Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - septembar 2008.

 

 

Vuk Jeremić: Stalni savet OEBS ćutao pred dokazima

BEČ, 10.septembra (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je danas u Beču upoznao Stalni savet OEBS-a sa stanjem na Kosovu i namerom Srbije da pita Međunarodni sud pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je da ovaj put nije bilo mnogo reagovanja članica ove organizacije.

"Ovaj put nije bilo mnogo reakcija. Bilo je mnogo više ćutanja nego ranije, a razlog za to je da su dokazi i stvari koje smo predstavili toliko čvrsti i zaštrašujući. Naše izlaganje vezano za budućnost regiona i aktuelnu situaciju na Kosovu, ukoliko želimo da ona bude u EU, svi su saslušali sa velikom pažnjom i zabrinutošću", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle obraćanja Stalnom savetu OEBS.

Šef srpske diplomatije je kazao da je upoznao Stalni savet OEBS da Srbija traži konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i da je samo jedna zemlja istupila protiv toga.

Kako Tanjug saznaje, radi se o diplomatskom predstavniku SAD pri OEBS, koji je, povodom zahteva za mišljenje MSP, rekao da Srbija "ima mogućnost da bude konstruktivna ili destruktivna".

Na to je ministar Jeremić odgovorio da je Srbija zemlja koja se uzdržala od upotrebe sile, od bilo kog unilateralnog poteza, kao što su ekonomske sankcije, da nije činila ništa što bi otežalo inače teško stanje, i da ima apsolutno, ne samo međunarodno, već i moralno pravo da traži da se MSP izjasni.

"Ako neće ni to da dozvole, onda mislim da smo u opasnosti da živimo u svetu u kojem nema nikakvih tragova pravde. Nikada se do sad nije desilo da jedna zemlja bude sprečena da postavi pitanje MSP", podvukao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija se pokazala kao konstruktivni igrač u izuzetno teškom delikatnom razvoju situacije u kojem su njen suverenitet i teritorijalni integritet ugroženi.

"U nekim drugim delovima sveta se poseže za upotrebom sile i ekonomskim sankcijama. Srbija se pokazala kao istinski mirotvorac i to joj daje pravo da kroz međunarodne institucije brani svoja prava", istakao je šef srpske diplomatije.

On je ukazao da oni koji su priznali i oni koji nisu priznali nezavisnost Kosova, treba da podrže princip da se može postaviti pitanje MSP.

Izražavajući uverenje da će zahtev Srbije biti uslišen, on je upozorio da još nije sve završeno.

"Mnogo je posla pred nama. Nastavićemo da budemo dalje angažovani. Nećemo stati do same Generalne skupštine UN, a ni posle nje. Diplomatski put, miran put je put Srbije", rekao je on.

U Stalnom savetu OEBS Jeremić je izneo nezadovoljstvo što Srbija nije konsultovana u vezi imenovannja novog šefa misije OEBS na Kosovu.

Naime, nakon što je istekao mandat šefu misije OEBS na Kosovu Timu Guldimanu, predsedavajući OEBS, Finska, kako saznaje Tanjug, odredila je novog šefa misije, koji je iz Austrije, i to bez konsultacija Srbije.

"Smatram da smo nedovoljno konsultovani o tom pitanju. Nažalost, proces rekonfiguracije međunarodnog prisustva je započet bez Srbije, iako je Srbija zemlja domaćin misije. Predložio sam da se ne prave dalje štete u procesu. Srbija želi da se angažuje i spremna je da se angažuje sa međunarodnom zajednicom oko rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu", objasnio je Jeremić.

On je dodao da Srbija pozdravlja i što je EU spremna da učestvuje u međunarodnom civilnom prisustvu, i ukazao da Srbija može da podrži rekonfiguraciju međunarodnog prisustva samo ako je ono statusno neutralno, u saglasnosti sa Rezolucijom UN 1244, i koje nije tu da implementira Ahtisarijev plan.

Na pitanje novinara o saradnji s Haškim tribunalom, Jeremić je podvukao da je Srbija dokazala da u potpunosti sarađuje sa ovim Tribunalom. S tim u vezi, on je kazao da očekuje sledeći korak koji je odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom, dodajući da se nada da će do toga doći narednih nedelja.

 

 

 
 
Copyright by NSPM