Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Povodom teksta Đorđa Vukadinovića "Aleja pobednika"

   

 

Prenosimo sa sajta Politike

Polemika povodom jedne reakcije na tekst Đorđa Vukadinovića "Aleja pobednika"

djordje vukadinovic (nspm@tsbest.net), 24.01.2007, 20:05
Na nasrecu, pogledao sam danas odgovor gospodina "pomoravlja" na moju sinocnu zaista iskrenu i dobronamernu reakciju i moram priznati da sam se zabrinuo i malo uplasio. Gospodin "pomoravlje", doduse, jeste malcice ublazio, odnosno donekle relativizovao moju navodnu izjavu da ne treba glasati za ldp zato sto sigurno nece proci cenzus, ali je zato - bez osvrtanja na moje argumentovano dokazivanje da je istina sasvim suprotna - sada ustvrdio da je inkriminisani iskaz cuo "svojim usima" u emisiji "Utisak nedelje" pre nekoliko meseci. I da stvar bude jos gora - i jos ludja - sada dodaje kako je, istom prilikom, "svojeusno" cuo i nesto mnogo strasnije, tj. da sam, u istoj toj emisiji, rekao kako "ne mogu da zamislim gradjanina koji ce glasati za one koji druguju sa legijom, zemuncima, s narko-dilerima, dakle, trovacima nase dece". Dakle, opet kategoricka tvrdnja i opet navodnici koji treba da sugerisu da je rec o doslovnom citatu. Pitate se zasto sam se zabrinuo i uplasio? Pa zato sto, ako je ono o cenzusu i bacanju glasova, iako, nesumnjivo, neistina, jos i imalo neke veze sa stvarima o kojima sam govorio i pisao (videti objasnjenje u prethodnom prilogu), ovo sa narko-dilerima i "trovacima nase dece" nema blage veze sa mnom, niti sa bilo cime sto sam govorio u pomenutoj emisiji - a i sire. Znam da cinjenice znace malo u srpskoj politickoj dzungli, ali ja zaista ne znam kako bih drugacije mogao pokusati da uverim gospodina "pomoravlje" koji je, kaze, ovu izjavu cuo svojim usima sem da ga uputim na adresu (http://www.b92.net/info/emisije/utisak_nedelje.php?yyyy=2006&mm=11&nav_id=220880) na kojoj se nalaze transkripti svih emisija Utiska nedelje i gde on, i svi drugi zainteresovani, mogu proveriti istinitost mojih reci i valjanost njegovih usiju. I na kraju, nemojte misliti da ironisem, ili da sam narocito srecan sto sam, nadam se, taksativno i uz mnogo truda demantovao bar delic navoda/optuzbi koje se na moj racun mogu procitati cak i na ovom Politikinom forumu. Naprotiv, kao sto rekoh, veoma sam zabrinut i uplasen. Ako se, naime, takve strasne i sistematske - zelim da verujem, slucajne - zablude/greske/omaske desavaju cak i tako pristojnim i na prvi pogled ne toliko ostrascenim osobama kao sto je gospodin "pomoravlje", sta li se tek moze i sta li mogu ocekivati od ostalih koji se sa svojim porukama punim mrznje, neistina i uvreda javljaju po ovim i slicnim forumima? Od mene ovoliko, uz izvinjenje sto sam malo uzurpirao prostor predvidjen za citalacke komentare.

Pomoravlje (pomoravlje5@gmail.com), 24.01.2007, 09:03
Zahvaljujem na eksluzivi da mi g. Vukadinović lično odgovori! Evo na šta sam mislio: u jednom od Utisaka nedelje, dosta pre izbora, rekli ste (ja čuo svojim ušima) da je glas za LDP bačeni glas jer je sasvim izvesno da neće preći cenzus. To je bilo nešto blaže. Nešto sasvim neoprostivo za analitičara rekli ste u nastavku emisije (a to nisam juče hteo da istaknem). Naime, da ne možete da zamislite gradjanina koji će glasati za one "koji druguju s Legijom i Zemuncima, s narko dilerima, dakle s trovačima naše dece" - što je više nego jasno prilepljivanje etikete "trovača naše dece" Čedomiru Jovanoviću. Čak ste i sami shvatili da ste preterali, pa ste na kraju pohvalili slogan "Od nas zavisi" kao najbolji. Eto, o tome se radi.

Vukadinovic djordje (nspm@tsbest.net), 23.01.2007, 20:35
Postovani gospodine "Pomoravlje", uglavnom ne stizem da procitam komentare na svoje tekstove, a sada vidim da je mozda i bolje sto je tako. No, Vama se se obracam zbog toga sto postoji mogucnost da ste, za razliku od ostalih stranackih kolega kojima ovi komentari sluze kao poligon za uvrede i lecenje kompleksa, mozda zaista samo neinformisani, a ne nuzno i nedobronamerni. Dakle, da ne bude nesporazuma: Nikada nisam u tekstu, niti sa TV ekrana, pozivao gradjane da ne glasaju za LDP "da im glasovi ne odu u vetar, posto je jasno da LDP nece preci cenzus". Nesto slicno, i to na nekoliko dana pred izbore, pa cak i u vreme izborne cutnje, izgovarali su neki drugi, ali to nije moj problem.) U najboljem/najgorem slucaju, kao dobar i objektivan analiticar (koji, razume se, ima svoj stav, koji, eto, nazalost, toliko iritira ponekog stranackog aktivistu - narocito PSS-a i LDP-a), dakle, kao dobar analiticar na konkretna pitanja konkretno sam odgovarao da se vasa koalicija bori za cenzus - sto se i potvrdilo - i da je njen glavni problem tzv. simptom "bacenog glasa", zbog kojeg bi ponekim simpatizerima u poslednji cas mogla "zadrhtati ruka". Dakle, "citat" koji navodite naprosto ne postoji, nego je rec o jednoj u nizu neistina koju ste o meni, a i o svemu ostalom, mogli pokupiti sa nekog internet foruma svojih istomisljenika, ili iz preuzeti iz kakvog usmenog LDP predanja. Inace, za Vasu informaciju, licno sam u julu prosle i januaru ove godine bio sa-organizator dva istrazivanja (prvo je bilo terensko, a drugo telefonsko) koja su pokazala da se LDP nalazi IZNAD cenzusa, i PRVI sam, bez friziranja, taj nalaz objavio u vise medija tokom avgusta/septembra. Za to vreme, druge agencije i drugi objektivni istrazivaci i analiticari, cija imena i zanimanja se na vasim sajtovima pominju bez uvreda i bez navodnika, Jovanovica i njegovu koaliciju sistematski drzali na ispod tri procenta i u zoni statisticke greske. Ako laze koza, ne laze rog: Rezultate tih istrazivanja i danas mozete naci u rubrici Politicki zivot na sajtu nspm, a, sto je za Vas pretpostavljam i vaznije, bili su kao ohrabrujuci, preneti i na zvanicnom sajtu LDP/a. (Uzgred, procenat LDP/a u ova tri istrazivanja se kretao izmedju 5,1 i 5,7, pa vi vidite.) Ja o gospodinu Jovanovicu, ili o bilo kome drugom, mogu misliti mnogo toga, i mogu u tom misljenu gresiti ili biti u pravu, ali verujte da nikada necu lagati i krivotvoriti cinjenice. Znam da to nije mnogo, ali mozda ne bi bilo lose da se, za pocetak, tog "minimalnog" standarda pridrzavaju i ostali ucesnici u javnom polju - svejedno da li poznati ili anonimni. Vec i to bi bio krupak iskorak ka i "drugoj" i "drugacijoj" Srbiji. Uz zahvalnost svima na, nadam se, zasluzenim pohvalama, kao i konstruktivnim primdbama, S postovanjem, Djordje Vukadinovic, sr.

Pomoravlje (), 23.01.2007, 15:24
Da, "super" je analitičan Vukadinović, samo što je pre mesec dana pozivao s TV ekrana birače da ne glasaju za LDP "da im glasovi ne odu u vetar, pošto je jasno da LDP neće preći cenzus". Doduše, nije jedini, gotovo svi naši "analitičari" su vatreni navijači stranaka i svojim "analizama" žele da utiču na gradjane.

Pismo Miloša Jovanovića povodom gornje rasprave oko reakcije na tekst Đorđa Vukadinovića "Aleja pobednika"

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM