Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
   
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - oktobar 2008.

 

 

Crna Gora: Nagoveštaj priznanja Kosova

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen indikrektno najavio mogućnost da Crna Gora uskoro prizna nezavisnost Kosova. Skupština usvojila Rezoluciju o neophodnosti ubrzanja evropskih i evroatlantskih integracija. Opozicija: Vlast želi kontrolisani haos. Krivokapić: Priznanjem pomažemo Srbiji.

Skupština Crne Gore usvojila je večeras glasovima vladajuće koalicije Rezoluciju o ubrzanju evropskih integracija, sa stavom da će evropsko opredeljenje biti osnov i za odluku o nezavisnosti Kosova.

Za Rezoluciju, koju je veći deo opozicije ocenio kao uvod u formalno priznanje Kosova od strane Crne Gore, glasalo je 45 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Demokratske unije Albanaca i Bošnjačke stranke.

Protiv Rezolucije se izjasnio 21 poslanik. Nisu prisustvovali poslanici opozicionog Pokreta za promjene.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je pre glasanja rekao da će Vlada Crne Gore "sa ili bez podrške parlamenta odgovorno doneti odluku" o nezavisnosti Kosova, što je, kako je objasnio, politička realnost.

Šef crnogorske diplomatije je za skupštinskom govornicom, izjavio da je "nezavisno Kosovo politička realnost pred kojim Crna Gora nema prava da zatvara oči, bez obzira na pravno mišljenje o tome".

Roćen je rekao da nije realno očekivati da će Međunarodni sud pravde doneti presudu u "korist bilo koga", kao i da mišljenja tog suda nisu obavezujuća.

"Bez obzira na presudu tog suda, suvereno pravo država je da odluče da li će ili ne priznati nezavisnost Kosova", rekao je Roćen i dodao da "Crna Gora ne sme da tapka u mestu".

Predsednik opozicione Socijalističke narodne patrije Srđan Milić rekao je da je tom rezolucijom predlagač pokazao da želi nemire, nestabilnost i kontrolisani haos. Milić tvrdi da je Rezolucija, što se tiče evropskih integracija, bezvredan dokument i ponovio da Crna Gora treba da prizna nezavisno Kosovo - dan posle Srbije.

Poslanik Srpske liste Zoran Žižić smatra je da uopšte ne treba sumnjati da će Crna Gora priznati nezavisno Kosovo, jer će se "voditi svojim privatnim interesima". I Žižić tvrdi da Rezolucija nema nikakve veze sa evropskim integracijama i da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov ulaska u Evropsku uniju, pa poziva vladu da "jasno saopšti stav, a ne da se krije iza parlamenta".

Šef poslaničkog kluba vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je odbacio "nedobronamerne ocene" da će se Rezolucijom doneti odluka da se prizna Kosovo, navodeći da je to u nadležnosti drugih organa.

Vuković ističe da Rezolucijom niko, pa ni Crna Gora, nije doneo odluku o ulasku u Evropsku uniju i NATO. Šef poslaničkog kluba DPS-a poziva na dijalog, kako bi oni koji "potcenjuju i potkazuju državu pišući i pričajući o tome da je vlast pokrovitelj antievropkog lobija", odustali od takvih tvrdnji.

Dan pre ili dan posle

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, komentarišući stavove opozicije, rekao je da Crna Gora treba da prizna Kosovo "dan ranije nego što će to učiniti Srbija".

"To što se iz opozicije čuje takav stav je korak napred, to znači da postoji svest da će to i Srbija uraditi. I hajde da vidimo kako da pomognemo Srbiji. Uradimo to dan ranije, da se to što pre završi", rekao je Krivokapić.

Predsednik crnogorskog parlamenta je rekao da bi Crna Gora mogla da ćuti o Kosovu, ali bi "tako sebi nanela štetu".

"Za građane Crne Gore je štetno da ne idu u proces sa svojim saveznicima", rekao je Krivokapić i ocenio da Crna Gora, kao mala država, mora da ima ozbiljnu politiku koja može izdržati proveru vremena, jer će "bez toga nestati".

Opozicija nekoliko meseci nije učestvovala na sednicama Skupštine, jer je TV Crne Gore odlučila da obustavi prenose. Međutim, Televizija Crne Gore prenosila je današnju sednicu parlamenta.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM