Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - septembar 2008.

 

 

SAD IZGUBILE STATUS LIDERA U SVETSKOM FINANSIJSKOM SISTEMU

BERLIN, 25. septembra (Tanjug-Ekos) - Najnovija bankarska kriza, koja je potresla svetska finansijska tržišta, pokazala je da su SAD "izgubile status super-države u globalnom finansijskom sistemu", ocenio je danas nemački ministar finansija Per Štajnbrik.

On je rekao, prilikom govora u nemačkom parlamentu, da je sadašnja finansijska kriza u SAD ostavila dubok trag u globalnoj ekonomiji i da će neizbežno dovesti do suštinskih promena u svetskom finansijskom sistemu, objavile su svetske novinske agencije.

"Svet neće biti takav kakav je bio pre krize", kazao je Štajnbrik, uz opasku da globalna nestabilnost nije mimoišla ni njegovu zemlju, iako je negativno dejstvo tih događaja na nemačku privredu sada teško proceniti.

U ovom trenutku, dodao je Štajnbrik, ne primećuje se da postoji smanjen priliv poreskih doznaka u Nemačkoj, ali sada se, kako on smatra, treba pripremiti za period nižeg ekonomskog rasta, kao i negativne tendencije do kojih će tada doći na domaćem tržištu rada.

Štajnbrik tvrdi da bi za izbegavanje budućih kriza na svetskim finansijskim tržištima trebalo utvrditi nova pravila o kretanju kapitala na globalnom nivou.

 

 

 
 
Copyright by NSPM