Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Reakcija na tekst Nebojše Krstića "Uverenje o patriotizmu"

   

 

Branko Branković

KOMENTAR NA ''UVERENJE O PATRIOTIZMU''

Tekst pod gornjim naslovom ne treba čitati dva puta da se shvati ne samo suština onoga šta je rečeno već i mnogo toga što je iza samoga teksta a što ni malo ne ide niti u prilog autoru niti pak onome koga on hoće tobože ''da zaštiti ili opravda''.

Uvaženi savetnik predsednika Srbije je sada i javno pokazao ono što se znalo ili izvlačilo kao zaključak iz nastupa, ne samo predsednikovih savetnika već i iz nastupa samog predsednika. Nastup predsednika Tadića i njegovih ljudi po najvažnijim pitanjima je pokazao da je Srbija od toga imala ako ne štete, a ono sigurno i nije imala neke koristi. Diletantizam u njihovom medijskom nastupu je dodatna bruka i sramota za Srbiju, koja ima dugu tradiciju ozbiljnih političara i diplomata.

Gospoda koje savetnik predsednika Republike napada su retki objektivni analitičari koji stvari sagledavaju sa svih strana i daju svoje ocene bez ostrvljenosti, tako karakteristične upravo za Predsednika i njegove savetnike. U to kolo su se naravno uključili i razni nazovi analitičari koji u „analizama i komentarima“ promovišu samo stavove stranke kojima pripadaju. U tome prednjače „analitičari“ koji su vezani za Demokratsku stranku.

Što se tiče Nove srpske političke misli, koja je na „udaru“ uvaženog savetnika predsednika Republike, ova publikacija i njen sajt predstavljaju nešto što bi trebalo svako ko se bavi politikom, da često pregleda i ponešto pažljivo pročita. Dugogodišnji sam diplomata od karijere te sam tako imao prilike da mnogo toga od svetskih tekstova, ali i naših objavljenih u Srbiji pročitam. Mogu sa pravom da kažem da je NSPM nešto što već sada uživa veliki ugled u Evropi, ali i šire. O tome sam se i lično uverio preko kontakata sa brojnim diplomatama, ne samo ovde u Beogradu, već i u mnogim gradovima u Evropi.

Stoga najtoplije preporučujem Predsedniku Republike, a posebno njegovim neiskusnim, nadobudnim, a sadržajno tankim savetnicima, da često pažljivo čitaju NSPM. Verujte mi poštovana gospodo mnogo ćete naučiti od toga, a pre svega da primenjujete osnovno pravilo politike i diplomatije:''Pravilo četiri N'' ( nikad, ništa načinom naglim).

Što se tiče „primitivizma“, koje savetnik predsednika Republike prišiva uvaženoj gospodi Antoniću i Vukadinoviću, mislim da je takvom kvalifikacijom više rekao o sebi i svom vaspitanju no o tekstovima ove dvojice koje proziva.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM