Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - oktobar 2008.

 

 

Oli Ren: Kosovo mora da učestvuje u regionalnoj saradnji

BRISEL, 3. oktobra (Tanjug) - Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu i da mora da učestvuje u svim oblastima regionalne saradnje.

 «Želeo bih da zastanem nekoliko trenutaka i kažem nešto o velikom dogadjaju za region, proglašenju nezavisnosti Kosova 17. februara, nakon što su svi pokušaji pregovora pod okriljem UN bili iscrpeni», rekao je Ren u govoru u Parizu, koji prenosi njegov kabinet.

«Nadali smo se drugačijem scenariju - konsenzualnom i multilateralnom. Do njega nije došlo. Ali politika se pravi od činjenica, a ne od snova», rekao je Ren. 

Evropski komesar je naglasio da je EU «pokazala put u ovom kompleksnom procesu» odlukom o slanju misije Euleks.

«Evropski savet je takodje podvukao volju Unije da pomogne ekonomski i politički razvoj Kosova zahvaljujući jednoj jasnoj evropskoj perspektivi, koju imaju i drugi partneri u regionu", rekao je Ren i ocenio da je "priznanje te evropske perspektive danas ključ regionalne stabilnosti».

«Da bi se to dogodilo, neophodno je voditi računa o tome da Kosovo bude uključeno u sve oblasti regionalne saradnje koji olakšavaju napredak Balkana ka Uniji", naglasio je Ren, dodavši da je "regionalna saradnja ključni element evropske politike na Balkanu».

On je, istovremeno, istakao da je Srbija "drugu uzastopnu godinu izbegla zamku nacionalizma", uprkos "nacionalnoj debati o proglašenju nezavisnosti Kosova".

«U izuzetno napetom političkom kontekstu, demokratski blok je pobedio na predsedničkim i parlamentarnim izborima. (…) Nova vlada ima ambiciozan program reformi koja stavlja integracije u EU u prvi plan», istakao je on i dodao da je konkretan korak u tom smeru napravljen potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je naglasio da primena SSP "neće biti moguća sve dok sve članice EU ne priznaju da je ostvarena puna saradnja s Haškim tribunalom», rekao je on.

«Nadam se da će to biti pitanje nedelja, jer je konkretan napredak već napravljen u tom domenu", kazao je Ren, podsetivši na hapšenje Radovana Karadžića i činjenicu da je Srbija već izručila 44 od 46 begunaca, šo su "konkretni znaci».

On je ocenio da je "značajno postizanje nacionalnog pomirenja, do kojeg izgleda dolazi u Beogradu" s integracijom Socijalističe partije Srbije u demokratsku vladinu većnu, kao i da se "secesijom dela Srpske radikalne stranke srpska političa scena menja", naglasivši da bi "u ovim koracima želeo da vidi konsenzus ka cilju evropskih integracija".

«Nakon godine tapkanja u mestu iz političkih razloga i zbog izbornih kampanja, vlada mora da odmah počne da rešava strukturne reforme. Ako uspe, Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvu EU iduće godine», naglasio je evropski komesar za proširenje.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM