Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - oktobar 2008.

 

 

Uhapšen gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević

Policija je u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom uhapsila 11 članova organizovane kriminalne grupe osumnjičene za primanje i davanje mita i zloupotrebu službenog položaja. Kao organizator grupe navodi se predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević. Kneževiću određen dvodnevni pritvor.

Uhapšeni su i načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin Nikola Halas (1953), advokat iz Zrenjanina Đorđe Matić (1961), investitor iz Beograda Bojan Selimović (1946), preduzetnik iz Beograda Branko Savković (1953) i vlasnik agencije za fizičko - tehničko obezbeđenje"Gvozden" iz Novog Sada Uglješa Grgur (1962).

MUP je saopštio i da su uhapšeni i bivši predsednik tenderske komisije SO Zrenjanin Bratislav Tomić (1960) direktor turističke organizacije SO Zrenjanin Milan Milošev (1972), službenici agencije "Gvozden" iz Novog Sada Vladan Racić (1978), Biljana Stajkić (1986) i Marijana Šarenac (1972) službenik agencije "Gvozden" iz Novog Sada.

Ova grupa je osumnjičena da je pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući propisanu zakonsku proceduru i po znatno nižim cenama od tržišnih dobijala u dugoročni zakup na 99 godina gradsko građevinsko zemljište na najatraktivnijim lokacijama užeg centra na području opštine Zrenjanin.

Oni su te lokacije zatim po znatno višim cenama prodavali drugim pravnim licima, navodi MUP dodajući da je na taj način na najatraktivnijoj lokaciji u centru Zrenjanina koju je obezbedila ova organizovana grupa, izgrađena "OMV" pumpa.

MUP je naveo i da je ta organizovana grupa, izbegavajući zakonske propise i prilagođavajući uslove tendera dodeljivala poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja svih javnih manifestacija i skupova, kao i svih objekata za potrebe SO Zrenjanin, agenciji "Gvozden" uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali kada bi se sprovela propisana zakonska procedura.

Na ovaj način ova kriminalna grupa je ostvarila imovinsku korist u iznosu od preko 3,5 miliona evra, a na štetu budžeta SO Zrenjanin.

Svi osumnjičeni biće privedeni dežurnom istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Knežević na čelu Zrenjanina od 2000. godine

Goran Knežević je rođen 1957. godine u Banatskom Karlovcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Zrenjaninu, a ekonomiju je diplomirao na Beogradskom univerzitetu.

Knežević je 2000. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora SO Zrenjanin i na toj funkciji se zadržao do kraja mandata. Na tu funkciju došao je sa mesta direktora preduzeća "SM Turist" iz Zrenjanina.

Nakon toga, u dva navrata je biran za gradonačelnika Zrenjanina.

Najpre je pobedio na neposrednim izborima 2004. godine, a ove godine na tu funkciju su ga izabrali odbornici vladajuće većine.

Na čelu sa Kneževićem lokalna samouprava je od 2006. sklopila sa stranim investitorima više od 20 ugovora o grinfild investicijama, vrednih oko 400 miliona evra.

Na USAID-ovom takmičenju lokalnih samouprava o ostvarenim uslovima za poslovanje Zrenjanin je 2006. godine osvojio zvanje najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji.

Knežević je dobitnik i nagrade "Gradonačelnik s vizijom", kao najbolji lider lokalne samouprave u Srbiji za 2007. godinu.

Od početka bavljenja politikom Knežević je član Demokratske stranke. Dugo je bio predsednik Opštinskog odbora u Zrenjaninu, a 2005. izabran je za prvog čoveka vojvođanskih demokrata, odakle je smenjen u junu prošle godine.

Do skoro je bio i član Predsedništva DS-a, a bio je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM