Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

KOMENTARI

Prenosimo Večernje Novosti - Intervjui

 

 

Ivica Dačić

Evropa ne ceni naš trud

Razgovor vodio Milan Babović

MALA je granica između evropskog i antievropskog raspoloženja u Srbiji. Ukoliko EU to ne shvati, naš evropski put može doći u veliku opasnost - upozorava Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar policije, posle novog šamara Brisela i kraha velikih nadanja da će Prelazni sporazum sa EU biti odmrznut.

* Degradira li poslednji potez EU upornu težnju Srbije ka evrointegracijama?

- EU je time osnažila zamajac antievropskih snaga u Srbiji koje govore da, zapravo, nikada nećemo ni ući u Uniju. Ovim potezom EU je pokazala da ne ceni na adekvatan način ono što je ovde urađeno, ali i dalje mislim da treba da nastavimo započetim putem. Treba da pripremamo zemlju za ulazak u EU i postepeno harmonizujemo naše zakonodavstvo.

* Podržavate li Dinkićev predlog da jednostrano primenjujemo Prelazni sporazum?

- To uopšte nije Dinkićev predlog. Na poslednjoj sednici Vlade dogovoreno je samo da se napravi dobra analiza šta bi značio takav potez. Ali, neki ljudi iz ove vlade usvojili su manire ponašanja iz prethodne. Nisam pristalica da unutar vladajuće koalicije postoji nekakvo takmičenje u popularizaciji ideja. Bolje je da se takmiče sa opozicijom.

* Ali, u G 17 plus su ubeđeni da će se o tom predlogu glasati već na sledećoj sednici Vlade. Hoće li vaši ministri biti „za“?

- Još nismo dobili takav predlog. Što se tiče SPS, mi želimo da idemo evropskim putem, ali da time ne uništimo domaću proizvodnju.

* Taj evropski put „preprečio“ je Ratko Mladić. Imate li makar i promil sumnje gde bi mogao da se krije?

- BIA, VBA i VOA nisu nam dostavili nikakve podatke o eventualnoj lokaciji Mladića i Gorana Hadžića. Naše ministarstvo ne raspolaže nikakvim operativnim saznanjima o njima. Za državu bi bilo najbolje kada bi se postigao dogovor o njihovoj dobrovoljnoj predaji.

* A ako, ipak, budete morali da hapsite Mladića, strepite li od još žešćih protesta?

- Bez sumnje je njegov profil nešto drugačiji od Karadžićevog. Ali, cela zemlja je s jedne strane ucenjena Mladićevim izručenjem, a opet postoji i nezanemarljiv negativan odnos građana prema Tribunalu. Zato je, ponavljam, za celokupnu političku stabilnost dobrovoljna predaja najbolje rešenje.

* Spekuliše se da to neće biti kraj zahtevima EU, već da će priznanje nezavisnosti KiM biti, u stvari, krajnji uslov za ulazak u evropski „klub 27“. Verujete li u to?

- Mislim da neće. Ako je to uslov, onda smo „džaba krečili“. U EU svi znaju da Srbija to nikada ne bi prihvatila.

* Hoće li se stalno pomeranje rokova za ispunjenje evropskih obećanja obiti o glavu vladajućoj koaliciji?

- Kako da ne. Da se razumemo, ova vlada ima većinu zbog odluke SPS da u nju uđe. Dakle, i evropske integracije imaju većinu zahvaljujući našim odlukama.

* Može li takav odnos EU da „istera“ SPS iz Vlade?

- Mi u Vladu nismo ni ušli zbog Evrope. Ne bismo bili u Vladi ako bi došlo do kršenja koalicionog sporazuma, narušavanja pitanja statusa Kosova ili nepoštovanja principa socijalne pravde.

* Ipak, Vlada, pa i vi, uzdrmani ste već na startu mandata. Znate li ime policajca koji je pretukao Ranka Panića na mitingu radikala?

- To je velika nesreća. Nadam se da više niko nikada neće biti povređen ni na jednom protestnom skupu. Svi podaci koje imamo biće predati Tužilaštvu i siguran sam da će se doći i do imena policajca za kojeg se pretpostavlja da je tukao Panića. Zasada je suspendovan starešina jedinice za koju se može reći da je imala fizički kontakt s njim.

* Radikali su vas optužili i da ste upotrebili policiju da biste sačuvali vlast...

- Ovo je policija ovog naroda. Nije ona policija niti vlasti niti opozicije. Razumem da ima mnogo razloga za proteste, ali ne mogu se na policajcima izražavati i iskaljivati nezadovoljstva.

* Je li policija morala baš onako žestoko da krene u masu u kojoj su bili i narodni poslanici, novinari?

- Duplo veći broj povređenih policajaca govori da je policija bila suzdržana. Siguran sam i da namera bilo kojeg policajca nije bila da neko pogine. Ali, ne možemo da dopustimo povređivanje policajaca, jer oni, u trenucima kada su besomučno napadnuti, imaju pravo da reaguju. Naravno, ne i da prekoračuju svoja ovlašćenja, i zato su zbog povrede službene dužnosti suspendovana šestorica policajaca.

* Nedugo posle mitinga pocepao se i SRS. Verujete li u priču da je DS u Tomi Nikoliću prepoznao buduću zamenu za Dinkića, koji ima jak ucenjivački potencijal?

- To pitanje je za njih, jer je Dinkić na njihovoj listi. Mi imamo koalicioni dogovor sa DS, a oni procenjuju kako će formirati parlamentarnu većinu. Mislili smo ranije da je možda najbolje rešenje vlada DS-DSS-SPS, ali do toga nije došlo i ne znam kakva će biti budućnost tih odnosa.

* Dinkić „zateže“ oko cene za NIS . Može li zbog takvog njegovog tvrdog stava da propadne gasni sporazum s Rusima?

- Smatramo da Srbija treba da poštuje ono što je potpisala. Ako neko želi da naruši ovaj sporazum, on ne radi ništa protiv Rusije, već ponižava predsednika i premijera Srbije koji su potpisali taj aranžman. Naravno da Srbija mora da se izbori za svoj ekonomski interes, ali ovde se interes ne može gledati samo kroz ono što piše u sporazumu.

* Kada ćete da potpišete deklaraciju o pomirenju sa DS?

- Verovatno do kraja meseca. Čekaćemo da se predsednik Tadić vrati iz Njujorka.

* Šta konkretno piše u tom tekstu? Pominje li se porodica Milošević?

- Nema porodice Milošević. Dokument više govori o budućnosti nego o prošlosti. To je pokušaj političkog pomirenja DS i SPS sa željom da se niti glorifikuje prošlost niti da se ona relativizuje. Tražimo zajednički imenitelj u stvaranju ekonomski jake, celovite i evropski integrisane Srbije, koja će očuvati svoje nacionalne interese i biti socijalno pravedna. Hoćemo, istovremeno, na svom primeru da gradimo nacionalni konsenzus u koji, osim partija, moraju da se uključe državne, kulturne, naučne institucije, privrednici...

* Kakav konsenzus, kada sa vama neće da se mire ni oni sa kojima sedite u Vladi - G 17 plus i SPO?

- Zaista nemamo problema s našim koalicionim partnerima. Želeli smo najiskrenije da prevaziđemo probleme iz prošlosti, ali ako se nekome ne sviđa parlamentarna većina sa SPS, on uvek ima pravo da je napusti.

* Zašto SPS podržava nacrt Statuta Vojvodine, koji, po mišljenju mnogih, promoviše Vojvodinu kao državu u državi?

- Takva odluka još nije doneta i o tome će raspravljati naši partijski organi. Rekli smo partnerima iz DS da ne želimo da Vojvodina bude država u državi, već autonomija u okviru postojećeg ustava. Nažalost, taj ustav im daje malo veće nadležnosti nego onaj iz vremena naše vlasti.

* Sva istraživanja javnog mnjenja govore da vam je drastično pao rejting. Strahujete li da ćete da ostanete ispod cenzusa na novim izborima?

- Mislim da te sondaže nisu tačne, jer od završetka izbora nije sprovedeno nijedno ozbiljno istraživanje. Nije reč o drastičnom padu našeg rejtinga, već o prekompoziciji biračkog tela SPS. Zakoračili smo u svoj politički život iz početka, ne zaboravljajući sve ono dobro iz prošlosti. Siguran sam da ćemo na sledećim izborima osvojiti više glasova.

„ALARM“ ZBOG LEGIJE

* Koliko su realne strepnje da će Legija da pobegne?

- Ne raspolažemo podacima da je bilo planirano Legijino bekstvo niti smo ikada sprovodili akcije tim povodom. Jedino naivni mogu da poveruju da MUP koristi samo jednu trasu za Legijin prevoz. Ona se svakodnevno menja i najstroža je službena tajna. Ali, bez obzira na sve, podignut je stepen bezbednosti i suda i trase kojom se Legija prevozi.

OPŠTI UDAR NA MAFIJU

* Imali smo stečajnu, duvansku, fudbalsku, a sada je na udaru, kako se priča, i građevinska mafija. Spremate li takvu akciju?

- Radimo na više pravaca. Ne bih sada da otkrivam korake, jer je svako objavljivanje u medijima kontraproduktivno. Hajde da o tome pričamo kada dođe do hapšenja. Budite sigurni da će sve oblasti u kojima ima kriminala i korupcije biti predmet naše pažnje. Za to nam je neophodna i čvrsta saradnja s Tužilaštvom.

CRNOGORCI DOBRODOŠLI

* Šta ćete da uradite ako Crnogorci ne prihvate dogovor o dvojnom državljanstvu?

- Taj dogovor mora da se postigne do 19. oktobra ili ga neće ni biti. Želimo da budemo korektni prema građanima Crne Gore koji žele da imaju i srpsko državljanstvo, i to ćemo im omogućiti i bez ugovora, jer naš zakon to dozvoljava. Ali, postoji opasnost da oni istovremeno izgube crnogorsko državljanstvo. Naglašavam da mi ovim potezom ne želimo da ostvarimo neku svoju političku većinu u Crnoj Gori, jer je ona sada nezavisna država.

STIŽU ČITAČI

* Kad ćete rešiti problem sa čitačima novih ličnih karata?

- Ti problemi trebalo bi da budu otklonjeni do kraja ovog meseca. Državni organi, institucije i, recimo, banke, nabaviće čitače i više neće biti muke oko korišćenja novih ličnih karata. Ostalo je da se dogovorimo sa RIK i partijama da li će nam i za izbore biti potrebni čitači. Pozivam građane da što pre potraže nove pasoše, jer će liberalizacija viznog režima važiti samo za nove putne isprave.

 

 
 
Copyright by NSPM