Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

DEBATA

Kosovo i Metohija - prenosimo Večernje Novosti

 

 

Goran Bogdanović:

Kosovo je iznad svega

13.07.2008.

Novi ministar za KiM ima novu strategiju. Težište njegovog rada biće na samom Kosmetu. U centru pažnje biće oni koji žive najteže, koji nemaju ni slobodu kretanja ni mogućnost da žive i rade makar onako kako je to omogućeno u srpskim sredinama severno od Ibra. Goran Bogdanović, u razgovoru za Novosti, obećava da nikad neće forsirati samo stavove stranke kojoj pripada, obećava da će dati puni doprinos uspostavljanju uspešne komunikacije i saradnje sa svim predstavnicima Srba i onih koji Srbiju smatraju svojom državom.

* Vaša stranka osvojila je veoma mali broj glasova birača na Kosmetu. Hoće li vam to otežati saradnju sa žiteljima na terenu, gde su najveće poverenje dobili radikali i DSS?
- Problem KiM nije stranački, već najozbiljniji državni i nacionalni problem. Srbi na KiM žive u izuzetno teškim uslovima, bez elementarnih prava. Njihovi problemi nadrastaju stranačke interese, i kad god je u prošlosti, a to se mnogo puta događalo, stranački interes bio ispred nacionalnog i državnog, to nije donosilo dobro građanima KiM. Demokratska stranka je osvojila 15 odsto glasova na KiM na prošlim izborima, ali mislim da je najvažnije poverenje građana Kosmeta u državu Srbiju, a ono neće izostati ako poboljšamo položaj ljudi u pokrajini. Pre svega, u onim sredinama južno od Ibra, ali pri tome ni na koji način severno Kosovo neće biti zanemareno.

* Albanci smatraju da su jednostranim proglašenjem nezavisnosti „završili“ priču o statusu Kosova. Imaju svoje institucije, koje Srbi ne priznaju. Sa druge strane, Srbi su konstituisali svoje opštine i oformili Skupštinu. Kakav je tu kompromis moguće očekivati?
- Posle nedavno održanih lokalnih izbora, Srbi i Goranci su formirali skupštine opština koje će im pomoći u svakodnevnom funkcionisanju i radu na rešavanju konkretnih, svakodnevnih problema. Skupština zajednice opština na KiM formirana je na osnovu dogovora političkih partija koje deluju na Kosmetu i, kao što znate, čine je delegati novoformiranih skupština opština Srba i Goranaca. Skupština ima konsultativan karakter, ne donosi zakonska i druga akta, i u tom smislu, Ministarstvo i Vlada će se na odgovarajući način odnositi prema toj instituciji. Što se tiče albanskih institucija, one su formirane na osnovu nelegalno proglašene nezavisnosti, koju je priznao relativno mali broj zemalja i one zapravo predstavljaju paralelne institucije i prema Ustavu Republike Srbije i prema Rezoluciji 1244 SB.

* Ipak, vi i predstavnici vaše stranke niste učestvovali na konstitutivnoj sednici Skupštine zajednice opština na KiM?
- Poznato je da je i Demokratska stranka pružila podršku formiranju Skupštine zajednice opština Kim, jer je time potvrđeno da je Kosmet neotuđiv i sastavni deo Srbije. Ali, mi smo želeli i da sačekamo formiranje Vlade i njen stav povodom Skupštine. Vlada je potvrdila validnost skupštine i, bez obzira na to što nismo zadovoljni načinom izbora i brojem delegata, prisustvovaćemo radu Skupštine.

* Unmik najavljuje da neće sarađivati sa predstavnicima Srba izabranim na osnovu nedavnih lokalnih izbora a istovremeno šef ove organizacije Lamberto Zanijeri zahteva sastanak sa vlastima u Beogradu. Da li vidite neku promenu u odnosu Unmika prema Srbima, ili je to samo navodna želja za saradnjom bez uvažavanja stava Beograda?
- Misija UN na Kosmetu ima mandat dobijen od SB UN, i mi očekujemo da će se pridržavati svog mandata. Očekujemo da će Unmik veoma brzo priznati lokalnu vlast i uspostaviti saradnju sa legitimno izabranim predstavnicima Srba i drugih nealbanaca, jer je to u najboljem interesu ne samo Srba već i te misije i samih Ujedinjenih nacija.

* Sve je više zemalja, poput Rusije, koje zagovaraju neophodnost nastavka pregovora između Beograda i Prištine, dok neke druge smatraju da je moguće pregovarati samo „o tehničkim pitanjima“ koja se tiču života stanovnika Kosmeta. Kakav izbor između ova dva puta očekujete?
- Mi podržavamo nastavak pregovora, jer pregovori predstavljaju jedini metod za pronalaženje kompromisnog, obostrano prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja statusa Kosmeta. Što se tiče razgovora o tzv. tehničkim pitanjima, razgovaraće se o svemu što može doprineti opstanku i životu Srba i nealbanaca u pokrajini, a o modalitetu i sadržaju tih pregovora odlučivaće najviši državni organi, Vlada, Skupština i predsednik Republike Srbije.

* Nekoliko albanskih intelektualaca, među kojima su i članovi bivšeg pregovaračkog tima, najavilo je lobiranje kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Hoćete li se i vi angažovati kod zemalja koje su nam naklonjene da nastave sa principijelnim stavom nepriznavanja nezavisnosti?
- Ta najava prištinske lobističke grupe najbolje govori koliko je malo postignuto na planu međunarodnog priznavanja te nepravne tvorevine. Što se Srbije tiče, vrlo široka i intenzivna diplomatska aktivnost Predsednika Vlade Ministarstva za KiM, ali pre svega Ministarstva inostranih poslova, dala je značajne rezultate i do sada je samo petina članica UN priznalo nezavisnost Kosmeta. Očekujem da će u narednim mesecima srpska diplomatija još intenzivnije raditi na promovisanju naših stavova i zaštiti naših interesa na Kosmetu. Što se tiče Ministarstva za KiM, mi ćemo dati svoj doprinos u skladu sa sredstvima kojima raspolažemo.

* Misija Euleks najavljuje dolazak na Kosmet i preuzimanje dela nadležnosti Unmika, Unmik čeka rekonfiguraciju, kosovske institucije preuzimaju sve veći deo nadležnosti. Srbi, pak, očekuju da vitalne životne oblasti nastave funkcionisanje u sklopu organa države Srbije?
- Ono što je sigurno i za šta sam dobio uveravanja, jeste da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da državne institucije i službe koje servisiraju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo u pokrajini funkcionišu nesmetano i punim kapacitetom. U to zaista ne treba imati nikakve sumnje.
Smanjenje obima i brojnog stanja Unmika može uticati na bezbedonosni vakuum u pokrajini, što dodatno može stvoriti osećaj nesigurnosti i nebezbednosti kod Srba. Euleks nema pravnu osnovu za delovanje na Kosmetu i kao takav ne može biti partner za saradnju.

* Ni posle devet godina povratak raseljenih Srba i nealbanaca ne odvija se željenim tokom, a u pokrajnu se nije vratio ni jedan odsto raseljenih. Kakav će biti vaš doprinos procesu povratka raseljenih?
- Povratak interno raseljenih Srba i drugih nealbanaca biće jedan od prioriteta rada ministarstva i mi ćemo u cilju pokretanja tog pitanja s mrtve tačke angažovati sve raspoložive kapacitete, uključujući inicijativu za zakazivanje donatorske konferencije za prikupljanje sredstava za podsticaj povratka kao i neke druge aktivnosti o kojima ću detaljno govoriti nekom drugom prilikom.

* Na jesen se očekuje stav Generalne skupštine SB o zahtevu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova?
- Za to pitanje nadležna je Vlada Srbije i takvu odluku Ministarstvo za KiM će podržati.

* Kako ćete sarađivati sa lokalnim liderima na KiM i izmiriti različite politike tamo gde za njih baš nema mesta?
- Moramo učiniti sve da prevaziđemo sukobe i podele među stanovništvom i političkim predstavnicima srpskog naroda na Kosmetu. Ministarstvo, i ja lično, daćemo svoj puni doprinos uspostavljanju normalne komunikacije i dobre saradnje sa svim legitimnim predstavnicima srpskog naroda iz bilo koje partije, pokreta ili organizacije. Normalan dijalog na rešavanju ogromnih problema u kojima se nalazimo preduslovi su našeg opstanka na KiM i tom cilju mora biti podređeno sve drugo.

* Za razliku od vašeg prethodnika, vi ste sa Kosova. Hoće li se to osetiti u vašem radu?
- Biće promena u radu ministarstva, a ono što sada sa sigurnošću mogu reći jeste da će državni sekretar, načelnici službi i drugi službenici veći deo vremena provoditi u radu na samom Kosmetu kako bi ministarstvo radilo što efikasnije. Krenućemo sa formiranjem novog kabineta, sa radom na samom Kosmetu kako bismo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama i omogućili da institucije, zdravstvo, prosveta i privreda funkcionišu na dobrobit stanovnika pokrajine. Osnovni moto u radu našeg ministarstva biće „Živeti na Kosovu i za Kosovo, a ne od Kosova“.

Dragana Zečević

 

 
 
Copyright by NSPM