Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Srbija i Crna Gora

 

 

Ivan Radović

NEBOJŠA STRUGAR - TRAGEDIJA JEDNE MLADOSTI

Reagovanje na tekst Nebojše Strugara „Kraj zaludne priče sa Narodnom strankom“

Nesrećni Nebojša Strugar je, najzad, shvatio koliku štetu nanosi srpskom pitanju u Crnoj Gori, pa je najavio da se, više, neće oglašavati. To je, zaista, pohvalno i pozitivno. Ipak, u njegovom stil , on je svoju „teatralnu“ najavu da više neće polemisati sa Narodnom strankom „začinio“ gomilom više manje već ponovljenih neistina. Čak primjećujem da Strugar nije dao ni jedan odgovor na stavove i pitanja koja smo iznjeli Vukašin Račić i ja. On to, naravno, nije mogao ni da učini, jer zna da je ono što smo iznjeli istina, a da je čovjek koji polemiše sa istinom ili zlonamjeran ili psihijatrijski slučaj, odnosno što bi Goran Bregović rekao „luđak od marcipana“.

A istina je sledeća:

SRPSKA NARODNA STRANKA

•  SNS je za vrijeme puča u jedinstvenoj NS pokušala da uništi sopstvenu matičnu stranku i tako razbije jedinu autentičnu srpsku stranku u Crnoj Gori.

•  SNS je kandidujući Novicu Stanića za predsjednika Crne Gore 1997. godine pomogla aktuelnom režimu, jer je broj glasova koji je Stanić dobio nedostajao Momiru Bulatoviću da pobjedi Mila Đukanovića u prvom krugu. Ovaj momenat je ustoličio Mila Đukanovića na mjestu predsjednika Crne Gore.

•  SNS je ušla u koaliciju sa SPS-om i JUL-om, odnosno sa Slobodanom Miloševićem i tako učestvovala u vlasti koja je ojadila srpski narod i potpisala okupaciju Kosova i Metohije.

•  SNS je kada je Miloševićev režim pao 2000. „presvukla dres“ i priklonila se novoj DOS-ovskoj vlasti za koju su predhodno govorili da je izdajnička i antisrpska.

•  SNS je kao minorna stranka „jahala na leđima“ SNP-a do 2007. razjedajući ga poput kancera, rovarila protiv opozicionog jedinstva i stavila sebi za zadatak uništenje Narodne stranke.

•  SNS je u referendumski proces i pokušaj odbrane SCG ušla neiskreno, a sam Blok za SCG neprekidno je „minirala“.

•  SNS je poslje referendumske krađe i razdvajanja Državne zajednice, razbila Blok za SCG, napustivši ga i formirala koaliciju, takozvanu Srpsku listu, sa kojom je prevarila dio razočaranog srpskog biračkog tijela, osvojivši dvanaest mandata. Tako je ova tzv. srpska stranka ostvarila korist od razbijanja SCG.

•  SNS je i poslije referenduma nastavila da se ponaša neodgovorno i sebično i što je najgore štetno po interese Srba. Ona traži kulturno prosvjetnu autonomiju za Srbe, svodeći ih na isti nivo sa, recimo, Albancima. Ona i dalje zajedno sa DPS-om ima tezu da Srbi i Crnogorci nisu isti narod i da je matična država svih Srba Srbija, iz čega je logično zaključiti da su po SNS-u i DPS-u Srbi nacionalna manjina u Crnoj Gori.

•  SNS je čak i simbolično na tragu teze da su Srbi nacionalna manjina u Crnoj Gori, jer je odbacila srpske državotvorne i nacionalne simbole Crne Gore (grb i trobojku Petrovića, krstaš barjak, himnu „Onamo, 'namo“...).

•  SNS je radeći sve ovo direktni pomagač dukljanskog režima u njegovoj namjeri da promjeni srpski nacionalni identitet Crnogoraca, a da preostale koji nastave da se izjašnjavaju kao Srbi zatvori u rezervate.

NEBOJŠA STRUGAR

•  Strugar je istjeran iz NS zbog podrivačkog odnosa prema svojoj stranci.

•  Strugar je obolio od mržnje prema Narodnoj stranci.

•  Strugar je privatizovao Srpsko prosvjetno društvo Bar i sveo ga na puki organ SNS-a.

•  Strugar je direktno godinama razbijao opoziciono jedinstvo u Baru.

•  Strugar je „krišom“ potpisao peticiju o zaštiti crkve Sv. Trojice na Rumiji i nije htio da učestvuje u njenoj odbrani. I peticiju i odbranu crkve inicirala je OO NS Bar.

•  Strugar je svojim (ne)činjenjem štetio interesima srpske crkve u Baru, toliko da se Mitropolit Amfilohje javno distancirao od nekih njegovih postupaka.

•  Strugar je član crkvenog odbora u Baru, koji godinama nije ništa učinio za planiranu izgradnju hrama Sv. Jovana Vladimira. Tek pošto je sam Mitropolit morao da se angažuje i uz pomoć predsjednika OO NS Bar, započeti su radovi na izgradnji.

•  Strugar je uspio da se posvađa sa svim barskim opozicionim prvacima.

•  Strugar je svojim tvrdoglavim nastupima kompromitovao srpstvo gdje god je stigao.

NARODNA STRANKA

•  NS je od obnove svoga rada 1990. radila na očuvanju srpskih nacionalnih interesa i tradicionalnih vrijednosti Njegoševe Crne Gore.

•  NS je, iskreno i snažno, istrajavala na programu očuvanja zajedničke države sa Srbijom.

•  NS je,neprestano podržavala srpske interese u Bosni,Krajini i na Kosovu,kao i svuda gdje Srbi žive.

•  NS je veliki dio svog djelovanja posvetila demokratizaciji Crne Gore i rušenju vladajućeg totalitarnog režima koji u njoj vlada.

•  NS je ušla u vlast 1998. vjerujući da će tako pomoći rušenju drugog totalitarnog režima u Srbiji dajući, neprekidnu,podršku demokratskoj opoziciji u toj republici.

•  NS je napustila tu istu vlast čim je DPS započeo svoju antisrpsku histeriju i tako postala prva stranka koja je na ovim prostorima, dobrovoljno, napustila vladu.

•  NS je zadnjih sedamnaest godina aktivno podržavala i pomagala SPC kao duhovni temelj Crne Gore.

•  NS je,iskreno i nesebično,ulazila u koalicione saveze,počevši od Narodne sloge,želeći da sačuva opoziciono jedinstvo,često puta i na svoju štetu,postajući žrtva preraspodjele glasača usljed opozicionih trzavica.

•  NS je prepoznata i u Srbiji i u inostranstvu kao stranka jake srpske gradjanske i evropske provenijencije.

•  NS je ostala vjerna činjenici da su Srbi i Crnogorci jedan narod,nesrećno,vještački podijeljen za vrijeme komunističke okupacije Crne Gore.Slijedeći tu logiku,jasno je,da se NS zalaže da su Srbi u CG svoji na svome i konstitutivni narod.

•  NS je,prva,napustila pregovore oko novog ustava CG,kada je bilo jasno da su oni samo paravan dogovoru vlasti i PzP-a.

Dragi gospodine Strugar manite se ćorava posla. Niste vi više tako mladi, igrajte šah, skupljajte knjige iz Dan-a, šetajte pored mora i kajte se za svu štetu koju je SNS napravila našem narodu. Nemate vi tapiju nad srpstvom i nije ono, valjda, spalo na to da ga vi branite. Ne brani se srpski korpus na terevenkama koje organizujete sa svojim privatnim prosvjetnim društvom. Dosta više sa kafanskim braniteljima „kukavnog srpstva ugašenog“. Za Srbe i Crnu Goru treba se boriti pametno i razumno, što je nemoguće sa vama, jer za SNS odbrana srpstva podrazumjeva potucanje od jedne do druge „srpske“ kafane. Vi nas prozivate da smo Evropejci, a ja vas pitam šta je u tome loše!? Srbi su zajedno sa drugim evropskim narodima gradili Evropu i u njoj im je i mjesto. Nemojte nas zajedno sa Radikalima zatvarati u geta.Nazivate nas „urbanim“ Srbima, pa, vjerovatno, sebe smatrate „ruralnim“. To je vaš izbor, u to vam se neću miješati. Na kraju, vjerujte,da se niko ne ljuti na vas zbog vašeg ponašanja. Vaša mržnja šteti, najviše, vama.

Bar,12.10.2007.god.

Ivan Radović, Autor je član predsjedništva Kluba mladih NS i predsjednik Kluba mladih NS Bar

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM