Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - oktobar 2008.

 

 

Potpisan sporazum Srbije i NATO o bezbednosti informacija

Ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisao je danas, prvog dana posete Briselu, sporazum Vlade Srbije sa Severnoatlantskom alijansom (NATO) o bezbednosti informacija.Sporazum je tipski i do sada ga je potpisalo više od 90 država i međunarodnih organizacija.

Sporazum je tipski i njime se regulišu zaštita i distribucija poverljivih informacija kada dođe do njihove eventualne razmene, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dokument je objavljen na internet sajtu Ministarstva odbrane Srbije i do sada ga je potpisalo više od 90 država i međunarodnih organizacija, a Vlada Srbije je odluku o potpisivanju donela u julu.

Sporazum je potpisan "na osnovu postignute saglasnosti da se vrše konsultacije o političkim i bezbednosnim pitanjima, kao i da se proširi i intenzivira politička i vojna saradnja širom Evrope".

"Shvatajući da uspešna saradnja u ovim oblastima podrazumeva razmenu osetljivih i poverljivih informacija između Vlade Srbije i NATO, potpisnici sporazuma saglasile su se o tekstu koji je i potpisan", navodi se u sporazumu.

Potpisnici sporazuma saglasili su se "da će štititi i čuvati informacije i materijal koji pripadaju drugoj strani", navodi se u prvoj tački dokumenta koji su potpisali Šutanovac i generalni sekretar NATO Jap de Hop SHefer.

Potpisnici su se, takođe, saglasili i da će "učiniti sve što je potrebno da obezbede da takve informacije i materijal, ukoliko su poverljivi, zadrže onaj stepen poverljivosti koji je odredila ona strana od koje te informacije i materijal potiču".

Vlada Srbije i NATO su se obavezali i da će čuvati takve informacije i materijal u skladu sa dogovorenim zajedničkim standardima, da neće razmenjene informacije i materijal koristiti u druge svrhe osim onih navedenih u okvirima pojedinačnih programa, kao i odluka i rezolucija na koji se odnose.

U sporazumu se navodi i da su se potpisnici saglasili da "neće takve informacije i materijal otkrivati trećoj strani bez saglasnosti strane od koje isti potiču".

Navedeno je u sporazumu i da "Vlada Srbije prihvata obavezu da svi njeni državljani, koji u toku obavljanja službenih dužnosti zahtevaju ili mogu imati pristup informacijama ili materijalu razmenjenim u okviru aktivnosti saradnje odobrenih od strane Severnoatlantskog saveta, budu podvrgnuti odgovarajućoj bezbednosnoj proveri pre nego što im se odobri pristup takvim informacijama i materijalu".

Precizira se i da će "postupci bezbednosne provere biti osmišljeni tako da se utvrdi da li pojedinac, uzimajući u obzir njegovu lojalnost i pouzdanost, može imati pristup poverljivoj informaciji bez opasnosti po njenu bezbednost".

U članu 3. sporazuma se navodi da Kancelarija za bezbednost NATO odgovorna za bezbednosne sporazume o zaštiti poverljivih informacija razmenjenih u okviru aktivnosti saradnje koje odobri NATO.

U članu 4. sporazuma se navodi da će Vlada Srbije obavestiti Kancelariju za bezbednost NATO o tome koja bezbednosna instanca u zemlji ima slična ovlašćenja.

Dodaje i da će "posebni administrativni aranžmani biti izrađeni između Vlada Srbije i NATO koji će obuhvatati, između ostalog, standarde recipročne bezbednosne zaštite informacija koje će se razmenjivati, kao i načine ostvarivanja veze između tela za bezbednost u Srbiji i Kancelarije za bezbednost NATO.

U članu 5. se navodi da će pre razmene bilo kakvih poverljivih informacija između Vlade Srbije i NATO, nadležna tela za bezbednost međusobno utvrditi da je strana primalac spremna da informacije koje dobija zaštiti u skladu sa zahtevima strane od koje potiču.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš objasnio je da je sporazum s NATO "samo tehnički sporazum koji nam omogućava sprovođenje opredeljenja iz prezentacionog dokumenta u kome piše da ćemo biti punopravan i aktivan član programa Partnerstva za mir".

Sporazum o bezbednosti informacija ne obavezuje strane potpisnice da razmenjuju informacije, već isključivo utvrđuje kodeks ponašanja - načine zaštite, distribucije i čuvanja u slučajevima kada dođe do razmene podataka.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM