Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - septembar 2008.

 

 

Politika: Nikolić se sastao i sa ambasadorima SAD i Velike Britanije

Iako je šef poslaničke grupe „Napred Srbija” rekao da nema odnose sa zapadnim snagama, u američkoj ambasadi potvrdili da su s Nikolićem pričali o podršci evropskim integracijama

Posle razlaza sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, šef poslaničke grupe „Napred Srbijo” Tomislav Nikolić imao je sastanke sa američkim i britanskim ambasadorom u Beogradu, saznaje „Politika”.

Ovu informaciju za naš list potvrdili su i u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država. Kako kaže ataše za štampu Rajan Haris, ambasador Kameron Manter se sa Nikolićem sastao da bi razgovarao o „podršci Srpske napredne stranke evropskim integracijama”.

Ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort nije želeo da komentariše informaciju da se i on sreo s Nikolićem, ali „Politika” pouzdano saznaje da je i do tog susreta došlo.

Ipak, da Nikolić više nije neprihvatljiv za Veliku Britaniju, Vordstvort je indirektno potvrdio pre desetak dana na otvaranju Međunarodne letnje škole u Beogradu. On je tada ocenio, kako je preneo Tanjug, da su pozitivni efekti integracija u Srbiji doveli do proevropske evolucije Socijalističke partije, koju je, kako je rekao, Evropa podržala.

„Poruka Evrope bila je jasna – ako je vaša promena iskrena, mi ćemo je prihvatiti i zaista smo je prihvatili. Sada ćemo, možda, videti početak sličnog procesa čak i u Radikalnoj stranci”, rekao je Vordsvort dodajući da su se „pojedini ljudi ohrabrili” i jasno stavili do znanja da se ne slažu sa politikom svog lidera Vojislava Šešelja.

Podsetimo, Tomislav Nikolić je ranije pominjao samo da se od raskola sa Vojislavom Šešeljem sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom.

„Savest mi je potpuno čista. Nemam odnose ni sa kim, posebno ne sa zapadnim snagama, silama i službama. Ako je ruska ambasada strana agentura, evo pre tri dana sam ponovo bio sa njegovom ekselencijom”, rekao je u utorak Nikolić novinarima u Skupštini Srbije, reagujući na optužbe lidera SRS-a da su ga vrbovale neke zapadne obaveštajne službe.

P. R.

[Politika 26.09.2008]

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM