Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska - prenosimo Dnevni avaz

 

 

Miroslav Lajčak

Atmosfera u BiH liči na onu između Beograda i Podgorice

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak često je na brisanom prostoru i suočen s paljbom lokalnih političara koji od njega traže ili da ne radi svoj posao ili da radi umjesto njih. Često je u prilici da objašnjava nešto što je odavno poznato te da se ponavlja i dobronamerno upozorava. Sudeći prema ponašanju bosanskih političara, njegova priča ne dopire do njihovih ušiju.

Je li OHR ishitreno reagirao na Deklaraciju SDA?

Lajčak: Moj posao je da pazim da se Dejtonski sporazum poštiva i reagiram kada se to ne dešava. Kako u slučaju "Elektroprijenosa BiH", tako i Deklaracije, reagirali smo kada je trebalo.

Mi smo dobili preliminarne zaključke ovog dokumenta i napravili pravnu analizu nakon koje sam poslao pismo predsjedniku Tihiću još u petak i kazao da niko ne može osporiti pravomoćnost Dejtonskog sporazuma. Podsjetio sam ga na jasan zaključak Vijeća za implementaciju mira (PIC) od 31. oktobra 2007. godine, prema kojem niko nema pravo na jednostrano raskidanje ustavne strukture ove zemlje.

Predložena deklaracija je upravo to! Također, PIC i visoki predstavnik su tijela koja ocjenjuju koliko je od Dejtona provedeno i da li je vrijeme da OHR bude zatvoren ili nije. Kazao sam i da Deklaracija, ako bude usvojena, slabi međunarodni položaj SDA, jer zagovara jednostrane poteze.

No, konfrontacija i zablude konstanta su bosansko-hercegovačke politike skoro tri godine.

- Politički lideri u ovoj zemlji, umjesto zajedničke, guraju svoju stranačku priču. I BiH ne ide naprijed.

Nerealno je to očekivati iz više razloga. Eto, izborno je vrijeme. Šta, realno, međunarodna zajednica može uraditi? Godinama se samo odapinju otrovne strijele i država stagnira. Neko ovdje ne radi svoj posao, uključujući i međunarodnu zajednicu.

- Političari, nakon 13 godina, i dalje traže da međunarodna zajednica radi njihov posao i poštuju je samo ako je taj posao - politika stranke ili grupacije kojoj pripadaju. Međunarodna zajednica očekuje da, 13 godina nakon rata, BiH preuzima odgovornost u svoje ruke. To posebno očekuje EU. Bhosansko-hercegovački lideri dobili su povjerenje i obaveze od EU. Na tome treba raditi.

Ako neko misli da se međunarodna zajednica može svrstavati na jednu stranu ili voditi politiku koju želi jedan narod - bilo ko da je u pitanju - onda griješi. Moj posao vezan je uz BiH, njenu perspektivu, stabilnost, sigurnost, prosperitet.

Bojazan je da je u ping-pong utakmici prebacivanja odgovornosti s međunarodne zajednice na bosansko-hercegovačke političare i obratno samo BiH na gubitku?

- Može li iko ozbiljan misliti da međunarodna zajednica treba imati više odgovornosti prema ovo zemlji od domaćih političara!? Do kada će se kriti iza međunarodne zajednice. U svom životu dva puta sam video atmosferu koju danas vidim u odnosima Sarajevo - Banja Luka . Prvi put to je bilo u odnosima Bratislava - Prag, a drugi put Podgorica - Beograd . I svi znamo kako se to završilo.

Ne možete govoriti da ste za BiH, a istovremeno polovinu zemlje tretirati kao neprijateljsku državu. Ne možete reći da poštujete BiH, a raditi sve na slabljenju državnih institucija i vlastitu državu smatrati neprijateljem entiteta koji je njen sastavni dio.

I niko ne može kriviti međunarodnu zajednicu za bilo šta. Ove izjave daju ljudi koji su iskusni političari i znaju šta one predstavljaju - način da se dobiju glasovi kod birača.

I na sve ovo nema odlučne akcije međunarodne zajednice?

- Treći put dobivam isto pitanje. Ovo je 2008, a ne 1996. godina! BiH je jedinstvena država koja treba ići naprijed prema EU. Šta treba uraditi međunarodna zajednica? Dovesti 60 hiljada vojnika? Ukinuti unutrašnju strukturu zemlje? Smijeniti sve vodeće političare?

BiH treba ići naprijed, a političari moraju raditi svoj posao. Ako neko misli da će sjediti u svom političkom kabinetu i slati otrovne poruke, a međunarodna zajednica raditi njegov posao, onda tu nešto ne valja. Dobrobit građana i svake zemlje zavisi od domaćih političara koje bira ovaj narod, a ne međunarodna zajednica. A domaći političari vode ovu zemlju samo u dublje sukobljavanje.

Paralelama Bratislave i Praga te Podgorice i Beograda poručujete da se BiH raspada?

- Ako se zalažem za ovu državu, onda je trebam poštivati ovakvu kakva jeste. Druge nema. Ona se može mijenjati samo dogovorom svih. Pokušaji nametanja i upotrebe sile samo će produbiti sukobe. Niko nije toliko neozbiljan da u to ulazi i niko ne bi trebao biti toliko neozbiljan da to ne shvata.

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM