Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život - prenosimo Press

 

 

Svetomir Marjanović

T'n'T

Na ionako predugačak spisak srpskih problema koje treba rešavati, na kome su promena svesti kod građana Srbije i prihvatanje da moraju više da rade kako bi plate i penzije bile veće, problem Kosova, put u EU, hvatanje Ratka Mladića... treba dodati još jednu stvar: kako pomiriti dva dela potpuno raspolućene Srbije koji su spremni i da udare jedan na drugi.

Na jednom polu su oni koji glasaju za predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića i njegove koalicione partnere G17 Plus, SPS, LDP, Krkobabića, Palmu, Ugljanina, Rasima Ljajića i koga sve ne, dok je na drugom polu onaj poraženi, ali isto toliko brojan deo Srbije koji navija za SRS i DSS. Ko treba da pomiri ova dva dela Srbije?

Odgovor je više nego jednostavan: Boris TADIĆ i TOMISLAV Nikolić!

Predsednik Srbije i DS-a, koji danas ima apsolutnu vlast, odgovoran je za celu državu, ne samo za deo koji glasa za njega. On je predsednik, šef svih stranaka vladajuće koalicije, premijer, ministar, zamenik ministra, savetnik ministra, državni sekretar, predsednik i premijer Vojvodine, gradonačelnik Beograda, Novog Sada i ostalih velikih gradova i predsednik mesnih zajednica. On je odgovoran za sve i gotovo je sam, ako se izuzme par pametnih uz njega. I upravo zbog toga, kao predsednik, mora da pomiri Srbiju.

S druge strane, Tadić ima neverovatnu sreću što naspram sebe ima Tomislava Nikolića. Jer, osim par sitnih budalaština, kao što je selidba iz Đinđićeve ulice, šta ko može da zameri Nikoliću? Od SRS-a je napravio stranku vrednu poštovanja, broj ispred njegovog imena zaokruži više od dva miliona građana Srbije, odgovoran je i stabilan političar. Ni Nikolić nema veliku podršku za ovo pomirenje! Štaviše, ima jednog Šešelja! I mnogim radikalima je lakše da psuju i kunu nego da se mire. Ali, ima jednog Vučića, koga bi svaka stranka poželela i koji je jedan od retkih političara u Srbiji koji je za reč spreman da da ruku! Rekao je da neće biti poslanik i održao reč!

Neće dvojac „T'n'T" rešiti ovaj problem danas, sutra, za mesec, godinu. Važno je da počnu da rade.

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM