se ja kandidujem, sve što izgovaram, izgovaram kao da on govori.

Onda može da se kaže da ljudi umesto za Vas glasaju za Šešelja?

Ne može, zato što sve ima svoj lični pečat. Šešelj ne vodi SRS već pet godina.

Ali se Vi još savetujete sa njim.

Ne savetujem se. Samo kad se čujemo, kad on nazove, na brzinu, pre nego što pređemo na temu odbrane, pređemo malo političku situaciju u zemlji.

Ako postanete predsednik Republike, pretpostavljam da ćete u tim kontaktima da pričate i o politici koju vodite kao predsednik?

Naravno da će da ga interesuje kuda ide ova država. On je voli koliko i ja. Mi imamo istu viziju.

Tražili ste od Koštunice da se izjasni da li će da podrži Tadića i nije vam odgovorio. Što ga niste pitali da li će da podrži vas?

Zato što ja nisam u koaliciji sa njim. Normalno je da prvo odgovori da li ta koalicija ima zajedničkog kandidata. Predsednik vlade ne može da ćuti na pitanje ko bi trebalo da bude predsednik Republike. Treba da kaže s kim može da sarađuje, naročito u danima koji predstoje. Ja sam ga pitao da li će da podrži kandidata režima. On je rekao da još nisu doneli nikakvu odluku. Posle toga je kandidovan Velimir Ilić. To je kupovanje vremena koje je Koštunica sebi obezbedio do drugog kruga.

Ili je oduzimanje glasova vama.

Neka bude. Ne ljutim se ja. Svako ima pravo da se kandiduje. Voleo bih da smo bili tet-a-tet Boris Tadić i ja. Zato sam i podnosio amandman na Zakon o izboru predsednika da onaj ko dobije najviše glasova u prvom krugu bude predsednik. Onda ne bi bilo toliko kandidata.

U kampanji se svašta obećava, ali to često nema veze sa nadležnostima predsednika. Kako ćete, na primer, da se borite protiv kriminala i korupcije, kako ćete da obezbedite radna mesta, besplatnu zdravstvenu zaštitu, školstvo… To je sve u nadležnosti izvršne vlasti i zato liči na demagogiju kad o tome pričate u predsedničkoj kampanji.

Jeste, ali ja na prošlim izborima nisam obećavao 500.000 novih radnih mesta kao Tadić. Sad obećava orden za svakoga ko zaposli određeni broj radnika… Zar mislite da borba protiv kriminala može da ide mimo predsednika Republike?

Šta ćete da radite?

Prozivaću i policiju i tužilaštvo i sudstvo.

U kampanji ste prilično ublažili stav prema EU.

Ja sam evroskeptik od prvog dana. Evropa nas samo sve više ubeđuje da od evroskeptika možemo da pređemo u protivnike onoga što radi EU. Sve građane Srbije, ne samo mene. Kao političar uvek imam malo više obzira prema tome šta radi EU. Znam koliko može da donese dobra, a koliko zla. Sada vagam i meni je Kosovo i Metohija iznad svega. Ne shvatam kako možemo da ih tretiramo normalno kad oni nas ne prihvataju kao da smo država, kao da nismo ljudi.

Jedna od promena u stavu prema EU tiče se i reakcije u slučaju da zemlje EU priznaju nezavisnost Kosova, ako je Priština jednostrano proglasi. Ranije ste bili za potpuno prekidanje diplomatskih odnosa sa zemljama koje bi to učinile, a sada se zalažete samo za spuštanje diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova.

Kao predstavnik opozicije mogu da tražim najoštrije moguće mere odbrane predviđene međunarodnim pravom. Na nekoliko dana pred izbore moram da razmišljam o tome šta bih zaista kao predsednik Republike mogao da sprovedem. To nije nivo koji bi ostvario Tadić, koji ni na koji način ne bi doveo u pitanje odnose sa državama koje bi priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali nije ni toliko oštar nivo o kojem sam govorio dok se to nagoveštavalo.

Zašto su radikali bili tihi kad je bilo reči o anketnom odboru o poslovanju „Delte”?

Uopšte se o tome nije raspravljalo. Bilo je samo glasanje. I nismo bili tihi kad su šefovi poslaničkih klubova o tome raspravljali. Tada sam opredelio naš stav i pitao ih sve da li ih ima dovoljno da to stave na dnevni red. DS, DSS i G 17 plus rekli su da neće to da stavljaju na dnevni red. Što bih ja učestvovao u glasanju sa Čedomirom Jovanovićem? Čekam da nešto stave na dnevni red, pa da se čuje moj stav. E, sad da čujem, zašto me vezuju za Miroslava Miškovića. Po osnovu tog glasanja? Što su me pre toga vezivali? Što sam pio kafu sa njim? Ima li nekoga ko nije pio? Eno ga Čedomir Jovanović na slici u vladi sa njim. A što ne bi sarađivali i Tadić i Koštunica sa Miškovićem koji zapošljava 30.000 radnika? Da li je neko utvrdio da je on kriminalac? Nije.

A da li je trebalo utvrditi da li ima monopol?

Valjda za to služi vlada. Ali ne antimonopolska komisija koja svaki dan nosi izveštaj u američku ambasadu. Ko forsira Čedomira Jovanovića protiv Miškovića – hrvatski i slovenački lobi. „Delta” je postala prevelika za Srbiju. Greška vlade je što joj nije omogućila izlaz iz Srbije, što nije postavila uslov reciprociteta. Ovde Hrvati i Slovenci vršljaju. I „Agrokor” i Merkator” su veći od „Delte”, a i u Srbiji će biti ako im dozvolimo, ako uništimo „Deltu”.

Niko ne govori o uništavanju „Delte”.

Uništavaju „Deltu”, jer niko ne kaže šta to loše radi „Delta”.

Zato što niko nije bio za formiranje anketnog odbora koji bi utvrđivao da li „Delta” ima monopol.

Ma šta utvrđuje anketni odbor! To utvrđuje policija. Mi smo imali anketni odbor za energetsku mafiju i šta smo utvrdili – ništa! Ja tražim sednicu Narodne skupštine da utvrdimo sve. Ne treba meni anketni odbor. Zašto ovako otvoreno govorim – zato što ne zavisim od „Delte”. Ništa nemam od „Delte” i Miroslava Miškovića.

Kažete da Vama ne treba Mišković, ali možda Vi trebate njemu.

Sada ne.

Možda ćete mu biti potrebni?

Onda neka mi se obrati.

Možda Vam se već obratio, ali nećete da kažete.

Što bi se meni obratio kad sam u opoziciji? Kako da mu pomognem kad ne rešavam ni o čemu?

I Karić je svojevremeno finansirao sve i svakoga, računajući da će jednom neko od onih kojima daje novac doći na vlast.

Karić nikada nije finansirao SRS i ja sam mu poručio javno, da mu, kad pobedimo, nudim status svedoka saradnika, samo da kaže koga je finansirao, s kim je išao u manipulacije i kriminal, zašto mu je vraćen novac od ekstraprofita pre pravosnažne presude.

Hoćete li i Miškoviću da ponudite zaštitu i pomoć?

Ma ne uzimam ja njega u zaštitu, samo govorim kakva je situacija. Hoću da mu pomognem u svemu u čemu je u pravu. Ako se nastavi progon bez ijednog dokaza ili argumenta, pomoći ću mu i nije me sramota. Kao što pomognem čoveku na ulici koji nema dinara.

-----------------------------------------------------------

Formulacija Velje

Da li ste čuli izjavu Velimira Ilića da će se Srbija, ako Vi pobedite, naplaćati telefonskih računa zbog vaših razgovora sa Šešeljem?

A kako da vam formulišem čoveka koji ne zna da Vojislav Šešelj jedino sam može da nazove nas? Ilić je član vlade koja bi trebalo da pomaže ljudima koji su tamo optuženi, a ne zna da te ljude niko ne može da pozove. On ne zna da oni nemaju telefon na koji mogu da budu pozvani, već isključivo govornicu iz koje oni mogu da nazovu, uz pomoć kartice kojom se ti razgovori plaćaju. Ali šta da vam pričam o Velji? Mogao bih da vam analiziram njegovo neznanje do u beskraj.

-----------------------------------------------------------

Riči ili Lajka

Za razliku od nekih drugih stranih i domaćih političara, Tomislav Nikolić ne pozira pred fotoaparatima sa svojim kućnim ljubimcem, ali ne krije da se ponosi svojim zlatnim retriverom. „Da znaš kako je pametan, da ti pamet stane!”

Kako se zove?

Riči.

Dali ste psu američko ime?

Što da ne. Svim kučićima dajem američka imena.

Što nije rusko?

Pa, moglo bi da bude Lajka… Ne znam, stvarno, da li iko daje ruska imena psima.

Evo, uvedite tu praksu.

Zašto da ne, samo, zaista, evo gde god sretnete nekog psa ili je Džeki, ili je Boni…

Marko R. Petrović

[objavljeno: 16/01/2008]

 

 

 
 
Copyright by NSPM