Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KULTURNA POLITIKA

Kulturna politika

 

 

Dragana Kanjevac

SMRT (U) TABLOIDIMA

Tragična smrt naše velike Sonje Savić iznela je na videlo sav užas i pakao domaćeg tabloidnog društva. O, kako su se medijski lešinari obradovali nad bogatom gozbom koju nudi nesrećni kraj neponovljive umetnice! Bez ikakve provere zakotrljala se priča o predoziranju i starom dušeku, da bi već sledećeg dana navodnim veličanjem Sonje, dok je još priča 'vruća', dizali svoje paklene tiraže. Sve ono što je Sonja duboko prezirala pokuljalo je povodom njenog nestanka: taj najcrnji prekoplotski mentalitet bezgrešnog komšiluka koji viri kroz špijunku, broji špriceve, motri ko nema trosed i regal, uvek oseća neke neprijatne mirise i nepogrešivo zna šta se zbiva iza zatvorenih vrata!

Kreatori štampanih i elektronskih tabloida izgleda da su, zajedno sa svojim porodicama, jedini apsolutno neporočan i bezgrešan deo društva, čim sa toliko hrabrosti olako daju medicinske i moralne dijagnoze. Naša najveća novinska agencija pridružila se'društvu moralnih' konstatatujući u prvoj vesti da nacionalna umetnica nije imala 'sređen život'. Eto, sad bar znamo gde 'sredjen život' obitava: u mermernoj zgradi na Obilićevom vencu!

U huku licemernog žaljenja zbog navodnog uzroka smrti, provejava taj ljigavi ju-ju-c-c-c sentiment, oholost vlasnika kompletnih ugaonih garnitura i modernih brava na vratima, kojima 'to' ne može da se desi! Sve je ovo Sonja Savić znala i o tome nebrojeno puta govorila. Način na koji nas je tabloidni polusvet obavestio o kraju njenog života u potpunoj je saglasnosti sa Sonjinim sumornim dijagnozama.Društvo koje svoje veličine ne poštuje ni u samrtnom času, i nije društvo, već pre gomila. Razularena, ali zato bezgrešna, moralna i 'sredjena'.

Iako većina svetskih tabloida čereč ? živote poznatih do krajnjih granica (ponekad i fizički likvidiraju, kao u slučaju princeze Dajane), nigde čitavo društvo toliko ne liči na svoje tabloide kao u Srbiji. Naša tradicionalna usmerenost ka tuđim životima i unižavanju izvrsnih dobija svoje otelotvorenje u krupnim naslovima prljave sadržine.

Ali, gle, nekako sve dođe na svoje mesto.Ma koliko se, kao sredina, žestoko opirali svakoj pameti, istini ili dobroti, prljave naslovne strane, po svojoj (upijajućoj) prirodi, neminovno završe kao podloga u kantama za đubre, a značajni dometi ljudskog duha zauvek ostaju deo kulturnog identiteta i kolektivnog sećanja. Tabloidne gazde mogu, dakle, slobodno da se krčkaju u svojim paklenim profitima, u svakom drugom smislu potpuno su beznačajni. Ali, zato je šteta koju nanose značajna i bilo bi lekovito i osvežavajuće da kad lažu, debelo plate ili idu u zatvor.

I neka samo oni ne pominju 'pritiske na medije', 'prava na slobodu javne reči', i 'odbranu profesije'!!!

 
 
Copyright by NSPM