Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - septembar 2008.

 

 

Kameron Manter: Ohrabrujemo sve zemlje da priznaju Kosovo

BEOGRAD, 25. septembra (Tanjug) - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kameron Manter izjavio je danas u Beogradu da SAD ohrabruju sve zemlje sveta da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da "nikog ne primoravaju" da to učini.

"Verujemo da je priznavanje nezavisnosti Kosova u interesu svih", rekao je Manter na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, odbacujući tvrdnje da Vašington vrši pritisak na zemlje u regionu, uključujući i Crnu Goru, da priznaju Kosovo.

Manter je rekao da se SAD "ne slažu" sa odlukom srpske vlade da pred Generalnom skupštinom UN iznese inicijativu da to telo zatraži misljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Naravno, mi poštujemo pravo Srbije da izabere ovaj postupak. Bez obzira na ishod u Njujorku, mi smo i dalje privrženi evropskoj budućnosti Srbije", rekao je Manter.

On je, povodom izjave predsednika Borisa Tadića da Srbija još nije u Generalnoj skupštini UN obezbedila većinu za usvajanje njene inicijative, ocenio da za SAD, u tom pogledu, "ne postoji dobra ili loša vest".

"Mi se samo fokusiramo na to kako da pomognemo Srbiji da ima što bolju budućnost", rekao je Manter.

Američki ambasador je dodao da su SAD posvećene "ideji prosperiteta i napretka Kosova, kao što su privržene ideji napretka i prosperiteta Srbije".

Manter, koji je zvaničnicima devet opština i gradova u Srbiji uručio priznanje za uspehe u unapređenju sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama na lokalnom nivou, rekao je da SAD podržavaju evropsku perspektivu Srbije i da, iz tog razloga, ulažu napore da se poboljša ekononomski razvoj Srbije.

On je dodao da će Vašington pružati i dalje pomoć u razvoju institucija u Srbiji kako bi se one uskladile sa onima u EU, a zemlja "dobila mesto koje joj pripada".

"Samo uspešna i prosperitetna Srbija može da doprinese napretku Evrope", ocenio je američki ambasador.

 

 

 
 
Copyright by NSPM