Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

EKONOMSKA POLITIKA

Ekonomska politika - prenosimo Politiku

 

 

M. Pantelić

„Fani“ i „Fredi“ pod kontrolom vlade SAD

Dramatičan upravni preokret ka državnoj upravi giganta tržišta stambenih hipoteka kako bi se sprečilo da kriza još više ošteti poreske obveznike, domaće i strane akcionare…– Milijarde dolara minusa, otpušteni direktori

Programerka jedne od dosad finansijski najpouzdanijih i investitorima najprimamljivijih ovdašnjih kompanija zapala je u očaj. Posredno je proglašena krivcem a direktno je veliki gubitnik. Finansijski gigant u kome radi je nesolidnim poslovanjem izazvao snažan potres na domaćem i svetskom tržištu, pri čemu će ona lično izgubiti veliki imetak sadržan u akcijama preduzeća, a možda i posao, tako da joj se „američki san“ najednom ispostavio kao egzistencijalni košmar.

Njena nizbrdica je samo individualna deonica kolektivnog sunovrata, koji pogađa milione Amerikanaca, pa i velike strane investitore na donedavno vrlo perspektivnom a sada kriznom tržištu nekretnina i hipoteka. Dodatno i nju i ostale stradalnike plaši činjenica da je ovdašnji tržišni sistem uzdrman toliko da moraju da ga „spasavaju“ državni organi, što im liči na „prevrat“ nalik etatizaciji neprikosnovenog privatnog vlasništva…

Vlasti SAD su, naime, posredstvom ministra finansija Henrija Polsona juče saopštile da preuzimaju svoja dva korporacijska čeda – poznata po nadimcima Fani (čiji je ekspert pomenuta dama, koja nije želela da joj se pomene ime) i Fredi – iz privatnih ruku, kako bi „sprečile povećanje ionako već velike štete na nacionalnoj i internacionalnoj pijaci kapitala“. Reč je o vanrednoj, jedinstvenoj, meri koja ne preti da postane običaj u zemlji koja je „barjaktar“ privatizacije i smanjivanja državne regulative u biznisu – uveravaju zvaničnici. Pri tom im malo ko protivreči, iako se država, koja predstavlja jezgro kapitalizma, tim činom, prvi put posle dužeg vremena, ispostavila kao primenjivač antikapitalističkih metoda, doduše sa obrazloženjem da je to u interesu očuvanja srži kapitalizma – sugerišu eksperti.

O čemu je reč? Najpre – sadašnjost: Fani i Fredi su došli na rub bankrotstva. Jer su – u skladu s državnom politikom začetom pre desetak godina, u mandatima i demokratske i rivalske joj republikanske administracije, da treba olakšati sticanje privatnog vlasništva nad kućama – preforsirali primenu zvaničnih smernica, dajući pozajmice „šakom i kapom“, ne vodeći dovoljno računa o likvidnosti potražilaca.

Prenaduvavanje je dovelo do pucanja, kao u basni sa žabom koja je htela da dimenzijama dostigle vola. Cena stanova se vrtoglavo spustila, vrednost berzanskih deonica dva džina za ubrzano sticanje svojine na nekretninama pala je za 90 odsto, milioni korisnika njihovih povlastica su dospeli u situaciju da ne mogu da otplate „promenljive“ (rastuće) kamate, pri čemu su „dva F“ – u čijoj je nadležnosti oko polovina transakcija na tržištu nekretnina i hipoteka, vrednom više od deset hiljada milijardi dolara – samo prošle godine zabeležila manjak od 14 milijardi dolara.

Ukupno zaduženje domaćim i stranim poveriocima Fani i Fredija – koji su trgovali dobijenim ulozima u hipoteke – dostiglo je oko pet biliona dolara. Grešnici su bili suviše veliki da bi bili likvidirani – što je pravilo koje važi i u široj međunarodnoj strategiji – pa je Vašington preduzeo korake za smanjivanje lomova.

Prema današnjim izveštajima, rečena specifična transformacija, koja podrazumeva dugoročnu finansijsku konsolidaciju „FF“, kao i otkaze direktorijumu „divova“, primljena je ovde kao „neophodan rez“, a na međunarodnim berzama „sa olakšanjem“. Šta bi to trebalo da znači – tek će se videti. Zasad se izveštava o skoku vrednosti, prethodno posrnulih, akcija na glavnim tržištima akcija, dok se ovde računa da će se teret „stabilizacije“ u prvi mah svaliti na leđa poreskih obveznika (za dodatni izdatak čiji se iznos procenjuje – prema izveštajima „Volstrit džornala“ i drugih kompetentnih medija – u rasponu od 25 do 100 milijardi dolara), dok bi dugoročno moglo da se očekuje „smanjenje muka“.

„Volstrit“ podseća, istovremeno, da je „propao eksperiment kombinovanja javnog i privatnog delovanja“. Država je osnovala pomenute firme, gde su vladali akcionari kojima je u prvom planu bio profit, da bi rezultat bio gubitak, koji treba da podmire poreski obveznici, povećanim ulaganjima u federalni budžet.

Još nije jasno šta sve može biti, slažu se analitičari. Neizvesno je i šta će biti sa „FF“. Kongres treba da odluči da li će ih „oživeti“ ili će ih zameniti drugim tipom „entiteta“, izveštava „Volstrit“.

Zanimanje za damu s početka teksta, i njoj slične sudbine, premaša ono koje vlada oko neizvesnosti koja bi bila (ne)uspešnija „prva dama“, kao rezultat maratonskog nadmetanja za predsednika SAD. Pomenuta programerka simboliše neposrednu sudbinu miliona unesrećenih, što je daleko egzistencijalnija kategorija od svojstva domaćice u Beloj kući.

Globalno uzbuđenje

Drama sa Fani i Fredi izazvala je globalno uzbuđenje. Jer – mnogi su inostrani faktori učestvovali u transakcijama te dve kompanije. Najveći spoljni posednici njihovih dugova su Kina sa 376 i Japan sa 229 milijardi dolara. Sluti se da je u istu stvar ušlo i oko 100 milijardi dolara iz Rusije.

F i F

Fani je, odlukom Kongresa, osnovana 1938. godine, da bi olakšala sticanje stanova, posle krize zvane „velika ekonomska depresija“. Fredi je nastao sedamdesetih prošlog veka da bi i na tom polju postojala konkurencija. Oba „F“ su poverena akcionarskoj, profitnoj, upravi.

Tandem se sada pokazao kao sinhronizovani faktor – nacionalnog i šireg loma.

Obogaćeni

U najnovijem američkom potresu neki ne bi morali da osiromaše. Realni procenjivači svojih platnih mogućnosti će se iskobeljati a neki od tvoraca neprilika bi mogli i da prođu sa popriličnom vajdom.

Među ove profitere na tuđoj muci list „Njujork tajms“ ubraja direktore, bankare i vašingtonske lobiste – koji su se dosad, u raznim fazama, obogatili u sada srozanom poslovanju Fani i Fredija. Kao primer se navodi odlazeći šefa Fani, Danijel Mad, kome je nagoveštena otpremnina koja, uz već dodeljene bonuse, premaša 20 miliona dolara…

 

 

 
 
Copyright by NSPM