Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - prenosimo Politiku

 

 

 

Biljana Mitrinović

Otvoren put za prenos dužnosti na Euleks bez odluke Saveta bezbednosti UN

Od juče je počela rekonfiguracija Unmika smanjivanjem broja osoblja i za nekoliko meseci broj zaposlenih u misiji Ujedinjenih nacija trebalo bi da se smanji za 70 odsto, najavio je juče portparol Unmika Aleksandar Ivanko prištinskom radiju „Blu skaj”.

U narednih nekoliko meseci bez posla će ostati oko 1.400 službenika Misije UN u procesu rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu, izjavio je portparol Unmika Aleksandar Ivanko, prenose prištinski elektronski mediji.

Ivanko je rekao da će u misiji ostati 30 odsto međunarodnog i lokalnog osoblja, što znači da će na Kosovu ostati oko 600 zvaničnika koji će biti angažovani na preoblikovanju Unmika. „Civilna administracija i Kancelarija za povratak i zajednice okončale su svoj rad, dok će redukcija osoblja početi narednih dana", najavio je Ivanko i dodao da još ništa nije odlučeno u vezi sa delom misije UN na severu Kosova.

Ovim je, bez odluke Saveta bezbednosti UN, a na osnovu preporuke generalnog sekretara Ban Ki Muna, otvoren proces preoblikovanja međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji i saradnja sa civilnom misijom EU (Euleksom), koji će od Unmika preuzeti deo dužnosti.

Misija Euleks ustanovljena je, inače, 14. decembra prošle godine političkom odlukom šefova država ili vlada EU na samitu u Briselu i sa namerom da ona od od Unmika preuzme nadležnosti u oblasti policije, carine i sudstva.

Krajem prošlog meseca generalni sekretar UN Ban Ki Mun dao je „zeleno svetlo” za rekonfiguraciju Unmika i ovlastio šefa Misije UN na Kosovu Lamberta Canijera da otpočne ovaj proces. Iako na sednici Saveta bezbednosti UN 20. juna nije postignut dogovor o preoblikovanju međunarodnog prisustva na Kosovu, generalni sekretar je procenio da takvu odluku može sam da donese i bez rezolucije najvišeg tela svetske organizacije. Uprkos protivljenju Srbije, Rusije, Kine i još nekoliko država članica SB UN da se odobri raspoređivanje Euleksa na Kosovu, Ban Ki Mun je rekao da je takvu odluku doneo pošto „Unmik ne može da obavlja svoje dužnosti” i pošto mora da se „prilagodi realnosti” na terenu.

Posle Ban Ki Munove odluke da se počne sa rekonfiguracijom i saradnjom sa misijom EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da poslednja „odluka iz Njujorka” omogućava da se u bliskoj saradnji sa UN ubrza raspoređivanje civilne misije EU na Kosovu i da joj se da „važna uloga u kosovskim poslovima”. „EU namerava da igra vodeću ulogu u poslovima koji se tiču Kosova, naročito u oblasti vladavine zakona”, potvrdio je tada Solana u intervjuu ruskoj agenciji uoči samita Rusija–EU.

Proces preoblikovanja Unmika počeo je uprkos oštrim protestima državnog vrha Srbije da je međunarodno prisustvo u pokrajini moguće izmeniti bez nove rezolucije SB UN i saglasnosti i učešća Beograda u tim razgovorima.

Razgovori između Unmika i vlade u Beogradu počeli su 23. jula, susretom ministra spoljnih poslova Vuka Jeremić i šefa Unmika. Međutim, portparol Misije UN Rasel Giki je rekao da se nije razgovaralo o rekonfiguraciji nego o „praktičnim pitanjima” i da je pitanje rekonfiguracije Unmika „potpuno druga tema”.

Međutim, nakon prvih sastanaka sa ministrom Jeremićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, prištinska štampa i opozicione partije su krenule sa kritikama na Canijerov račun. Njegova izjava da postoji mogućnost osnivanja srpske policije u okviru Kosovske policijske službe, sa specijalnom autonomijom u komandnom lancu, kao i uspostavljanja carine po modelu Hongkonga – jedna teritorija s dve carinske zone, izazvala je oštre kritike u Prištini, a stigla su i upozorenja kosovskih vlasti da bi mogao postati nepoželjna osoba ako nastavi „da daje izjave koje ne odgovaraju realnosti na Kosovu”.

Kosovski premijer Hašim Tači je komentarišući izjave šefa Unmika o policiji, pravosuđu i carinama rekao da će se poštovati samo ustav, a „ne bilo čije ad hok izjave”. Na Canijerovu izjavu da je on glavni šef na Kosovu sve dok je na snazi Rezolucija 1244 UN, Tači je odvratio da je „glavni šef narod Kosova i ljudi koje je narod izabrao”.

Nedugo pošto je preuzeo dužnost na Kosovu, Canijer je otišao na odmor, a generalni sekretar UN poslao je svog prvog političkog savetnika Nikolasa Hejsoma, koji je prošle nedelje u Prištini u svojstvu Canijerovog zamenika razgovarao sa najvišim kosovskim predstavnicima o preoblikovanju Unmika. Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua, Hejsom je rekao da će Unmik „podržati Kosovo usko sarađujući sa kosovskim institucijama”, a posle sastanka sa zamenikom premijera Kosova Hajredinom Kučijem, Hejsom je rekao da „nema nikakvih pregovora sa Beogradom bez saglasnosti institucija Kosova”. Prištinski mediji su Hejsomov dolazak u Prištinu protumačili kao Ban Ki Munov „pokušaj da se izbegnu dalje konfrontacije između institucija i političkih partija Kosova sa Unmikom”.

Iako zvaničnici Unmika demantuju, prištinska štampa navodi da je došlo i do sukoba između Canijera i direktora Carinske službe u okviru Euleksa Pola Agde, koji je odbio Canijerov zahtev da formira posebnu srpsku carinsku službu. Agda je, navodno, kako je u petak pisao prištinski dnevnik “Ekspres”, zapretio da će napustiti Kosovo ako ne bude drugog rešenja.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović juče je odbacio mogućnost da nezadovoljstvo Prištine zbog Canijerovih izjava može da dovede do njegove smene.

Ivanović je u izjavi za Betu naglasio da Albanci „ne kriju i na svaki način žele da pokažu nezadovoljstvo i zabrinutost”, jer se previše priča o nezavisnosti za koju su oni mislili da je gotova stvar i verovali da je samo Rusija protiv. Ocenivši da, međutim, takvo ponašanje „više ne može da prođe”, Ivanović je rekao da mu se čini da je Canijer „došao da ispita situaciju u kojoj meri Unmik može da se rekonfiguriše”.

Državni sekretar za Kosovo je naglasio da su Albanci nezadovoljni i zato što je nezavisnost proizvela određene konsekvence i dovela do polarizacije u EU i čitavoj međunarodnoj zajednici, što nije stvorilo mnogo manevarskog prostora da Eulkes uđe na Kosovo bez većih potresa.

(Politika, 12/08/2008)

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM