Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

 

 

 

Vladan Glišić

Vrlo velika „hrabrost“ Biljane Srbljanović

Zahvaljujući emisijama na RTV B92 ovih dana smo imali priliku da saznamo da je protiv Biljane Srbljanović pokrenut prekršajni postupak zbog kršenja javnog reda i mira na tribini „Peščanika“ u Pančevu kada je saradnike našeg časopisa („Dveri Srpske“) vređala nazivajući ih „magarcima“ i „klipanima“.

Naša redakcija ima potrebu da iskreno zahvali policijskim službenicima koji su imali hrabrosti i profesionalne časti da ovu prekršajnu prijavu protiv Srbljanovićke podnesu kao i prekršajnom sudiji (koji je istom tom hrabrošću i profesionalnošću) postupak, saglasno zakonu, pokrenuo. Ovu zahvalnost dugujemo čestitim poslenicima pravne države u Srbiji zato što znamo kakvim će sve pritiscima biti izloženi zbog profesionalnosti koju su u ovom slučaju pokazali.

Naime, ovih dana je Biljana Srbljanović „hrabro“ izjavila da neće kaznu za ovaj prekršaj platiti već da želi da ide u zatvor i tako principijelno odbrani svoje pravo da saradnike Dveri javno vređa. Ovo bi valjda trebalo da služi kao primer građanske „hrabrosti“. To je onaj stav kada slabašni građanin (u ovom slučaju „građanka“) stoji nasuprot nedemokratskog sistema koji sistematski krši njegova prava i slobode, i onda u želji da nasilje sistema ogoli do kraja, taj građanin svojim mirnim stradanjem i građanskom neposlušnošću postaje primer otpora diktaturi.

Jedini problem je u tome što niko u Srbiji ne može da zamisli Biljanu Srbljanović u zatvoru. Ni jednog trenutka a kamo li 60 dana koliko joj po zakonu preti ako ne isplati novčanu kaznu. I tu Biljanina građanska „hrabrost“ postaje ogoljena kao licemerna poza. To je istina koju svako u Srbiji zna: Biljana nije slobodan intelektualac, Biljana nije slabašan građanin koga niko ne štiti i koji je prepušten na milost i nemilost sistema. Ne, Biljana Srbljanović je sistem.

Ona je istaknuti političar LDP-a (jedne od vladajućih stranaka u Srbiji), ona je pisac koga štite svi evro-antisrpski klanovi u EU i Beogradu, ona je neko iza koga stoje mnoge NATO službe i ambasade u Srbiji, ona je neko koga podržavaju svi elektronski mediji sa nacionalnom pokrivenošću kod nas.

Ona je ustvari emisar globalnih gazda i globalnog sistema pred kojim svaki činovnik, novinar i čovek u Srbiji treba da stoji mirno a kamoli da pomisli da sme da joj protivreči ili da joj se slučajno suprotstavi. U tom slučaju imamo priliku da gledamo sva ona histerična vrištanja koja već mesecima gledamo po svim medijima na kojima jednog trenutka neko počne da iskače iz hora neprekidnog ulizivanja ovoj sićušnoj ženi. Tada Biljana glumi nevinost bez zaštite i majku hrabrost koja to da joj se baš svi ne ulizuju više neće da trpi. I ta sićušna žena, tako nezaštićena a tako hrabra liči na one klince koje lokalne siledžije pošalju da vas provociraju pa kad bezobraznom klincu zalepite šamar onda iz mraka iskoče rmpalije u polome vam kosti. Pošto su te rmpalije u Biljani n om slučaju isti oni koji po Srbiji hapse, ubijaju, bombarduju, skidaju i postavljaju vlade, onda se mnogi u susretu s njom sklanjaju i njenom bezobrazluku dozvoljavaju da divlja. Sada se međutim, ispostavilo da postoji policajac i prekršajni sudija koji su imali prave građanske hrabrosti i radeći svoj posao profesionalno zatražili od Biljane Srbljanović, miljenice svih proNATO medija i službi, da odgovara za svoje nezakonite postupke.

I eto naše dične Biljane Srbljanović kako histeriše i glumi hrabrost u pozi građanske neposlušnosti. Kao da ona nezna ono što cela Srbija zna: pre će svi policajci biti suspendovani i sve prekršajne sudije smenjene nego što će ona provesti i jedan sekund u zatvoru. Zar bi suprotno dozvolili ambasadori EU čije „crvene telefonske linije“ i služe samo tome da bi postrojavali naše političare i štitile prava „slobodnih intelektualaca“ i „građana“ profila Srbljanovićke kojih u Srbiji ima jedva par hiljada. Svi ostali u Srbiji su predviđeni za ulogu sivih statista koji treba samo da se dive Srbljanovićki i da klimaju glavom na njene nebulozne ispade u javnosti.

U Pančevu je naišla na grupu ljudi koji su, iako u velikoj manjini i okruženi gomilom njenih sledbenika spremnih da nas linčuju, imali prave građanske hrabrosti da iskažu neslaganje sa glupostima koje su ona i njeni prijatelji tu izrekli. I samo smo tražili da postavimo pitanje i nikoga nismo vređali iako smo bili izbačeni sa tribine i policijskom intervencijom spaseni od linča.

A Biljana je, podržana od stotinu svojih fanova, pokazala toliku „hrabrost“ da je morala i da nas izvređa tada kada smo bili nemoćni. I zamislite sad da tu neki beznačajni policajac i neki beznačajni prekršajni sudija pokrenu postupak protiv NjE, Biljane Srbljanović, takve EU-veličine, koja je samo radila ono što inače po Srbiji radi: histeriše, vređa i pljuje Srbe i svojim gazdama denuncira one koji joj se suprotstave.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM