Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - oktobar 2008.

 

 

Predsednik Boris Tadić u Berlinu dobio nagradu "Kvadriga"

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću u Berlinu uručena nagrada "Kvadriga" za hrabrost, istrajnost i političku nepokolebljivost.

Na svečanosti u Berlinu, nagradu, koju svake godine na Dan nemačkog jedinstva dodeljuje ugledna nevladina organizacija "Radionica Nemačka", predsedniku Srbije uručio je austrijski predsednik Hajnc Fišer.

Fišer je istakao da se nagradom ukazuje poštovanje prema evropskom političaru "koji se u veoma teškom i istorijom opterećenom okruženju hrabro i mudro zalaže za svoju zemlju", kojoj je mesto u evropskoj porodici naroda.

Tadić se zahvalio na nagradi i istakao da se ovo priznanje ne odaje samo njemu lično, već građanima Srbije za demokratizaciju društva.

"Ova svečanost je poseban trenutak da još jednom potvrdim posvećenost Srbije regonalnoj saradnji, evropskoj budućnosti i dostizanju punopravnog članstva u EU", rekao je Tadić i izrazio zadovoljstvo što je u Berlinu, na Dan ujedinjenja Nemačke.

"Uveravam vam vas da primam ovu nagradu kao Evropljanin, predsednik zemlje koja sa vama deli zajedničke vrednosti, kao predsednik Srbije koja je posvećena miru i stabilnosti i koja želi da uđe u EU sa svojim identitetom", naglasio je on.

Tadić je poručio da Srbija želi da deli evropske vrednosti, primenjuje evropske standarde i poštuje evropske zakone.

"Ako krenete iz Srbije na istok ili zapad stići ćete u zemlje EU. To je i praktičan razlog zbog čega Srbija želi da postane punopravna članica EU", rekao je on.

Za mene je ipak mnogo važniji razlog za članstvo u EU, istakao je Tadić, demokratska volja građana Srbije.

Predsednik Srbije zasadio je danas u parku dvorca ''Sansusi'' u Potsdamu, zajedno sa drugim dobitnicima nagrade ''Kvadriga'', drvo trešnje, koje simbolizije srastanje i jedinstvo istoka i zapada, Nemačke i Evrope, Evrope i sveta.
komentari broj komentara 7 |

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM