Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Politički život

 

 

 

 

Odgovor Srđana Janićijevića Sonji Liht

Poštovana gospođo Sonja Liht,

Žao mi je što nisam imao priliku da Vas upoznam, pa Vam se zato obraćam na ovaj način. Primećujem da Vas je neko ozbiljno dezinformisao.

Veoma sam zadovoljan rezultatima koje je sadašnji glavni urednik lista „Politika” gospođa Ljiljana Smajlović postigla u protekle tri godine. Jedan od aksioma uspešnog poslovanja jeste da tim koji daje rezultate ne treba menjati. Prema tome, inicijativa nije potekla sa moje strane, a pogotovo ne usmena i ne prema Politici a. d., koja za to pitanje i nije nadležna.

Što se ostalih navoda iz Vašeg pisma tiče i poslovanja zajedničkog preduzeća „Politika novine i magazini” – prošla godina je bila prva od osnivanja (2002) u kojoj smo ostvarili dobit na kraju godine. O našim rezultatima mogu više da Vam kažu gospodin Andreas Rudaš, predsednik Skupštine PNM, i gospodin Emir Kusturica, Vaš prethodnik na čelu Upravnog odbora Politike a. d.

Prosečan prodati tiraž lista „Politika” je između 70.000 i 75.000 dnevno. S obzirom na probleme koje ima štampa u celom svetu, možemo reći da „Politika” ne prolazi gore od dnevnih listova njenog ranga i ugleda.

Rezultati poslovanja zajedničkog preduzeća i promene koje smo u protekle tri godine sproveli samo mogu da doprinesu rastu vrednosti zajedničkog preduzeća PNM. Poslovna etika mi ne dozvoljava da govorim o Politici a.d.. Zajedničko preduzeće PNM se oporavlja i nije izlistano na Beogradskoj berzi.

U Vašoj izjavi su se našla i dva relikta samoupravnog socijalizma. Prvi je da se urednik bira konkursom, što u tzv. normalnom svetu nikad nije postojalo, a mi smo verovali da je i kod nas ta praksa prošlost. Odziv na konkurs bi sigurno bio veliki, naročito od onih koji ne ispunjavaju uslove i nemaju nikakve šanse da budu izabrani. Što se zahteva sindikata tiče, bilo bi prirodnije da se o poslovanju kuće najpre razgovara sa poslovodstvom.

Da smo imali prilike da se upoznamo i o svemu ovome porazgovaramo, možda bismo izbegli da to činimo javno.

S poštovanjem, Srđan Janićijević, generalni direktor PNM

[Politika 25.09.2009.]

 

 

 
 
Copyright by NSPM